Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Który Athlon jest szybszy? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ktory-athlon-jest-szybszy-24620/)

+++LeWaP+++ 19.08.2003 08:48

Który Athlon jest szybszy?

AMD Athlon XP 2500+ BOX Barton
gwarancja 3 lata bo wersja BOX, 512kb cacheu L2 !, magistrala 333, taktowanie: 1833 MHz)(531 pln)

lub

AMD Athlon XP 2600+ BOX Barton
gwarancja 3 lata bo wersja BOX, 256kb cacheu L2 !, magistrala 333, taktowanie: 2083 MHz)(585 pln)

Jeden ma więcej MHz a drugi więcej cacheu... co jest szybsze? !

Torwald 19.08.2003 08:54

Ja tam bym wybral ten pierwszy wlasnie ze wzgledu na 2x wieksza ilosc cache. Procka zawsze mozna lekko podkrecic i bedziesz mial tyle MHz co ma ten drugi. Z cache ten numer nie przejdzie ;)

kraluk 19.08.2003 09:53

Ja rowniez wybralbym Athlona XP 2500+.
Ma wiecej cache.
Pozdro;)

cana 19.08.2003 10:06

a ja bym tam poszukał dobrego xp1k7 lub 1k8 i pu¶cił go na fsb 166-200MHz / z nominalnym lub bliskim nominałowi mnożnikiem/ bo z tego cache to jako¶ brak widocznego pozytku wg testów na paru serwisach / co jest swoj± drog± dziwne/ natomiast kasę zbierał na amd64 lub opterona i płytę pod niego /co swoj± droga już robię :) /

-Sid-The-Rat=> 19.08.2003 10:21

nie wiem cana czy czytales o kolejnych i kolejnych obsuwach tego opterona... jak tak patrzylem to moge nie dozyc tego procesora
z reszta z tego co rowniez czytalem to procki intela (prescot) robia amd jak chca... a moga jeszcze bardziej

ilosc pamieci cache (przy tej samej architekturze) MUSI sie pozytywnie przekladac na wydajnosc - chyba ze osoba projektujaca procesor to amator - ale w to jakos nie moge uwierzyc

Druss 19.08.2003 10:32

Bralbym tego z wieksza iloscia cache`u, cos mi sie zdaje ze te bartony z 256kb to nic innego jak Thorton`y. A mieli ich nie wprowadzac do sprzedazy dla pospulstwa.

cana 19.08.2003 10:35

Sid ja wiem że to POWINNO /choć amd stosuje inny układ cache niz intel i tu może być pies pogrzebany/ się przełozyc ale w paru testach które widzialem niestety to przełozenie w standardowych aplikacjach było na poziomie 1-2% /choć moze to kwestia innych rzeczy w wypadku tych testów/ więc wole qpic krecalnego procusia i postawić go odpowiednio wysoko bo kasy mniej pójdzie a i radocha wieksza
a co do opteronów to one już przecież s± :) /dokładnie będzie 3 podrodziny tej linii k8/

pozdro

ps ja też na razie nie będę zmieniał procka bo ma jeszcze spory zapas mocy ale grafę to trzeba by już chyba zmienić :) ale to dopiero jak się okaże że nowe gry nie bed± chciały mi w full wypas chodzić przy 1280x1024

-Sid-The-Rat=> 19.08.2003 10:53

napisalem ze przy tej samej orchitekturze obu procow - zysk MUSI byc - choc nie musi byc duzy - 1-2% to tez jakis zysk - sa napewno operacje w ktorych zysk ejst wiekszy - i to wielokrotnie - i owszem zalezy to od architetktury samej pamieci cache, algorytmu predykcji (chora sprawa :)) i tego jak ktos splodzil kod - wieksze zyski sa na zle napisanych, zawierajacych redundantne rozkazy aplikacjach - dobrym to juz nieduzo moze pomoc

coz - ja mam juz swojego potwora - dobrze mi z nim - i nie mam zamiaru go zmieniac dla zachcianki czy zabawy dopoki nie przestanie mi starczac - a wtedy popatrze - i pewnei bedzie prescot albo juz jego nastepca - bo jakos nie widze na horyzoncie potrzeby upgrade maszyny mojego typu

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:25.