Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   mam problem, jakiś błąd (https://forum.cdrinfo.pl/f2/mam-problem-jakis-blad-25023/)

grzesiek401 30.08.2003 14:40

mam problem, jakiś błąd

Witam!
Niedawno tzn od wczoraj mam nagrywarke liton 52x32x52, dziś postanowilem ja przetestowac programem do tego o nazwie: "Nero CD Speed" test nagrywania przebigl pomyslnie, ale gdy wlozylem zapisana plyte otrzymalem nastepujacy komunikat: "Error LOGICAL COMMUNICATION CRC ERROR (..." czy ktoś wie co to jest i dlaczego tak się dzieje ?? a poza tym ten sprzet ma problemy z odczytem CD... czy to może być wada nagrywarki? Zaznaczam, że to juz moja druga nagrywarka z tej serii poprzednią miałem 4 dni temu i miała podobne problemy ... z tą jest odrobinę lepiej. Proszę o jakieś rady z tym związane, z góry dziękuję i pozdrawiam.

RoKFoR 30.08.2003 14:43

inaczej podlacz nagrywarke, moze masz na jednej tasmie dysk i nagrywakre.

grzesiek401 30.08.2003 14:46

na jednej taśmie mam Cd zwykly i nagrywarke, i chciałem dodać to co w niawiasie ... więc dalszy ciąg tego komynikatu "...(ultra-dma/32) (040803)"

_rezo 30.08.2003 14:49

A jaki masz cd-rom? Ja miałem dvd pioneera i on pracowal w ultra dma 66 i miałem identyczny problem.

grzesiek401 30.08.2003 14:51

mam LG CD-ROM CRD-8482B jego predkość to 48x

RoKFoR 30.08.2003 14:58

to odlancz ten cd-rom i wtedy uruchom cdspeed'a i zobaczysz czy nie ma konfliktu miedzy nimi.

_rezo 30.08.2003 14:58

Sproboj usunac "pomocniczy kanał ide" w menedżerze urządzeń i uruchomić ponownie komputer.

grzesiek401 30.08.2003 15:04

ok dzięki to sprobuje najpierw odpiac tego LG, a i jeszcze proszę o wytłumaczenie z tym kanałem ... niestety nie wiem jak to zrobić, tzn nie robiłem tego, proszę o małe wskazówki, a i jeszcze jedno mam xp prof.

RoKFoR 30.08.2003 15:07

Cytat:

_rezo napisał(a):
Sproboj usunac "pomocniczy kanał ide" w menedżerze urządzeń i uruchomić ponownie komputer.
"pomocniczy kanał ide"
a co to jest, ja jeszcze z czyms takim sie nie spotkalem.

_rezo 30.08.2003 15:11

Chodziło mi aby usunąć sterownik (w XP) "panel strerowania/system/menedżer urządzen/kontrolery IDE ATA/"
tu kliknij prawym klawiszem na pomocniczy kanał i oddinastaluj. Po ponownym uruchomieniu windows instaluje ten sterownik. Powinno pomóc (mi pomogło)

grzesiek401 30.08.2003 15:26

Odpiąłem ten LG i wystartowałnero speed bez zadnego problemu, z jednym małym wyjątkiem ... coś dziwnie mi się z początku czytnik zachowywał, a mianowicie raz zwalaniał a następnie przyspieszał i tak kilka razy. po pewnym czasie, i lekkich zwisach komputera, tzn nie odpowiadał przez moment, a nawet kursorem nie mogłem poruszyć, później było wszystko oki, dzięki za wskazówki jeszcze sprobuje z tym kanałem :) jak narazie wydaję mi się ze jest dobrze.

Mam jeszcze jedno pytanie. Co to jest firmware, do czego służy to oprogramowanie. Znalazlem nowszą wersję na stronie www.liteonit.com . czy może mi ktoś wyjaśnic o co w tym chodzi ?? dokładniej to oprogramowanie znajduje się na: http://www.liteonit.com/ODD/english...irmware.htm#LTR

aha wracając do kanałów to nie mam pomocniczych. Jedynie podstawowy oraz "kontroler intel(r)82371AB/eb pci bus master ide"

_rezo 30.08.2003 15:37

Firmware to inaczej bios.
Co do kanałów to masz w tej chwili podłączone 2 cd-romy czy 1?

RoKFoR 30.08.2003 15:38

1. pruboj odpowiadac na posty w jednym watku.
2. firmware jest to wewnetrzne oprogramowanie. jesli jest nowsze to zmien, ale przed wgraniem nowego zrob kopie swojeo lub przynajmniej zapisz sobie jaka masz wersie, jak cos sie nie uda bedziesz mogl wrocic do poprzedniego zawsze.
3. podlancz nagrywarke jako master, a cd-rom jako slave, moze nie miales tak podlanczonych urzadzen i byly jakies bledy.

grzesiek401 30.08.2003 15:40

Mam w tej chwili podłączona tylko nagrywarkę.

W pożądku będę odpowiadał w jednym wątku sorki za uniedogodnienia. Już poprawie poprzednie posty.

Odnośnie biosu nowa wersja to QS09 a starsza, tą którą mam to QS04. Jak mam wgrać nowy bios? czy są jeszcze jakieś zagrożenia i skąd wziąść kopie starego biosu. Na stronie producenta jest tylko ta nowa.

Odnoścnie podłączenia to właśnie specjalnie przepiąłem CD na slave a na grywarke na master odrazu jak pierwszy raz podpinalem to wszystko.
Podsumowując mam podłączony osobno dysk, i osobno nagrywarkę, a wcześniej miałem CD i nagrywarke na jednej taśmie.

_rezo 30.08.2003 15:43

Podłącz tak:
1 kanał:
master: dysk twardy
2 kanał:
master: nagrywarka
slave: cd-rom

Update:
A zworki przestawiłeś?

Update2:
Sproboj jeszcze raz tak podłączyć, bo szkoda tego cd-romu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:37.