![]() |
Pomocy 0 co z moją nagrywarka?
Ostanio mam problem z nagrywarka, poniewaz w polowie nagrywania wysiadaja mi plyty. Niewiem co jest. Potem testowalem na cd-rw i bylo ok. Wczesniej Stracilem 3 cdr-y i wszystkie byly z tej samej paczki. I teraz niewiem
Albo byla popsuta seria plyt albo mam zwalaną nagrywarke albo porostu brudny laser? Moze ktos wie co dolega majej nagrywareczce :)? |
Moze najproscie bedzie sprawdzic plyty z innej paczki, zanim wezmiesz do rak spawarke i palniek ;)
|
Jakie plyty i jaka predkosc nagrywania, bo na cdrw zapewne predkosc miales ograniczona. Moze podaj wiecej danych bo po co zgadywac.
|
Nagrywam od dluzszego czasu na Emtecach 48x. Ja uzywam predkosci 16 badz 24. Ale to nie ma chyba nic do rzeczy. Od dawna tak nagrywalem i wszystko bylo git.
|
Jeżeli płyty cd-rw nagrywa się bez przerwania, a płyty cd-r nie, to wydaje mi się, że jest zabrudzona soczewka lasera. Na twoim miejscu wyczyściłbym soczewkę oraz wgrał nowy biosik. Dzieje się tak, ponieważ do płyty cd-rw jest podawna wieksza wiązka lasera, wiec laser z łatwością przechodzi przez zabrudzenia, natomiast w przypadku płyty cd-r jest wysyłana słabsza wiązka lasera, która ma trudności z przejściem przez kurz i inne zabrudzenia.
Sam byłem tego świadkiem i teraz mam kolejny napęd z taką przyczyną, tylko czekam kiedy mi go dostarczą. Pozdrawiam.:cisza: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:13. |