Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kabel PC->TV do Radeona 9100 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kabel-pc-tv-radeona-9100-a-24580/)

Torwald 18.08.2003 10:12

Kabel PC->TV do Radeona 9100

Na Allegro szukam kabelka umozliwiajacego ogladanie filmow na TV. Jednak po blizszym zbadaniu wyjscia tv w moim radku okazalo sie ze wyglada inaczej niz wiekszosc kabli oferowanych na allegro. Wyjscia na karcie wyglada mniej wiecej tak:
__
....
...
-

a kabel tak:
-
. .
. .

Oczywiscie sa to tylko wejscia/wyjscia, ale ci ktorzy maja takowe kable wiedza o co chodzi.

Czy ktos majacy Radeona (nie wiem czy wszystkie maja takie wyjscia, ale mysle ze tak) kupowal kabel PC->TV na Allegro (dzialajacy) i moglby mi polecic sprzedawce ? Wiem ze moglbym sam taki kabel zrobic (w sumie...jak ktos mialby schematy...ale mistrzem lutownicy to nie jestem...) ale wolalbym go kupic.

imola 18.08.2003 14:22

Potrzebujesz po prostu kabel SVHS z wtyczką chyba 7 pinową? (SVHS generalnie teraz 4 piny, ale są różne)
A co masz za wejście w TV?

Najwięcej kabli ma ten sprzdawca napisz do niego, moze znajdzie coś dla ciebie.
http://onet.allegro.pl/show_user.php?uid=196684

Ale ogólnie trzeba uważać z przejściówkami np. SVHS>RCA (chinch) nie wszystkie chodzą. A już SVHS>Euro to musisz mieć dwa EURO w TV żeby uzyskać kolor (drugie euro obsluguje SVHS).

SEBAW 18.08.2003 14:32

Cytat:

Torwald napisał(a):
Na Allegro szukam kabelka umozliwiajacego ogladanie filmow na TV. Jednak po blizszym zbadaniu wyjscia tv w moim radku okazalo sie ze wyglada inaczej niz wiekszosc kabli oferowanych na allegro. Wyjscia na karcie wyglada mniej wiecej tak:
__
....
...
-

a kabel tak:
-
. .
. .

Oczywiscie sa to tylko wejscia/wyjscia, ale ci ktorzy maja takowe kable wiedza o co chodzi.

Czy ktos majacy Radeona (nie wiem czy wszystkie maja takie wyjscia, ale mysle ze tak) kupowal kabel PC->TV na Allegro (dzialajacy) i moglby mi polecic sprzedawce ? Wiem ze moglbym sam taki kabel zrobic (w sumie...jak ktos mialby schematy...ale mistrzem lutownicy to nie jestem...) ale wolalbym go kupic.

Wszystko jest dobrze. Na karcie jest więcej "dziurek" niż jest wtyczek w kablu. Kable do TV korzysta tylko z 4 styków, 2 pozostałe są na przejściówkę SVHS > TV analogowe (czincie). Ja posiadam tą przejściówke i te dwie "dziury" są na TV analogowe.

Torwald 18.08.2003 17:12

@imola
Tak, gniazdo na karcie mam 7 pinowe a TV ma 2 wejscia EURO (musze wpiac do tego drugiego zeby miec kolor ?)

@SEBAwl
Z tego wynika ze spokojnie moge kupic ktorykolwiek z oferowanych kabli i bedzie dzialal...

Nie wiecie czasem jaki wplyw ma dlugosc kabla na jakosc obrazu ?

Nikita_Bennet 18.08.2003 18:29

Cytat:

imola napisał(a):
.....A już SVHS>Euro to musisz mieć dwa EURO w TV żeby uzyskać kolor (drugie euro obsluguje SVHS).

mam jedno euro w tv i mam obrraz w kolorze. karta to radeonik 7500

pzdrwm Nikita_Bennet

Y@nkee_PL 18.08.2003 18:29

mam Radka 9100 i uzywam takiego oto kabla (sam rysowalem :jezyk: ) :

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.php?postid=154184&s=

5-metrowy kosztowal mnie 18 zyla :)
a kupilem go w sklepie z kablami, wtyczkami itp. ;)

Torwald 18.08.2003 21:07

No to jutro czeka mnie wycieczka po okolicznych sklepach elektronicznych. Ciekawe czy u mnie beda mieli takie kabelki...

fiskomp 19.08.2003 08:05

tylko uważaj na te przejściówki

Cytat:

Torwald napisa***322;(a)
No to jutro czeka mnie wycieczka po okolicznych sklepach elektronicznych. Ciekawe czy u mnie beda mieli takie kabelki...
Na początek mała uwaga jak chcesz kupić taki gotowy kabel, to poproś sprzedawcę niech ci rozkręci wtyk EURO i zobacz czy sygnał jest prowadzony zwykłymi 4-ma żyłkami, czy sygnałowe są ekranowane (w oplocie), z własnego doświadczenia wiem, że jak nie jest ekranowany to możesz mieć "firaneczki" na TV, ew. obraz może nie być tak czysty jak się spodziewasz. Kupiłem właśnie taki kabel na Allegro i okazał sie nie dokońca takim, jakim chciałbym go widzieć. Teraz sam (przy pomocy kumpla) montuję przejściówkę z kabli ekranowanych, bo i długość 6.5 m robi swoje, a źródeł promieniowania elektromagnetycznego w domu też jest sporo.

Na twoim miejscu raczej spróbowałbym zrobić taki kabel sam, lub poprosić jakiegoś elektronika, to ci to zmajstruje w ciągu 5 minut.

Koszt takiego kabla jest niewielki:
1. Wtyk SCART
2. Wtyk s-video 4 pin
3. Wtyk mini-jack stereo
4. Kabel 4-o żyłowy z ekranem (tu jaką chcesz długość)
5. Kabel audio 2 żyły z ekranem.

Przy dobrych komponentach powinieneś się zmieścić w granicach 20-25 zeta (drożej niż gotowy, ale masz pewność że super jakości).

pozdrawiam,

imola 19.08.2003 10:56

Cytat:

Nikita_Bennet napisa***322;(a)
mam jedno euro w tv i mam obrraz w kolorze. karta to radeonik 7500

pzdrwm Nikita_Bennet

To jest możliwe. Ale najczęściej obsługa SVHS jest realizowana przez drugie gniazdo. Testowałem kilkanaście starszych TV z jednym EURO i tylko jeden kolor uzyskał.

SEBAW 19.08.2003 11:04

Cytat:

Torwald napisał(a):
@SEBAwl
Z tego wynika ze spokojnie moge kupic ktorykolwiek z oferowanych kabli i bedzie dzialal...

Oczywiście. 4-y styki są na SVHS, a 2-a pozostałe na sygnał analogowy.

Nikita_Bennet 21.08.2003 20:04

Cytat:

imola napisa***322;(a)
To jest możliwe. Ale najczęściej obsługa SVHS jest realizowana przez drugie gniazdo. Testowałem kilkanaście starszych TV z jednym EURO i tylko jeden kolor uzyskał.
czyli raczej mialem szczescie?
tv jest w wersji z jednym i dwoma euro - ja mam ten z jednym ale kolorek dziala

pzdrwm Nikita_Bennet

Torwald 21.08.2003 20:41

Ok, kabelek mam od wczoraj i jest ok. Z tym ze jest jedno male "ale...". TV jest podlaczony przez przejsciowke SVideo->Chinh<->Chinch->EURO. Czy bylaby widoczna poprawa jakosci obrazu jesli SVideo byloby polaczone bezposrednio z EURO ? Bo jesli nie to nie bede przejsciowki kroil...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:59.