![]() |
Mars bliżej Ziemi :>
Od ok tygodnia zastanawialem sie w nocy co to za bardzo jasny punkt po wschodniej stronie na niebie (czyt. nie bylo go tam jakis czas temu) Dzisiaj przeczytalem w gazecie, że (chyba) widze Marsa :o
¦rednio co 15 lat następuje tzw. wielka opozycja Marsa, gdy zbliża sie do Ziemi. Ale tak blisko jak obecnie jest raz na kilkaset lat. W nocy z 27 na 28 sierpnia miedzy Marsem a Ziemi± bedzi tylko 55,7 mln km. Następna taka opozycja bedzie z ok 200 lat :( Teleskop by sie przydal ;) update: nie opzycja tylko opozycja poprawione |
Nie będe czekał tak długo... dzi¶ będe wypatrywał, mam tylko nadzieje, ze niebo będzie bezchmurne.
pozdr |
Re: Mars bliżej Ziemi :>
Cytat:
|
Mi się zdaje że ten jasny punkt to poprostu Syriusz (gwiazda) Syriusz raz w roku zbliża się do ziemi (ok sierpnia)
|
Re: Re: Mars bliżej Ziemi :>
Cytat:
Cytat:
PS Mozecie nie wierzyc ale w gazecie czytalem :> |
Fakt!
Jak macie mocna lornete, albo lepiej teleskop zwieciadlany, to mozna popatrzec na tarcze Marsa. Lorneta 16x50 jest na to za slaba:D (wiem bo mam i gapie sie ostatnio w niebo w poszukiwaniu meteorow:D) Az mi rece lataja:D Za to ksiezyce galileuszowskie Jowisza sa widoczne swietnie! |
Fajna sprawa, trzeba bedzie oblukac niebo :zeby: tego dnia.
|
Cytat:
|
Re: Mars bliżej Ziemi :>
Cytat:
A jesli chodzi o spadajace gwiazdy to o ile sie nie myle, dzisiaj w nocy mialo ich byc najwiecej (nawet do 100 na godzine). To juz mnie specjalnie nie interesowalo, bo tam, gdzie bylem, widzialem ich tyle, ze zyczen wystarczy mi na najblizsze dwadziescia lat ;) A tak w ogole to witam po wakacjach :) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:02. |