Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   obraz plyty (https://forum.cdrinfo.pl/f2/obraz-plyty-24290/)

MARIUSZTORUN 08.08.2003 20:50

obraz plyty

jakim programem ruszyc pliki obrazu cue/ape/eac pomocy

Patrix 08.08.2003 21:16

a po jakiego ta ankieta ?? ;)

PS
np cdrwin, nero

pawelblu 08.08.2003 21:38

ja zaglosowalem na ape.
btw te ankiety robia sie cozraz glupsze, czy naprawde ludzie nie rozumieja slowa "ankieta" ???

lipek16 08.08.2003 21:45

Cytat:

pawelblu napisał(a):
ja zaglosowalem na ape.
btw te ankiety robia sie cozraz glupsze, czy naprawde ludzie nie rozumieja slowa "ankieta" ???

Widze że to już druga taka zakręcona ankietka

pali 08.08.2003 21:46

Re: obraz plyty

Cytat:

MARIUSZTORUN napisa***322;(a)
jakim programem ruszyc pliki obrazu cue/ape/eac pomocy
na osloskop.net powstał AudioFront i już widać tego efekty na forum.cdrinfo.pl :)

po kolei:

1. EAC jest to najlepszy program do zrzucania ścieżek z cd do formatu wave i AudioFront zaleca jego użycie (stąd znasz jego nazwę)

2. jak już sa ścieżki w wave, to kompresuje się je do formatu mpc (co nas nie interesuje tutaj) lub do formatu Monkey's Audio, w skrócie ape. ape jest kompresją bezstratną, w przeciwieństwie do mpc, który jest kompresją stratną

3. plik cue jest potrzebny do "obsługi" ape. jest on wygenerowany przez EAC. jego zawartość możesz obejrzeć i wyedytować w notatniku

4. bezpośrednie odsłuchiwanie cue/ape - potrafi to foobar 2000 i winamp - po zainstalowaniu wtyczek.
wtyczki można dostać instalując macierzysty program do kompresji/dekompresji ape - Monkey's Audio

5. nagrywanie cd z ape - trzeba przerobić ape na wav(ja tak robię, można prościej):
- dekompresujemy *.ape do *.wav za pomocą tego samego Monkey's Audio (odpalamy progsa, wciskamy Ctrl+2, wybieramy plik *.ape i wciskamy wielki guzik decompress)
- zazwyczaj aby powstały plik *.wav pasował do *.cue, cue trzeba wyedytować: zmienić rozszerzenie pliku, zazwyczaj w 3 linijce

na przykład:

PERFORMER "Monteiro, Young & Holt"
TITLE "Blues for Saxophone Club"
FILE "Blues for Saxophone Club.ape" WAVE
....

zmieniamy na

PERFORMER "Monteiro, Young & Holt"
TITLE "Blues for Saxophone Club"
FILE "Blues for Saxophone Club.wav" WAVE
....

- teraz można podmontować cue/wav np. za pomocą wirtualnego napędu alcohola, albo wypalić za pomocą Nero - wskazujemy plik *.cue i po kłopocie (oczywiście plik *.wav niech będzie w tym samym katalogu). Jeśli są jakieś kłopoty - sprawdzić czy w cue nie ma błędnych wpisów.

-Sid-The-Rat=> 08.08.2003 23:01

najgorsze jest to ze nie umiem wywalic ankiety...

grzeniu 09.08.2003 00:39

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
najgorsze jest to ze nie umiem wywalic ankiety...
A moze zrobic tak, zeby mozliwosc wstawienia ankiety mieli userzy z np minimum 200 albo i 500 postow na koncie? Przeciez to jakas paranoja ostatnio sie dzieje z tymi ankietami:cisza: Moze adminom zadac taki pomysl?

-Sid-The-Rat=> 09.08.2003 10:07

trzeba by bylo kolejnego hacka do forum doklejac - bo w tej chwili nie ma takiej mozliwosci - mozna wylaczyc to wszsytkim albo nikomu
a hackow jest jak narazie dosc - i tak ostatnio byly jazdy z forum

pozostaje uswiadamianie (a ja sie rozejze czy jednak nie da sie gdzies wlaczyc wywalania ankiet...)

ThanatoS 09.08.2003 12:35

Oj Sid, zaraz wywale i ta ankiete. Nie potrzeba hacka zadnego. Zglos sie do mnie i powiem jak to robic. Wszystko jest w panelu administratora.

-Sid-The-Rat=> 09.08.2003 14:52

hack by sie przydal do ograniczenia mozliwosci postowania ankiet... choc to chyba zbedne

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:15.