![]() |
Czemu tak powoli czy tylko w Alcoholu ??
Zawsze nagrywałem na Clone CD teraz poszłem na Alcohola bo niby Clona juz nie będzie. I podczas nagrywania (przeważ nie na 16X) pisze ż nagrywa na 8,6X 8,1X itd. Chyba tylko raz skoczyło na 10,1X czemu nie nagrywana na 16Xno wachanie 14,4 14 ale nie 1/2. Czy to wina programu czy nagrywarki.
TEAC CD-W540EK |
a na clonie miales te same plytki>?ASPI zainstalowane?DMA wlaczone. Ustawiles w Alcohol`u jego sterowniki czy windowsa???
|
to nie jest wina programu ani nagrywarki
przyczyną jest zazwyczaj zbyt wolny transfer z hdd lub ogólna mała wydajność sprzętu przyczyny słabego transferu z hdd: - nie włączone/nie działające UDMA - nie zainstalowane/wadliwe ASPI - fragmentacja FAT/NTFS - wadliwe działanie magistrali IDE spowodowane nieoptymalnym podłączeniem napędów/złymi sterownikami/konfiguracją BIOS (wątpliwe) |
- nie włączone/nie działające UDMA - włączone
- nie zainstalowane/wadliwe ASPI- najnowsze - fragmentacja FAT/NTFS- NTFS - wadliwe działanie magistrali IDE spowodowane nieoptymalnym podłączeniem napędów/złymi sterownikami/konfiguracją BIOS Podłączoną mam nagrywarkę bezpośrednio do płyty i dopiero do cd-rom. To chyba dobrze ?? |
Cytat:
- to, że aspi jest zainstalowane, nie znaczy, że działa poprawnie - ale tutaj raczej nie w tym problem - NTFS też się fragmentuje i to jak :) szczególnie obszar MFT potrafi robić cuda: polecam np. Perfect Disk Workstation, systemowy defragmentator nie jest zbyt dobry - czyli nagrywarka master a cd-rom slave - w przypadku przegrywania "w locie" transfer nie będzie dobry Podsumowując: 16x jest max transferem, a alcohol pokazuje rzeczywisty. Jesli Ci zalezy na zblizeniu się do granicy 16x (bo skakać bedzie zawsze, choćby o 0,5x) to próbuj: - inaczej ustawić napędy - dograć najlepsze sterowniki mobo - i zrobić porządek na hdd: zobacz jak będzie, gdy niesfragmentowany plik do nagrania ustawisz na początku obszaru pierwszej partycji najszybszego dysku w systemie - stamtąd jest najszybszy odczyt |
Dzięki zadziałało. I mam W2k.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:36. |