![]() |
Problem z czarnymi Esperanzami
Większość ludzi na forum wyraża się pochlebnie o Esperanzach Black . Do tej porty nagrywałem na Esperach Silver-Silver od Riteka - same zielone "kwadraciki" , ale później trafiłem na partię tych płyt od Digital Storage i zaczęły się pojawiać losowo "żółtki". Pomyślałem że kupię dla testu Blacki (dopłacę parę groszy i będę miał spokój). Producent to Ritek. Jakie było moje zdziwienie gdy wypalając płytkę 32x (lekki overburning jakieś 1,5MB)na samym końcu Nero wyrzuciło write error i płyta do kosza. Druga płyta (24x) to samo. Wrzuciłem zwykłą Espere Silver i OK - płyta się nagrała. Zatem problem leży chyba w płytach. W końcu wypaliłem jakiś film co miał 690 MB - żółte pojawiły się ale płyta się nagrała.
W odczycie CD Doctorem(8x) nie było żadnych C2, a C1 - max 16 - zatem wynik prawie idealny. Podczas odczytu max czyli 48x pojawiły się C2. Nagrałem też na kolejnej ok 600 MB danych i cała płyta była "zielona". Może to tylko wina partii z której są te płyty , bo nagrywarka raczej jest ok. Wygląda na to że te płyty nie lubia (przynajmniej u mnie) overburningu (a dodam że nagrywałem już 800 MB płyty zatem z overburningiem nie mam większych problemów) oraz że na samym końcu nośnika jakoś gorzej się nagrywają. Czy ktoś miał podobne problemy z tymi płytami? Dziwi mnie tylko że to w końcu jest black no i Ritek. Moja nagrywarka to Liteon 48246S (ma jakieś 3 miesiące) Nero od dzisiaj najnowsze, DMA - wszędzie włączone. |
Zdaje się że x32 to dla tych plytek max. Wypal je wolniej i sprawdz. Niestety musisz się pogodzić, że niektóre płytki nie lubią nadpalania i nic na to nie poradzisz. Ja używam Esperanzy Black tylko do audio i na szczęście nigdy nie musiałem ich nadpalać.
|
wypalałem 24x i było to samo. Sprawdzę jeszcze 16x ale pewnie i tak nic z tego nie będzie. Dziwi mnie tylko to że takie chwalone płyty nie dają się nadpalać.
|
nie wwszystkie plytki lubia nadpalanie tak to juz jest.
|
Ale prawda jest taka ze kolega nie doczytal chyba wszystkich artukulow na temat tych plytek. Aktualnie jakosc tych plyt sie pogorszyla i nie sa one juz czarne TYLKO WISNIOWE :( - popatrz pod swiatlo
|
O tym nie wiedziałem. Ja wypaliłem dość dawno moje mp3 an EsperanzieB i nic sie jej nie działo ale wtedy nadpalanie nie używałem.
|
Icemac ma rację moje płytki są "wiśniowe" tylko nie myślałem że Ritek będzie robił taką lipę :(
|
Nie tylko ty jesteś teraz zawiedziony jak mogli spieprzyć takie dobre płytki.:(
|
Jak wy to rozpoznajecie czy plytki sa z partii od Riteka lub Digital Storage czy jakiejs tam innej. Przygladalem sie moim Esperanzom (10pcs Cake box) i za chiny nigdzie nie moge zobaczyc zadnej nazwy, tylko jakies cyferki ???
|
Cytat:
Zobacz tutaj: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...highlight=atip ..........................;) |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Disc Manufacturer to ten wlasnie producent :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:57. |