![]() |
Zwolnila mi nagrywara - nie pomagaja rady z forum
Mam plextora x24.
Od jakiegos czasu nagrywarka nagrywa mi z max predkoscia x16. Podmienialem juz biosa na starszego, spowrotem na nowego. Instalowalem sterowniki do plyty glownej (chipset na intelu). Kable mam dobrze podlaczone - zreszta rowniez to wykluczylem przepinajac je w roznych konfiguracjach. Plytki mam x40. Uzywam programu clone cd (pisze, ze pali z predkoscia 16). W nero CD speed rowniez test przechodzi z max predkoscia x16. Ma ktos pomysla ? |
spruboj wypalic na innej plytce.
|
Włącz DMA, a jeśli nie będzie można włączyć DMA w menedżerze urządzeń to wgraj Intel Aplication Accelerator, na ale jeśli żadna z wymienionych wcześniej rad nie pomoże to potestuj z innymi nośnikami.
|
DMA oczywiscie wlaczone.
A tym Aplicatoin Alccelerator juz probowalem ale cos mi zwalal mojego windowsa (win XP). Po prostu nie chcial mi sie komp odpalic, musialem dawac "Ostatnia dobra konfiguracja" bo mialem BSOD. |
ASPI + ASPI FIX
|
Sprawdź w innym progu, DMA, ASPI, inne stery, inne płyty.
|
Oczywiscie zainstalowalem ASPI + FIX.
A wogole moja xywa powinna byc "kaeres" Czemu jest jakis "jareksto" ?????? Probowalem juz w 2 programach. Nero CD speed portwierdza moje obawy. Wychodzi idealnie x16 zamiast x24 :( |
odepnij naped w panelu sterowania i podepnij jeszcze raz
a jak nie to to odepnij tasme i podepnij ejszcze raz |
Cytat:
Masz na mysli w Moim komputerze czy w menedzerze urzadzen ? |
Panowie, jeszcze bardziej mi zwolnila.
Teraz wypala z predkoscia x10 :/ |
Cytat:
|
w menedzerze urzadzen oczywiccie
|
a nie zmula ci z powodu niezdefragmentowanego dysku i systemu zapchanego jakas kaza czy czyms podobnym?
moja propozycja - defrag wszystkich dyskow i pwylaczac wszystkie porgramy oprocz tych do nagrywania i ogniomurka wylacz tez monitor przeciwwirusowy |
hmm a moze nagrywarka pada ...
proponuje defrag, a jak to nic nie pomoze to proponuje przeczyscic optyke, a jak to nie pomoze to format i install sterow, a jak to nie pomoze, to juz nie wiem ... chyba ci pada sprzecior :( |
Faktem jest, ze format pomaga.
Czyli cos z jakims softem jest nie tak. Format robilem dlatego, ze zmienilem sprzeta na AMD. Nagrywarka znow chodzila swoja predkoscia x24 ale ostatnio znow zaczela zwalniac. Sprobuje jeszcze defrag HDD bo jak widze to sie dzieje z "wiekiem" postawionego OS. Ale powiedzcie mi czym to moze byc jeszcze spowodowane ? Juz nawet myslalem o takich absurdach jak codeki divx albo inne. Moze stery od grafy ? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:36. |