Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Czemu tak powoli czy tylko w Alcoholu ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czemu-tak-powoli-czy-tylko-alcoholu-24281/)

Piterniel 08.08.2003 15:49

Czemu tak powoli czy tylko w Alcoholu ??

Zawsze nagrywałem na Clone CD teraz poszłem na Alcohola bo niby Clona juz nie będzie. I podczas nagrywania (przeważ nie na 16X) pisze ż nagrywa na 8,6X 8,1X itd. Chyba tylko raz skoczyło na 10,1X czemu nie nagrywana na 16Xno wachanie 14,4 14 ale nie 1/2. Czy to wina programu czy nagrywarki.

TEAC CD-W540EK

Kasprzak 09.08.2003 01:51

a na clonie miales te same plytki>?ASPI zainstalowane?DMA wlaczone. Ustawiles w Alcohol`u jego sterowniki czy windowsa???

pali 09.08.2003 02:21

to nie jest wina programu ani nagrywarki

przyczyną jest zazwyczaj zbyt wolny transfer z hdd lub ogólna mała wydajność sprzętu

przyczyny słabego transferu z hdd:
- nie włączone/nie działające UDMA
- nie zainstalowane/wadliwe ASPI
- fragmentacja FAT/NTFS
- wadliwe działanie magistrali IDE spowodowane nieoptymalnym podłączeniem napędów/złymi sterownikami/konfiguracją BIOS (wątpliwe)

Piterniel 09.08.2003 07:51

- nie włączone/nie działające UDMA - włączone
- nie zainstalowane/wadliwe ASPI- najnowsze
- fragmentacja FAT/NTFS- NTFS
- wadliwe działanie magistrali IDE spowodowane nieoptymalnym podłączeniem napędów/złymi sterownikami/konfiguracją BIOS

Podłączoną mam nagrywarkę bezpośrednio do płyty i dopiero do cd-rom. To chyba dobrze ??

pali 10.08.2003 15:12

Cytat:

Piterniel napisa***322;(a)
- nie włączone/nie działające UDMA - włączone
- nie zainstalowane/wadliwe ASPI- najnowsze
- fragmentacja FAT/NTFS- NTFS
- wadliwe działanie magistrali IDE spowodowane nieoptymalnym podłączeniem napędów/złymi sterownikami/konfiguracją BIOS

Podłączoną mam nagrywarkę bezpośrednio do płyty i dopiero do cd-rom. To chyba dobrze ??

- masz ntfs, więc możliwe, że i win xp - sprawdź czy xp nie wyłączył dma - robi tak po 6 błędach odczytu
- to, że aspi jest zainstalowane, nie znaczy, że działa poprawnie - ale tutaj raczej nie w tym problem
- NTFS też się fragmentuje i to jak :) szczególnie obszar MFT potrafi robić cuda: polecam np. Perfect Disk Workstation, systemowy defragmentator nie jest zbyt dobry
- czyli nagrywarka master a cd-rom slave - w przypadku przegrywania "w locie" transfer nie będzie dobry

Podsumowując: 16x jest max transferem, a alcohol pokazuje rzeczywisty. Jesli Ci zalezy na zblizeniu się do granicy 16x (bo skakać bedzie zawsze, choćby o 0,5x) to próbuj:
- inaczej ustawić napędy
- dograć najlepsze sterowniki mobo
- i zrobić porządek na hdd: zobacz jak będzie, gdy niesfragmentowany plik do nagrania ustawisz na początku obszaru pierwszej partycji najszybszego dysku w systemie - stamtąd jest najszybszy odczyt

Piterniel 10.08.2003 19:17

Dzięki zadziałało. I mam W2k.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:36.