Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napêdy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   TEAC W516EB - Help! (https://forum.cdrinfo.pl/f2/teac-w516eb-help-24450/)

babilon 14.08.2003 10:08

TEAC W516EB - Help!

Witam!

No i zepsulem mojego TEAC-a W516EB... Mialem problem z odczytywaniem niektorych plyt i postanowilem zrobic upgrde firmware'u do wersji 1.0k. Niestety co tu duzo mowic spiep... sprawe :( Upgrade sie nie udal. Przy samym koncu procesu wyskoczyl blad "Flash update failed. Error NNsync:ffff" czy jakos tak. Nie pamietam dokladnie ale moge to spisac bo wyskakuje on przy kazdym uruchomieniu programu do flashowania. BIOS i Windows widza nagrywarke, ale przy probie dostepu do napedu dostaje komunikat "blad urzadzenia We/Wy..." Wlozona plytka w ogole sie nie kreci, diody nie migaja... :( A ja na dodatek chyba pogorszylem jeszcze sprawe probujac wrrocic do starszego BIOS-u. Oczywiscie to sie rowniez nie powiodlo. Na forum natknalem sie na temat dotyczacy downgrade'u BIOS-ow w TEAC-u za pomoca odpowiednio zmodyfikowanego pliku. Nie wiem czy taki BIOS (oznaczony bodajze "fixed") byl na forum udostepniany ale ja go nie moge znalezc. Dlatego mam pytanie czy ktos z forumowiczow go posiada? Jesli tak to bylbym wdzieczny za podeslanie. Nie wiem czy to pomoze, ale przed wizyta w serwisie sprobuje wszelkich sposobow na uratowanie sprzetu :) Jesli ktos ma jeszcze jakies inne sugestie to chetnie wyslucham wszystkich dobrych rad :) Z gory dzieki za wszelka pomoc :)

Pozdrawiam,
babilon

Nikita_Bennet 16.08.2003 13:12

Re: TEAC W516EB - Help!

bylo juz tyle razy o biosach w tym napedzie.
w sumie do znudzenia - poszukaj w postach

http://republika.pl/nikita_bennet/teac/teac516&512.html

babilon 17.08.2003 13:48

Wiem... jestem marudny :). Ale naprawde przekopalem archiwum i tego linku ktory mi podales nie widzialem. Widocznie za slabo szukalem :). Dzieki za niego, ale to niestety nie pomoglo :(. Caly problem w tym ze Teac Updater widzi BIOS jako 1.0B. Opcja update jest aktywna w przypadku jesli chce uzyc jakiegos wyzszego BIOS-a. Uruchamiam ja, wyskakuje pasek postepu i wszystko sie laduje przez jakies kilkanascie sekund. Potem, obojetnie jakiego BIOS-u uzyje, wyskakuje blad o nastepujacej tresci "NG SyncFlash:AdapterID=01 TargetID=00 SenseData=4:44:ffffff88 Firmware update is Failed". Pierwsza czesc to tylko "adres" nagrywarki, ale nie mam pojecia co to moze byc to "SenseData" (wykryto dane...? jakie...? stary BIOS...? czy co...? :) ). Dlatego myslalem ze moze pomoc ponowne wgranie BIOS-u 1.0B. Po przerobce wg Twojego przepisu wprawdzie moglem go wgrac ale niestety znowu wyskoczyl mi ten blad. Zmienila sie tylko wartosc SenseData na "5:2c:00". Spotkales sie moze kiedys z takimi objawami? W miare mojej skromnej znajomosci angielskiego :), przekopalem tez troche innych list dyskusyjnych i forow (jak sie to odmienia ?!? :) ), ale nie znalazlem tam rozwiazania. Przeciez chyba nie moglem uszkodzic w ten sposob pamieci flash fizycznie? A moze trzeba ja jakos "wyczyscic" czy tez "sformatowac"? Ze tez mi sie zachcialo poprawiac cos co chodzilo prawie bardzo dobrze...
Nie mam juz pomyslow. Help :)

Nikita_Bennet 17.08.2003 13:56

Cytat:

babilon napisa***322;(a)
Wiem... jestem marudny :). Ale naprawde przekopalem archiwum i tego linku ktory mi podales nie widzialem.
ja tez nie moge dotrzec do wielu postow ktore byly na bank - cos tu wcina posty

Cytat:

Widocznie za slabo szukalem :). Dzieki za niego, ale to niestety nie pomoglo :(. Caly problem w tym ze Teac Updater widzi BIOS jako 1.0B. Opcja update jest aktywna w przypadku jesli chce uzyc jakiegos wyzszego BIOS-a. Uruchamiam ja, wyskakuje pasek postepu i wszystko sie laduje przez jakies kilkanascie sekund. Potem, obojetnie jakiego BIOS-u uzyje, wyskakuje blad o nastepujacej tresci "NG SyncFlash:AdapterID=01 TargetID=00 SenseData=4:44:ffffff88 Firmware update is Failed". Pierwsza czesc to tylko "adres" nagrywarki, ale nie mam pojecia co to moze byc to "SenseData" (wykryto dane...? jakie...? stary BIOS...? czy co...? :) ). Dlatego myslalem ze moze pomoc ponowne wgranie BIOS-u 1.0B. Po przerobce wg Twojego przepisu wprawdzie moglem go wgrac ale niestety znowu wyskoczyl mi ten blad. Zmienila sie tylko wartosc SenseData na "5:2c:00". Spotkales sie moze kiedys z takimi objawami?
niestety nie a moze stety ;)

Cytat:

W miare mojej skromnej znajomosci angielskiego :), przekopalem tez troche innych list dyskusyjnych i forow (jak sie to odmienia ?!? :) ),
tez nie wiem jaka forma jest poprawna

Cytat:

ale nie znalazlem tam rozwiazania. Przeciez chyba nie moglem uszkodzic w ten sposob pamieci flash fizycznie?
ja usmazylem kostke flasha produkcji "sst" tak ze omal sie nie poparzylem - robione przy hotflashing (programowanie innego elementu na innym)

Cytat:

A moze trzeba ja jakos "wyczyscic" czy tez "sformatowac"? Ze tez mi sie zachcialo poprawiac cos co chodzilo prawie bardzo dobrze...
Nie mam juz pomyslow. Help :)
jak masz gware to serwis - raczej uznaja. jak nie to poszukaj kogos kto przeprogramuje ci ta kostke (ew zalatwi nowa) w zewn programotrze.

a tak swoja droga to widzialem tego teac'a w komputroniku wczoraj czy przed wczoraj.

pzdrwm Niktia_Bennet

babilon 17.08.2003 15:25

Cytat:

Nikita_Bennet napisa***322;(a)
ja tez nie moge dotrzec do wielu postow ktore byly na bank - cos tu wcina posty
Pewnie moderator byl glodny ;)
Cytat:

niestety nie a moze stety ;)
No coz... nie zycze Ci tego :)
Cytat:

jak masz gware to serwis - raczej uznaja. jak nie to poszukaj kogos kto przeprogramuje ci ta kostke (ew zalatwi nowa) w zewn programotrze.
Niestety gwarancja juz sie skonczyla dosc dawno temu :(. Dostep do ludzi ktorzy mogli by mi zaprogramowac pamiec bede mial dopiero w pazdzierniku (akademiki rulezz ;) ). Hmm... sprobuje jeszcze cos pokombinowac. W ostatecznosci sprobuje w serwisie Teac-a. O ile oczywiscie cala skorka bedzie warta wyprawki. Moze sie okazac ze taniej bedzie kupic nowy sprzet :) . W kazdym razie THNX wielkie za pomoc :)
Cytat:

a tak swoja droga to widzialem tego teac'a w komputroniku wczoraj czy przed wczoraj.
Wlasnie ogladalem. Faktycznie jest. Myslalem ze ten model juz jest nie do dostania. Z tym ze wolalbym naprawic ten moj. Chyba mam do niego sentyment ;)

Pozdrowienia,
babilon

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:37.