Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dziwne restarty kompa... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dziwne-restarty-kompa-24664/)

Torwald 20.08.2003 11:35

Dziwne restarty kompa...

Wiem ze podobny temat byl i nawet podobny sam zakladalem, ale...

Od czasu kupna nowego dysku Seagate Barracuda 7.7200 80GB pojawiaja sie dziwne, samoczynne restarty kompa...
Najpierw nie moglem zainstalowac systemu (Win XP Pro + SP1a + DX9), bo (zaraz po instalce) 5 sek. po wlaczeniu sie systemu nastepowal restart. Jakos sobie z tym poradzilem (nawet nie wiem dokladnie jakim cude, ale grunt ze wsio dziala). Ale restarty wrocily (klatwa jakas czy co...). Napewno nie jest to wina sprzetu, bo testowalem rozne konfiguracje i jest to samo.
Co moze powodowac te restarty ? Nic sie nie grzeje, dysk ma temp. 38C, procek okolo 45...
Dzisiaj przez reboot stracilem 2 filmy na emule ( :( ), i kilka na KaZaA (jakby wszystkie policzyl byloby ich kilkadziesiat...(!)).
Nie mam juz sily...
Moze wy cos wymyslicie. Jest moze jakis sposob zeby sprawdzic co powoduje ew. bledy systemu ? Jakies logi ?

para 20.08.2003 11:42

Jak zakupiłem dysk Quantum 30 GB również miałem częste restarty bez wyraźnej przyczyny.
Okazało się, że dysk nie lubi NTFS, po przeformatowaniu na FAT32 wszystko wróciło do normy.
(Również posiadam Win XP Pro + SP1)

Torwald 20.08.2003 11:47

No sie sie zdziwisz...System stoi na FAT32 (ze wzgledu na wydajnosc).
Zastanawiam sie czy jak bym przekonwertowal go na NTFS to czy restarty by zniknely...

para 20.08.2003 11:52

No to problem musi być gdzie indziej.
U mnie system jest na IBM 40 GB NTFS (działał dobrze również na FAT 32), a mimo to przeszkadzał mu NTFS na Quatumie.

Torwald 20.08.2003 12:06

Nie ma jakiegos programu ktory robilby logi z tego co sie aktualnie dzieje w systemi i pokazywal gdzie, co i kiedy spowodowalo restart ?

Ormianin 20.08.2003 14:25

A moze zwyczajnie zlapales MSBlasta?

Objawy :
Użytkownicy mogą nie zauważyć żadnych objawów. Najczęstszym jest jednak samoczynne restartowanie się systemu co kilka minut.
Użytkownicy mogą również dostrzec:
- obecność dziwnych plików TFTP*
- obecność pliku 'msblast.exe' w katalogu %SYSTEMROOT%\SYSTEM32.
- obecność plików 'teekids.exe', 'index.exe' i 'root32.exe' (mutacja W32.Blaster.Worm.C)

cana 20.08.2003 15:39

a może po prostu zasilacz nie wyrabie bo basie są watożerne aż strach ;)
a może by tak przetestować pamieci za pomoca goldmemory
a jakie wpisy w logach systemowych ? żadnych?

Torwald 20.08.2003 16:11

cana jesli masz jakies pomysly to daj znac na PW, ok ? wyjasnisz mi wsio jasno i po kolei ;)

onmagarol 20.08.2003 17:29

Popieram Ormianina na 90% to MSBlast.
Wiecej informacji tu:
http://www.msinfo.pl/mssupport/Dane%...we/blaster.htm

Pozdrawiam
O.

Torwald 20.08.2003 19:08

A ja wam mowie ze na 100% to nie zaden robal czy inny wirus. Norton nonstop chodzi sobie w tle, definicje wirusow mam najnowsze. Czytalem w/w text o MSBlast i nic takiego u siebie nie znalazlem.
To musi byc cos innego, moze zasilacz...
W jaki sposob obciazyc zasilacz, dysponujac obecnym sprzetem ?

-Sid-The-Rat=> 20.08.2003 19:53

obciazyc?

napiecia na zasilaczu musisz mierzyc przy zasilaczu wpietym w plyte (zas implusowy tak juz ma ze inaczej nie zadziala) - jesli masz jakis voltomierz to sprawdz linie +5 i +12 albo od razu pozycz od kogos drugi zasilacz i daj dysk tylko na ten zasilacz - albo kup nowy

Torwald 20.08.2003 22:17

obciazyc, bo nie wiem czy to nie przez zasilacz sa te restarty. sam juz nic nie wiem... restartuje sie kiedy chce i koniec...

MaciejT 21.08.2003 00:20

pozycz zasilacz od kumpla, niech komp pochodzi przez 3 razy tyle czasu co ile byly restarty a przekonasz sie co bylo przyczyna :)

cana 21.08.2003 09:15

nie można wykluczyć też pamięci / nic nie kosztuje przetestowanie ich poza czasem/ a może /co właśnie mi przyszło do głowy ;) / problemy są ogólnie z zasilaniem /nagłe spadki napiecia w sieci energetycznej/
zapodaj moze sobie mbm i monitoruj napiecia z krokiem 1s i daj max rozmiar loga a moze to coś pomoże w diagnozowaniu

pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:15.