![]() |
zdjęcia z aparatu cyfrowego - jakie oddać do fotografa
W jakiej postaci (rozmiar, rozdzielczosć itp.) mam oddać zdjęcia z cyfrówki do fotografa zeby utrawlił mi je na papierze?
Pierwszą serię którą oddałem spieprzyli mi albo źle zostały przezemnie przygotowane. Po pierwsze kolory na papierze nie były identyczne jak na cyfrówce (zdjęcie było o wiele "dokoloryzowane") Po drugie każde zdjęcie było lekko przycięte tzn. tak gdzie było widać na cyfrówce np. kawałek kwiatka to na papierze już go wogóle nie było. Gdzieś czytalem ze zdjecia z cyfrówki są w formacie 4:3 (o ile się nie mylę) a trzeba je oddawać w formacie 3:2 (o ile się pamiętam). Czy to prawda, jeżeli tak to w jaki sposób je przekonwertować? Moze ktoś odpowie mi na moje pytanie,z gory dzięki. Aha jeszcze jedna sprawa: zdjecia wykonane przy bardzo niebieskim niebie na cyfrówce wychodzą ok ale na papierze widoczne są kropki (przy przejsciu koloru niebieskiego na jaśniejszy) jakby ktoś farbą pochlapał? |
!markus96, ja zawsze nagrywam na cdka czystego i mu zanosze :D... na dyskietkach tez chyba mozesz, o ile wejdzie :D...
pozdro ;) |
ha ha ha faktycznie śmieszne tylko szkoda że nie odpisałes mi na moje powyzsze pytania. Jeszcze muszę Ci zaznaczyć że zamawaiam odbitki 9x13 a nie 10x12 (bo takie robi aparat cyfr.).W związku z tym pytam jak przekonwertować zdjecie z formatu 4:3 na 3:2 zeby nie ucięło zdjecia bo w pkt usługowych się w to nie bawią??
|
Jak przygotować pliki komputerowe
Dostarczony plik powinien spełniać następujące wymogi: Aparat cyfrowy: minimalny rozmiar 1050x860 piksli przy rozdzielczości 72 DPI. Plik komputerowy: - format *.JPG, *.TIF, *.PNG, *.BMP, *.PSD. - plik powinien być zapisany w RGB - przy formacie *.PSD wszystkie warstwy powinny być scalone. - obraz powinien mieć 300 DPI, niższa rozdzielczość wpływa zasadniczo na jakość obrazu. Jeżeli nie można zwiększyć rozdzielczości wówczas można stosować niższą rozdzielczość i zwiększyć obrazy w pikselach. - zdjęcia należy przygotować według podanych rozmiarów, aby uzyskać pełny kadry i wypełnienie kartki. Kolorystyka obrazu powinna być zapisywana w RGB. Kalibracja komputera Jeśli chcesz skalibrować sobie monitor otwórz plik testowy, zapisz go na dysku klikając na nim prawym klawiszem i wybierając opcję "zapisz jako...", zamów u nas odbitkę bez korekcji i na jej podstawie ustawisz sobie właściwie kolory swojego monitora. Odbitkę wyślemy Ci bezpłatnie w formacie 15x21. Wyślij e-mail z prośbą o bezpłatną odbitkę. http://www.diaskop.pl/ |
Witam,
Aby mieć całe zdjęcie na papierze musisz zamówić go bez kadrowania. Efektem ubocznym są białe ramki po bokach zdjęcia. Programu do kadrowania w komputerze nie polecę Ci żadnego, bo moja cyfrówka ma opcję robienia zdjęć w formacie 2:3 i z niej korzystam. |
albo na cd , albo niektorzy przyjmuja kary pamieci ! i to jest b dobre
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:30. |