![]() |
Znikający napęd CD - pomóżcie
Więc problem wygląda następująco.
Z listy urządzeń (mój komuter) zniknął mi cd-rom a właściwie mój poczciwy litek 40125S. W menadżerze urządzeń stacja jest ale w szczegółach sterownika mam komunikat: Dla tego urządzenia nie był potrzebny sterownik - wyłączono go. (Kod 32) Odinstalowanie sterownika nie pomogło, system wykrywa cdrom, instaluje sterownik ale nadal nie pozwala z niego skorzystać. Odinstalowanie kanału IDE na którym jest podpiety litek także nie pomogło, objawy jak wyżej. Litek jest sprawny, po ustawieniu go jako urządzenia boot'ującego w biosie bezproblemowo uruchomił instalator Windowsa. System Win2k SP4, via4in1 zainstalowane, żadnego softu dziś nie instalowałem, wirusów brak. DMA na obu kanałach włączone. Do dziś wszystko pracowało bez zarzutu. Pomocy, bo już tracę pomysły, a chcę wypróbować wszystkiego zanim zacznę robić reinstalkę systemu. |
a wez moze przywroc kopie rejestru np. ze wczoraj ;)
|
tez tak mialem ale w win 98.
Wystarczyła nakładka systemu. A co do rejestru to nie wiadomo czy nasz kolega ma zapisany rejestr wczorajszy :) |
Cytat:
|
Problem częściowo się wyjaśnił, miałem w systemie dwa trojany (trzeba będzie zmienić antywira i firewall uszczelnić) ale efekt radosnej Twórczości trojanowskiej pozostał. Spróbuję tricku z przywracaniem rejestru, jak najłatwiej się do tego dokopać w win2k? Z poziomu instalatora czy jest to gdzieś ukryte w Windowsie?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:58. |