![]() |
Padl naped ???
Od pewnego czasu przestaly mi sie uruchamiac gry, ktore wymagaja wsadzonej plytki. Dotyczy to zarowno oryginalnych gier jak i kopii.
Pojawia sie okienko "CD-ROM drive error" i komentarz "Please make sure your XXX disc is in your CD-ROM drive, then click on 'retry'" lub podobny. Czyscilem naped, sprawdzalem UDMA, itp. Stalo sie tak z dnia na dzien, przy czym niektore z gier uruchamiaja sie spod drugiego systemu (win 98)- normalnie pracuje na Xp prof. Naped to LiteON LTR-48246S - czy to jego wina czy programowa ? Inne sprawy zwiazane z nagrywarka dzialaja bez zarzutu - no moze troche wolniej kopiuje mi plytki ostatnio, a plytek Benq 48x gold 700 wogole nie "trawi"... Gpear |
a nie doinstalowales ostatnio jakiegos programu typi clonecd albo alkochol albo nie zmienily sie literki napedow?
sprawdz tez ASPI (przy problemach z cdrom/cdrw przeinstalowanie ASPI nieraz pomaga) |
a nie doinstalowales ostatnio jakiegos programu typi clonecd albo alkochol albo nie zmienily sie literki napedow?
<<CUT>> Instalowalem Alkohol i alkohol 120%, jak rowniez cloneXXX. Alkohole odinstalowalem, ale jest bez zmian. Co te programy mogly zmienic ? Naped mam i mialem zawsze pod "G" Gpear |
A czy przypadkiem nie jest tak, ze naped wolniej zalapuje wlozone plytki ?? Bo to moze byc przyczyna, ze nie widzi, zawlaszcza zabezpieczonych. Jak tak to niestety czeka Cie wymiana napedu. Partia 48246S byla zwalona. Sam przez to przechodzilem. Dzialal coraz gorzej az sie skonczyl
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:43. |