Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   "Jasność" Monitora - problem (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jasnosc-monitora-problem-24942/)

CIAPEK 27.08.2003 15:43

"Jasność" Monitora - problem

Jest problem. Jest monitor ok. 5 letni, ale nadal dobrze w sumie działa. ACER - AcerView 55L (jeśli komuś to coś da :) ).

Chodzi głównie o to, że jest za ciemno! A pokrętełka na monitorze od jasności i kontrastu są już przekręcone na maxa i to jest właśnie dziwne.

W samym systemie jest ogólnie standardowo, nie ma potrzeby rozjaśniania.
Ale gdy coraz częściej kumple oglądając u mnie jakieś filmy głownie Divx'y dziwili się, że są one takie ciemne i nie można tego podkręcić/rozjaśnić...zaczęłęm się denerwować i martwić.:( :buu:

Co można zrobić? Co mogło się stać? Czy to coś siadło?
Zaznacze, że mieszanie w opcjach karty graficznej pomaga ale tylko na poziomie systemu nie na poziomie oglądanego filmu, a pozatym to jest takie jakieś "sztuczne".

:help:-->dzięki i :3msie:

Niuniek 27.08.2003 16:22

Jeśli nie boisz sie prądu (uwaga kopie :) ) to wystarczy go rozkręcić. Zdejm obudowę i odnajdź taki dosyć grugy kabelek biegnący od płyty głównej do kineskopu. Jest to przwód wysokiego napięcia. To do czego jest podłączony na płycie to trafopowielacz. Są na nim najczęściej dwa pokrętła. Jeden służy do regulacji ostrośći drugi do regulacji napięci na siatce i posrdnio do regulacji jasności. Izolowanym POWTAŻAM Izolowanym wkrętakiem pokręć tymi PRkami i sprawdź co się zmienia. Jednym z nich będziesz mógł zwiększyć jasność. UWAGA. PRki te występują w większości monitorów. UWAGA II !!! Ostrożnie z gotykaniem gołymi częciami ciała do elementów w otwartej obudowie. Napięcie tam występujące jest niebezpieczne dla życia (20 30kV !!!!) !!! Życzę powodzenia.

yahol 27.08.2003 16:28

Tak jak mowi Niuniek.
Ale w playerze tez jest ustawianie jasnosci filmu (AllPlayer-brightnes) po instalacji kodekow opcja jest dostepna. Inne programy (jak PowerStrip) rozjasiaja obraz monitora a nie film.

Y@nkee_PL 27.08.2003 16:43

w Zaawansowanych ustawieniach ekranu mozesz spokojnie zmienic jasnosc dla filmow, nie pamietam jak zakladka sie nazywala (bodajze Nakladka), a opcje uaktywniaja sie tam po wlaczeniu dowolnego filmu ;)

CIAPEK 27.08.2003 17:31

Ilość załączników: 1
:)

@Niuniek - dzięki za taką dosadną odpowiedź, ale chyba nie będę się na to na razie pisał, boję się :) i nie znam się wogóle na tym, ale wiadomo zawsze można.
Myślałem nad tym, że tak jakby po prostu skończyła się skala przy tych pokrętłach i można zobaczyć czy da się coś z tym zrobić

Jeśli będę to robił to co mówiłeś to tylko na wyłączonym monitorze. Następnie sprawdzałbym efekty.

@Yahol - sprawdze AllPlayera choć wole Vplayera ;)

@Yankee - mieszanie w tych opcjach co na dole na screenie nic nie daje. Wszystko inne sie zmienia ale nie samo pole filmowe, że to tak nazwe.

P.S.
W sumie to w grach też jest nieciekawie :/

Y@nkee_PL 27.08.2003 17:40

Ciapek, jakich detkow uzywasz? bo nie widze tej zakladki, bo to nie ta, jest wlasnie jeszcze inna, ta o ktorej wspomnialem i to ona jest odpowiedzialna za filmy ;)

CIAPEK 27.08.2003 18:10

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
Ciapek, jakich detkow uzywasz? bo nie widze tej zakladki, bo to nie ta, jest wlasnie jeszcze inna, ta o ktorej wspomnialem i to ona jest odpowiedzialna za filmy ;)
nakładka w ustawieniach dla filmów zadziałała :) :spoko:

Ale martwiąca jest właśnie ta sprawa z pokrętłem na samym monitorze i skończona "skala", ale jakoś dam rade :)

Dzięki za pomoc, ale jak ktoś jeszcze chce coś napisać to zapraszam ;)

onmagarol 30.08.2003 13:56

Mam dokladnie ten sam problem (tez 5 letni monitor).
Od niedawna mam karte radeon 9100. W jej panelu sterowania jest cos takiego jak 3d settings i tam jest ustawianie gamma dla 3d :)
To dziala dosc dobrze. Moze np przypisac kombinacje klawiszy do zwiekszania i zmiejszanie gamma w grach. Poszukaj moze to jest tez w twoich ustawieniach karty.

Pozdrawiam
Onmagarol

paja 30.08.2003 14:54

W Samsungu snycMaster 500b (czy jakoś tak) jes tak samo wszystko jest ciemne a poktrętło na maxa jest!!! może jakieś prostsze rozwiązania :)

Y@nkee_PL 30.08.2003 14:57

Ilość załączników: 1
Cytat:

onmagarol napisał(a):
Mam dokladnie ten sam problem (tez 5 letni monitor).
Od niedawna mam karte radeon 9100. W jej panelu sterowania jest cos takiego jak 3d settings i tam jest ustawianie gamma dla 3d :)
To dziala dosc dobrze. Moze np przypisac kombinacje klawiszy do zwiekszania i zmiejszanie gamma w grach. Poszukaj moze to jest tez w twoich ustawieniach karty.

Pozdrawiam
Onmagarol

no CIAPEK napisal juz ze ma :czytaj:
a dla kart ATi jest ta sama zakladka do kontroli jasnosci (itp.) filmow jak w przypadku kart nVidii (Ustawienia Nakladki, Nakladka)
tak jak w przypadku kart nVidia uaktywnia sie ona jak wlaczy sie film ;)

CrazyLucas 30.08.2003 15:19

a moze jak te monitory sa tak stare to poprostu sie w nich luminofor zaczal wypalac i stad ta utrata jasnosci, inna sprawa - jak monitor jest w srodku zakurzony (a napewno jest) to czesc pradu z wysokiego napiecia potrafi przez ten kuz uciec - moze sprobujcie rozkrecic toto przy wylaczonym zasilaniu i poprosyu odkurzyc podzespoly i plytke drukowana od spodu, jak nie pomoze to zrobic tak jak radzi Niuniek (uwagi co do bezpieczenstwa jak najbardziej sluszne ale mozna a nawet lepiej jest ta regulacje zrobic pod pradem - dla bezpieczenstwa warto pracowac z druga reka w kieszeni [mowie powaznie] bo wtedy jest pewnosc ze nie dojdzie do zamkniecia obwodu i porazenia gdyby nie wytrzymala izolacja)

CIAPEK 30.08.2003 15:28

Y@nkee? A co to za opcje? Samsundźek takie ma? ;) Nieźle :)

Ja nie jestem elektrykiem i z tym rozkręcaniem to się na razie wstrzymam, a jeśli będę to robił to na pewno na wyłączonym z prądu.

onmagarol 30.08.2003 16:08

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
no CIAPEK napisal juz ze ma :czytaj:
a dla kart ATi jest ta sama zakladka do kontroli jasnosci (itp.) filmow jak w przypadku kart nVidii (Ustawienia Nakladki, Nakladka)
tak jak w przypadku kart nVidia uaktywnia sie ona jak wlaczy sie film ;)

Tak ma do filmow natomiast z tego co wiem nic te ustawienia w grach nie pomagaja :)
Mozna za to poszukac tego co opisalem. Ewentualnie Power Strip

Ciapek to sa wlasciwosci ati - konfigurator dla karty :)

Pozdrawiam
Onmagarol

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:03.