![]() |
TEAC W516EB - Help!
Witam!
No i zepsulem mojego TEAC-a W516EB... Mialem problem z odczytywaniem niektorych plyt i postanowilem zrobic upgrde firmware'u do wersji 1.0k. Niestety co tu duzo mowic spiep... sprawe :( Upgrade sie nie udal. Przy samym koncu procesu wyskoczyl blad "Flash update failed. Error NNsync:ffff" czy jakos tak. Nie pamietam dokladnie ale moge to spisac bo wyskakuje on przy kazdym uruchomieniu programu do flashowania. BIOS i Windows widza nagrywarke, ale przy probie dostepu do napedu dostaje komunikat "blad urzadzenia We/Wy..." Wlozona plytka w ogole sie nie kreci, diody nie migaja... :( A ja na dodatek chyba pogorszylem jeszcze sprawe probujac wrrocic do starszego BIOS-u. Oczywiscie to sie rowniez nie powiodlo. Na forum natknalem sie na temat dotyczacy downgrade'u BIOS-ow w TEAC-u za pomoca odpowiednio zmodyfikowanego pliku. Nie wiem czy taki BIOS (oznaczony bodajze "fixed") byl na forum udostepniany ale ja go nie moge znalezc. Dlatego mam pytanie czy ktos z forumowiczow go posiada? Jesli tak to bylbym wdzieczny za podeslanie. Nie wiem czy to pomoze, ale przed wizyta w serwisie sprobuje wszelkich sposobow na uratowanie sprzetu :) Jesli ktos ma jeszcze jakies inne sugestie to chetnie wyslucham wszystkich dobrych rad :) Z gory dzieki za wszelka pomoc :) Pozdrawiam, babilon |
Re: TEAC W516EB - Help!
bylo juz tyle razy o biosach w tym napedzie.
w sumie do znudzenia - poszukaj w postach http://republika.pl/nikita_bennet/teac/teac516&512.html |
Wiem... jestem marudny :). Ale naprawde przekopalem archiwum i tego linku ktory mi podales nie widzialem. Widocznie za slabo szukalem :). Dzieki za niego, ale to niestety nie pomoglo :(. Caly problem w tym ze Teac Updater widzi BIOS jako 1.0B. Opcja update jest aktywna w przypadku jesli chce uzyc jakiegos wyzszego BIOS-a. Uruchamiam ja, wyskakuje pasek postepu i wszystko sie laduje przez jakies kilkanascie sekund. Potem, obojetnie jakiego BIOS-u uzyje, wyskakuje blad o nastepujacej tresci "NG SyncFlash:AdapterID=01 TargetID=00 SenseData=4:44:ffffff88 Firmware update is Failed". Pierwsza czesc to tylko "adres" nagrywarki, ale nie mam pojecia co to moze byc to "SenseData" (wykryto dane...? jakie...? stary BIOS...? czy co...? :) ). Dlatego myslalem ze moze pomoc ponowne wgranie BIOS-u 1.0B. Po przerobce wg Twojego przepisu wprawdzie moglem go wgrac ale niestety znowu wyskoczyl mi ten blad. Zmienila sie tylko wartosc SenseData na "5:2c:00". Spotkales sie moze kiedys z takimi objawami? W miare mojej skromnej znajomosci angielskiego :), przekopalem tez troche innych list dyskusyjnych i forow (jak sie to odmienia ?!? :) ), ale nie znalazlem tam rozwiazania. Przeciez chyba nie moglem uszkodzic w ten sposob pamieci flash fizycznie? A moze trzeba ja jakos "wyczyscic" czy tez "sformatowac"? Ze tez mi sie zachcialo poprawiac cos co chodzilo prawie bardzo dobrze...
Nie mam juz pomyslow. Help :) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a tak swoja droga to widzialem tego teac'a w komputroniku wczoraj czy przed wczoraj. pzdrwm Niktia_Bennet |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pozdrowienia, babilon |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:37. |