Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak naprawić instalację WinXP po skasowaniu plików? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-naprawic-instalacje-winxp-po-skasowaniu-plikow-24730/)

eloise 21.08.2003 23:22

Jak naprawić instalację WinXP po skasowaniu plików?

byłem dziś u kolegi, który wykasował za dużo plików w systemie WinXP, podczas startu wyświetla się komunikat "Brak pliku NTLDR"

uruchomiłem komputer z płyty instalacyjnej, jednak nie ma tam opcji (jak w win2000) sprawdź środowisko startowe, a nie wiem jak z poziomu konsoli przywrócić utracone pliki

a może ktoś mógłby mi podesłać ten plik dla konfiguracji: Dysk - primary master, napęd cd - secondary master

MaciejT 21.08.2003 23:34

z tego co pamietam powinna byc opcja naprawienia systemu (sam tak robilem) - na boot plycie oczywiscie :)

eloise 21.08.2003 23:37

jest ale "napraw system przy uzyciu konsoli"

odpalam konsolę, mam do wyboru ok 20 poleceń i co dalej?

MaciejT 21.08.2003 23:44

ja mialem jakis automat, z konsola sie nie bawilem
zrobilo tak jakby instalowalo winde jeszcze raz, z tym ze ustawienia pobieralo z dysku - full automat

memorando 22.08.2003 06:59

Cytat:

eloise napisał(a):
byłem dziś u kolegi, który wykasował za dużo plików w systemie WinXP, podczas startu wyświetla się komunikat "Brak pliku NTLDR"

uruchomiłem komputer z płyty instalacyjnej, jednak nie ma tam opcji (jak w win2000) sprawdź środowisko startowe, a nie wiem jak z poziomu konsoli przywrócić utracone pliki

a może ktoś mógłby mi podesłać ten plik dla konfiguracji: Dysk - primary master, napęd cd - secondary master

wejdź na konsolę z instalki winxp wybierz naprawiaj potem C czyli z konsoli zaloguj się i wpiosz:

copy X:\i386\ntldr c:\*.*

oczywiście X to litera cdromu
potem jak napisze skopiowano z sukcesem exit:)

memorando 23.08.2003 09:21

i co pomogło?:) ja tak robię zazwyczaj:)

Torwald 23.08.2003 09:41

Mi sie zdaje ze po wybraniu opcji "Instaluj" a nie napraw, potem tez jest mozliwosc naprawienia systemu (gdzies dalej w instalce). Ale nie mam jak tego sprawdzic (gdzies mi sie boot cd zapodzial).

eloise 23.08.2003 15:48

memorando :

dopiero dziś znowu idę walczyć do kolegi z tym kompem, więc sprawdzę to

Torwald :

ja też tak myślałem ale ta opcja występuje w win2000, winXP tego nie ma

Weron 23.08.2003 16:59

Cytat:

eloise napisa***322;(a)

Torwald :

ja też tak myślałem ale ta opcja występuje w win2000, winXP tego nie ma

Pierwsze slysze.
Sprawdz dokladnie.
Bo jest taka mozliwosc.
Nie wspominajac juz, ze ten temat pojawil sie kiedys na forum ||

eloise 23.08.2003 18:18

jest przy użyciu awaryjnego dysku naprawczego lub konsoli

eloise 24.08.2003 11:46

Cytat:

memorando napisa***322;(a)
wejdź na konsolę z instalki winxp wybierz naprawiaj potem C czyli z konsoli zaloguj się i wpiosz:

copy X:\i386\ntldr c:\*.*

oczywiście X to litera cdromu
potem jak napisze skopiowano z sukcesem exit:)

owszem plik się skopiował jednak po restarcie kompa system nadal się nie odpala - następuje samoczynny restart i tak w kółko

memorando 24.08.2003 14:01

Cytat:

eloise napisa***322;(a)
owszem plik się skopiował jednak po restarcie kompa system nadal się nie odpala - następuje samoczynny restart i tak w kółko
wirus miałem to wczoraj z kompem który robiłem

gallus 18.04.2005 15:31

Cytat:

Napisany przez eloise

Niestety dziś spotkał mnie ten sam problem, a niechciałbym formatować znowu partycji systemowej, ponieważ niedawno to robiłem więć:
czy zna ktoś rozwiązanie tego problemu, bo po skopiowaniu tego pliku również komp uruchamia się i restartuje bez przerwy :|

Smartek 18.04.2005 16:12

@gallus - troszku nie na temat, ale chcialem Ci polecic uzywnia ghosta - zrobisz sobie obraz partycji - nawet po formacie ze sterami [bez softu] - wgrywanie kilka minut, a odrazu wszystko skonfigurowane.. do windy bardzo przydatne :)
pozdro ;)

Kris 18.04.2005 18:59

przy starcie płytki jest opcja naprawy systemu... włóż płytkę do napędu i rób tak, jak byś chciał zainstalować system... przy wyborze partycji będzie taka informacja, że jest zainstalowany system i można naprawić wciskając "r"...

A jak coś się s******y w systemie w przypadku kiedy go można uruchomić, to może pomóc:
polecenie w cmd:
sfc /scannnow
płytka z XP musi być w napędzie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:28.