Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Taka zapytka o płytki:))) (https://forum.cdrinfo.pl/f2/taka-zapytka-o-plytki-24623/)

Tribunal 19.08.2003 12:23

Taka zapytka o płytki:)))

elo, mam małe pytanie dotyczące płytek pojechałem wczoraj do sklepu i chciałem zakupić moje ulubione płytki (Hawki) ale ich nie było więc pojechałem do domu i postanowiełm sie poradziić wteranów takich jak wy miałem do wyboru tak :
Akkosy, TDK, Platinum, Verbatim i EMMORY.
Ktore z tych płyt byście mi polecili za wszystkie odpowiedzi dzięki z góry.

Gorzala 19.08.2003 12:35

MMORE - mialem tego 50 sztuk - zapis/odczyt uchodzil w tloku, ale trwalosc tych plyt, to juz pozostawia wiele do zyczenia

AKOSS - nigdy nie moglem sie przekonac do tych plyt i chyba tak zostanie - bardzo szybko ulegaly uszkodzeniu, moze trafialem na takie egzemplarze - nie wiem :)

Platinum - nie mam nic do tych plyt - jak dla mnie niezla jakosc za przystepna cene :)

TDK - nie palilem tego duzo, ogolne wrazenia pozytywne, ale TDK D-View (akurat zielone i czerwone testowalem ;p) nie za bardzo chca wspolpracowac z moim sprzetem - duzo tych plyt poleglo w trakcie nagrywania.

Verbatim - jak dla mnie klasa sama dla siebie - cena mogla by byc jedynie troche nizsza ;p

SEBAW 19.08.2003 12:35

Verbatim i TDK

CIAPEK 19.08.2003 12:45

Akossy - tak zaczęła się moja przygoda z płytami cdr, mam do nich wielki sentyment i uważam je za dobre płyty. Wiem, że to nie jest żaden ważny wskaźnik, ale w testach Komputer Świata nie raz były na czele testowanych płyt.

TDK - nie używam dużo, ale ponoć dobre

Platinum - dobre w dobrej cenie

Verbatim - płyty z wyższej półeczki, pale troche Crystali Super Azo są jedne z tańszych Verbatimów i dobre.

Mmore - dobrze nie znam, moze wypalilem ich z kilka sztuk, nie są ponoć złe :), niektórzy zachwalają.

Ogólnie zapodałeś dobry zestawik :spoko:

Ja jeszce polece: Dysany Harlequiny, Esperanze.

:3msie:

Maciej 19.08.2003 19:40

Własnie testuje nowo zakupione TDK d-view (zielone)....godne polecenia .Bardzo niska jakość błędów C1 ...;)
Verbatim ...to zależy z jakiej stajni, ostanio kupione były od Moser Baer India Ltd. ;) ...wypadły lepiej niż Dysany od Prodisc Technology Inc.

Sliwa95 19.08.2003 19:48

A co powiecie o samsungach i kolejnej taniej marce - d-vision?

Maciej 19.08.2003 19:52

Cytat:

Sliwa95 napisa***322;(a)
A co powiecie o samsungach i kolejnej taniej marce - d-vision?
d-vision ...co to jest 8)
wogóle nie zwracam uwagi na taki badziew ,sama nazwa już mnie denerwuje ...grrrrrr 8)

Sliwa95 19.08.2003 20:06

osobiscie mam podobne odczucia, ale ktos mi je "polecal".
A co z samsungami, jesli mozna znac opinie?

CIAPEK 19.08.2003 21:32

Cytat:

Sliwa95 napisa***322;(a)
osobiscie mam podobne odczucia, ale ktos mi je "polecal".
A co z samsungami, jesli mozna znac opinie?

W sumie rzadziej spotykane i kupowane.
Szału nie robią, ale złote High Density to bardzo trwałe płytki.

Sliwa95 19.08.2003 21:42

Ja osobiście uważam je za bardzo dobre, może nie jest to czołowka pierwszej ligi, ale sam wypalilem ich jak dotad kolo setki i nie narzekam. Mogly by byc tylko troche tansze :-)

Maciej 19.08.2003 21:46

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
...ale złote High Density to bardzo trwałe płytki.
>>High Density<< a mnie to kojarzy się z gęstością zapisu na dyskietce FDD...;p

pojedynczej (SD Single Density); podwójnej (2D lub DD Double Density); wysokiej lub poczwórnej (4D lub HD High Density) i zwiększonej (ED Enhanced Density)...czy jakoś tak?

CIAPEK 19.08.2003 22:07

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
>>High Density<< a mnie to kojarzy się z gęstością zapisu na dyskietce FDD...;p

pojedynczej (SD Single Density); podwójnej (2D lub DD Double Density); wysokiej lub poczwórnej (4D lub HD High Density) i zwiększonej (ED Enhanced Density)...czy jakoś tak?

tak, ale mi chodziło ogólnie o nazwe tych płytek. Prawda: density - gęstość (od ang.).
Mają po prostu grubszą warstwę ochronną górną.

Maciej 19.08.2003 22:15

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
...
Masz rację Ciapek...;)
Własnie znalazłem u siebie takie niebieskie pudełeczko 10-packa od tych Samsungów. Złoty napis "High Density CD-R 80" płytki Multi Speed x16 ... 8)

Sliwa95 19.08.2003 22:50

Ja uzywam wersji Premium 40x.

DreamCrusher 19.08.2003 23:05

najlepszy stosunek cena/jakosc = Platinum :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:26.