Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   obraz z kamery cyfrowej do VCD?? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/obraz-kamery-cyfrowej-vcd-24870/)

muniekk 25.08.2003 17:37

obraz z kamery cyfrowej do VCD??

Mam problemos.Przedwczoraj nabyłem Kamerkę cyfrową. Wszystko pięknie ładnie tylko po zgraniu materaiłu na dysk zauważyłem że obraz ma rodzielczość 320:240!! Trochę żenada, przecież nie tego się spodziewałem!!Czy można cosik na to poradzić! W takiej postaci to nie ma sensu zgrywania tego do vcd bo będzie duża kupa!! pozdro
Kamera to Sony dcr-vre19 a korzystam z programu ImageMixer ver1.5 for sony

CobraVerde 26.08.2003 17:37

właśnie - przez co i jak zgrywasz ???

budasty 31.08.2003 19:53

hmm, niektore programy niewlasciwie pokazuja rozdzielczosc ("dziela przez dwa") zgranego filmu, np. vplayer czy mediaplayer, a juz np. Ulead Videostudio pokazuje spoks :) po zaczytaniu pliku w formacie DV

Kobi 05.09.2003 09:35

Re: obraz z kamery cyfrowej do VCD??

Cytat:

muniekk napisa***322;(a)
Mam problemos.Przedwczoraj nabyłem Kamerkę cyfrową. Wszystko pięknie ładnie tylko po zgraniu materaiłu na dysk zauważyłem że obraz ma rodzielczość 320:240!!
Czesc. Na poczatku tez mialem taki problem. Wkurzalem sie nie milosiernie. Pomogla zmiana ustwien kodeka do przechwytywania. Ja mialem zainstlowane Nimo Packa i za kazdym razem jak cos sie robi z filmem (nie wazne czy ogladasz czy nagrywasz) kolo zegraka systemowego wyskuje taka niebieska ikonka (ekranik czy jakos). Kliknolem to prawym i bodajze drugie od dolu podmenu i tam sa parametry do ZGRYWANIA. Ustawilem Full Pal i wszytsko jezdzi jak trzeba :-)

Powodzenia...

koj 16.09.2003 22:28

No dobra to ja mam pytanie bo juz zgralem sobie kiedys film z kamery przez firewire ale bez uzycia zadnego kodeka i teraz jak chce go przerobic do DivXa to VirtualDub prosi o kodeki VFW dla DV. Co moge zrobic?? Pomozcie prosze.

CobraVerde 17.09.2003 00:42

Cytat:

koj napisa***322;(a)
No dobra to ja mam pytanie bo juz zgralem sobie kiedys film z kamery przez firewire ale bez uzycia zadnego kodeka i teraz jak chce go przerobic do DivXa to VirtualDub prosi o kodeki VFW dla DV. Co moge zrobic?? Pomozcie prosze.
nie zgrałeś go "bez użycia żadnego kodeka", tylko przy użyciu kodeka DV, więc jeżeli chcesz edytować taki materiał to musisz go sobie zainstalować - polecam firmy Mainconcept albo Canopus...

panTOMas 01.10.2003 09:08

Ilość załączników: 1
Ja również mam problem ze zgrywaniem materiału z kamery cyfrowej. Do zgrywania używam karty Pinnacle i dołączonego do niej programu Studio Version 8. Film zapisany jako VCD jest bardzo słabej jakości. Przypuszczam, że problemem może być brak odpowiednich kodeków, choć program pinnacle zainstalował swoje (patrz rys.) Będę wdzięczny za pomoc.

CobraVerde 01.10.2003 10:34

Cytat:

panTOMas napisa***322;(a)
Ja również mam problem ze zgrywaniem materiału z kamery cyfrowej. Do zgrywania używam karty Pinnacle i dołączonego do niej programu Studio Version 8. Film zapisany jako VCD jest bardzo słabej jakości. Przypuszczam, że problemem może być brak odpowiednich kodeków, choć program pinnacle zainstalował swoje (patrz rys.) Będę wdzięczny za pomoc.
jeżeli zgrywasz bezpośrednio do VCD, to materiał jest pewnie kodowany w locie za pomocą wewnętrznego encodera mpeg-1 Pinnacle a ten nie oferuje zbyt dobrej jakości. w systemie masz kodek DV (msvid) ale możesz go użyć tylko do odtwarzania AVI-DV. taki kodek jest też w Studio 8 ale można zgrać film do AVI chyba tylko w tym programie i potem taki materiał kodować do mpeg-1/2. lepszą jakość można uzyskać przeprowadzając kodowanie do mpeg innym, lepszym encoderem - TMPGEnc, Mainconcept, ProCoder albo CCE. ale musisz pamiętać, że VCD ze względu na niskie bitrate i małą rodzielczość obrazu zawsze będzie wyglądało niezbyt ładnie na TV. lepszym wyjściem jest format SVCD albo oczywiście DVD o ile posiadasz taką nagrywarkę.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:09.