Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Które usunąć?? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/ktore-usunac-24802/)

/\/\cDrive 23.08.2003 18:20

Które usunąć??

Ilość załączników: 1
Które z tych urządzeń usunąć żeby system wgrał i wykrywał DMA w nagrywarce?? Czy jeżeli usune któreś z nich to napewno będzie to DMA dostępne dla nagrywarki i czy jeżeli usune to nic się w nagrywace, CD-ROM'ie lub dysku twardym się nie popsuje?? Z góry dzięki za odpowiedź.

lopus 23.08.2003 20:31

Ilość załączników: 1
Nic nie mozesz z tego usunąc,wejdz do ustawien nagrywarki i zaznzcz ptaszka Enable DMA...nawet nie podałes jaki masz system!!!

/\/\cDrive 23.08.2003 21:11

Wiem że wystarczy zaznaczyć DMA ale o to chodzi że ja mam włączone DMA ale tylko dzięki progzowi Intel Aplication Accelerator a chcialem mieć dostępną te opcję w menedrzeże urządzeń. Mój OS to Windows98SE.

Maciej 23.08.2003 21:53

musisz odinstalować IAA ...aby pojawił się znów opcja DMA w menadzerze urządzeń ...:)

grzeniu 23.08.2003 23:37

Cytat:

Maciej napisał(a):
musisz odinstalować IAA ...aby pojawił się znów opcja DMA w menadzerze urządzeń ...:)
Tylko wtedy pewnie nie uda mu sie wlaczyc DMA ;)
McDrive - dlaczego robi ci roznice gdzie masz wlaczone to DMA? To wlaczone w IAA dziala przeciez dobrze, wiem bo sam tak mam.

CIAPEK 24.08.2003 00:03

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Tylko wtedy pewnie nie uda mu sie wlaczyc DMA ;)
McDrive - dlaczego robi ci roznice gdzie masz wlaczone to DMA? To wlaczone w IAA dziala przeciez dobrze, wiem bo sam tak mam.

tak czytam sobie i czytam i się załamuje :(

Jak nie można normalnie/ręcznie włączyć DMA w Win98? Chyba nie zawsze potrzebny jest ten program.
W Menedźerze urządzeń w opcjach napędów przecież był ten ptaszek???

A ja mam zamiar niedługo 98 wgrywać.

grzeniu 24.08.2003 00:52

Cytat:

CIAPEK napisał(a):
tak czytam sobie i czytam i się załamuje :(

Jak nie można normalnie/ręcznie włączyć DMA w Win98? Chyba nie zawsze potrzebny jest ten program.
W Menedźerze urządzeń w opcjach napędów przecież był ten ptaszek???

A ja mam zamiar niedługo 98 wgrywać.

Widocznie malo czytasz albo szybko sie zalamujesz;) Mozliwosc wlaczenia DMA to nie tylko sprawa windy, ale i plyty glownej i sterownikow do niej. McDrive zapewne ma plyte na chipsecie intela i stad ten IAA lub Intel Ata Storage Driver. Jesli wiec masz inna plyte glowna to ten problem cie nie dotyczy.

CIAPEK 24.08.2003 08:45

Cytat:

grzeniu napisa***322;(a)
Widocznie malo czytasz albo szybko sie zalamujesz;) Mozliwosc wlaczenia DMA to nie tylko sprawa windy, ale i plyty glownej i sterownikow do niej. McDrive zapewne ma plyte na chipsecie intela i stad ten IAA lub Intel Ata Storage Driver. Jesli wiec masz inna plyte glowna to ten problem cie nie dotyczy.
heh, dzieki Grzeniu. To było wczoraj wieczorkiem, a najgorsze jest właśnie wejść na forum troche podchmielonym^_^ .

Rozumiem w pełni, czyli jak się ma po prostu problem i płyte opartą na chipsecie Intela trzeba mieć specjalny sofcik.

No ja mam Lucky Star opartą na chipsetach Intela, ale kojarze, że u mnie w windzie 98 wszystko było chyba dobrze. Miałem dostęp do opcji DMA.

To wykaz z Sisoft Sandry ad. mojej MOBO...
Cytat:

System Mainboard
Manufacturer : Lucky Star
MP Support : No
Model : 6ABX2V-G0
BIOS ID : 12/21/1999-i440BX-W977-2A69KL1AC-00
System Chipset : Intel 440BX/DX/ZX Chipset

System Chipset
Model : Intel Corporation 82443BX/ZX 440BX/ZX CPU to PCI Bridge (AGP Implemented)
Bus(es) : ISA AGP PCI USB SMBus/i2c
Front Side Bus Speed : 1x 67MHz (67MHz data rate)
Max FSB Speed / Max Memory Speed : 1x 100MHz / 1x 100MHz
In Order Queue Depth : 4 req(s)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:47.