Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   KIlka pytań do "sprzętowców" (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kilka-pytan-sprzetowcow-24358/)

lopus 11.08.2003 18:26

KIlka pytań do "sprzętowców"

Kupiłem kontroler PCI ATA 133,żeby zrobic porzadek z napedami.W zwiazku z tym mam takie problemy:Mam teraz wiecej kanałow ide ale brakło mi wtyczek zasilania-Pytanie: mam zasilacz drugi-czy moge podłączyc częsc sprzetu na tym drugim zasilaczu i czy nie bedzie przepięc przez kable IDE na płyte?I jak zrobic z kolejnoscią włączania kompa?
Problem drugi:mam zbedny dysk 850MB-czy moznaby zlikwidowac swap na dysku c:i utworzyc dysk wymiany na tym dysku całkowicie pustym tylko sformatowanym.
To moje wszystkie wątpliwosci,tylko mi sie nie smiac..!!!

CrazyLucas 11.08.2003 18:50

to zadziala, musisz tylko polaczyc masy obu zasilaczy (czarne kable) i znalezc sposob na wlaczanie zasilacza pomocniczego przez zasilacz glowny (jak to zasilacz ATX mozesz sprobowac z przekaznikiem podlaczonym cewka do +12v zasilacza glownego i stykami pomiedzy kable czarny i zielony wtyku ATX zasilacza pomocniczego)

z dyskiem se odpusc - takie dysk bedzie wolniejszy niz swapfile nawet na najbardziej zawalonym c: - jak juz to przenies go na dowolna partycje innego niz systemowy dysku twardego (dysku fizycznego)

RoKFoR 12.08.2003 20:17

A ja Ci radze kupic wiekszej mocy zasilacz, tam jest wiecej wtyczek od zasilania urzadzen.

ZiP 12.08.2003 20:32

Użycie drugiego zasilacza nie ma najmniejszego sensu, chociażby ze względu na wymiary i większe zużycie prądu, co skutkuje dużą ilością wydzielanego ciepła (głównie przez diody impulsowe które mają malutkie radiatory). Ciepło te należy skutecznie odprowadzić za pomocą głośnego wentylatora.

Proponuję żebyś jednak zrobił z tego drugiego zasilacza użytek, ale w inny sposób - wylutuj z niego kable wraz z wtyczkami i zamontuj w tym zasilaczu w którym Ci brakuje wtyczek. Tylko pamiętaj, że zółty-12 V, czerwony - 5 V, czarny - masa. Jak źle podłączysz to zagotujesz całą elektronikę. Oczywiście zasilacz nie ma prawa odmówić posłuszeństwa z powodu przeciążenia - no chyba że masz wyjątkowo słaby model (np 150 W).

CrazyLucas 13.08.2003 01:53

ZiP - podlaczenie 2 zasilacza jak najbardziej ma sens i nie wciskaj kitu ze 2 zasilacze beda sie grzaly tak samo - straty mocy sa proporcjonalne do obciazenia a przy 2 zasilaczach obciazenie kazdego z nich z osobna bedzie mniejsze niz normalnie, racja ze bedzie problem gdzie drania upchnac ale skoro kolega juz go kupil to po kiego grzyba ma kupowac jeszcze jednen?

to co proponujesz moze zadzialac ale bez przesady - dodanie 1 wtyczki ma sens ale jak dolozysz kolejne 4 (wszystkie jakie sa w typowym zasilaczu) i podlaczysz pod to napedy to ci zaden zasilacz tego nie wytzrzyma - pol biedy jak wylacza go zabezpieczenia ale jak padnie stabilizacja napiecia to cala elektronika w kompie pojdzie sie kochac

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:14.