Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   dvd+r dvd-r (https://forum.cdrinfo.pl/f15/dvd-r-dvd-r-24871/)

gips 25.08.2003 18:59

dvd+r dvd-r

prosze was o szybka odpowiedz czy plyty dvd-r tak samo sie nagrywa jak plyty dvd+r? (nagrywarka dvd nec wszystkie standarty)
z gory dzieki
ps w nero bo tylko to mam
ktos mi niby powiedzial kiedys ze ktores dvd+r lub dvd-r trzeba formatowac przed zapisem ale to chyba jakas bzdura jest?

SEBAW 26.08.2003 12:56

Cytat:

gips napisał(a):
prosze was o szybka odpowiedz czy plyty dvd-r tak samo sie nagrywa jak płyty dvd+r? (nagrywarka dvd nec wszystkie standarty)
z gory dzieki
ps w nero bo tylko to mam
ktos mi niby powiedzial kiedys ze ktores dvd+r lub dvd-r trzeba formatowac przed zapisem ale to chyba jakas bzdura jest?

Tak dokładnie o co ci chodzi z tymi płytami dvd±r ? Czy metodę nagrywania, czy struktóra płyty?
Co do drugiej częście to płyty dvd±r tak jak płyty cd-r nie formatuje się, od tego są płyty dvd±rw jak i również płyty cd-rw. Nie wiem jak jest z płytami DVD-RAM.

gips 26.08.2003 18:58

yhy

po prostu mam taki problem ze dwuformartowy nec nagrywa mi dvd+r a cos ne chce ruszac dvd-r i nie wiem o co chodzi

SEBAW 29.08.2003 14:51

Może ta nagrywarka nie pozwala nagrać na takich płytach. Jeżeli nagrywarka pozwala nagrać płytę DVD to nie znaczy, że musi obsugiwać wszystki rodzaje płyt DVD.

pawi 29.08.2003 21:42

A ja moze doloze jakies pytanko od siebie.... w dwoch zdaniach jaka jest roznica miedzy tymi fromatami + i -? Bo chce kupic Lite-ON LDW-401S a ona ma tylko format +
Drugie pytanko, czy sa jakies specjalne plyty dvd+r?

lukas69 31.08.2003 18:03

pawi rozawiłeś mnie do łez
różnice w dwóch zdaniach ? :)"Różnią się sposobem zapisu danych. Format "+" jest nieco lepszy ale sprawia większe problmy starszym urządzeniom, nie działa na komputerach Apple i nośniki są droższe"
Jasne że można kupić płyty "+R", bo niby poco byłyby nagrywarki, zdefiniuj "specjalne" ? - jeśli porządne to RITEK, Ricoch, TDK, Verbatim :P

pawi 31.08.2003 22:55

Cytat:

lukas69 napisa***322;(a)
pawi rozawiłeś mnie do łez
różnice w dwóch zdaniach ? :)"Różnią się sposobem zapisu danych. Format "+" jest nieco lepszy ale sprawia większe problmy starszym urządzeniom, nie działa na komputerach Apple i nośniki są droższe"
Jasne że można kupić płyty "+R", bo niby poco byłyby nagrywarki, zdefiniuj "specjalne" ? - jeśli porządne to RITEK, Ricoch, TDK, Verbatim :P

ok Ty tez mnie rozbawiles jak sie czepiac to sie czepiac :) RICOH :> a nie RICOCH :P
nie wiedzialem po prostu ze sa plyty DVD+R (myslalem ze sa tylko DVD-R i ze zero roznicy miedzy nimi ;)) bo nie interesowalem sie tematem... wiadomo juz ze kupie DVD+RW

pozdro :)

panTOMas 31.08.2003 23:29

Z ceną nośników to już jakby nieaktualne. Dane z dwóch niezależnych hurtowni: cena +R i -R x4 jest jednakowa

lukas69 01.09.2003 07:18

panTOMas
podaj ceny hurotwniane :) ciekawi mi jak to teraz stoi i jakich firm nosniki

panTOMas 02.09.2003 00:21

Memorex x4 - 7,50 +VAT

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:13.