![]() |
UDMA na PIO w XP
Witam
Mam prośbę może ktoś mi napisze jak mogę zmienić UDMA na PIO - muszę zmienić bios w DVD . Czytałem gdzieś na forum , ale było opisane za skomplikowanie jak dla mnie ( jestem zielony w te klocki) i próbuję już od 3 dni i bez efektów :( Pozdrawiam |
Prawy przycisk myszy na mój komputer następnie (już wszystko lewym) właściwości->sprzęt->menedżer urządzeń->kontrolery ide atapi. Potem w zależności na której masz taśmie wybierasz posdstawowy lub pomocniczy kanał ide, wchodzisz w ustawienia zaawansowane i w zależności czy jest masterem czy slavem wybierasz odpowiedni tryb transferu, potwierdasz zmiane przez ok i restartujesz kompa, sprawdzasz czy zaszly zmiany i to wszystko.
|
Prawy przycisk myszy na mój komputer następnie (już wszystko lewym) właściwości->sprzęt->menedżer urządzeń->kontrolery ide atapi. Potem w zależności na której masz taśmie wybierasz posdstawowy lub pomocniczy kanał ide,
Nie jestem obacnie na swoim kompie , a na tym co jestem nie ma WinXP ale z tego co pamiętam to do tego momentu spoko tak robiłem tylko nie pamiętam czy gdzieś tam miałem "ustawienia zaawansowane" - pokombinuję około 23 bo już będe w domu :) |
a tak to ma
wygladac
|
Ilość załączników: 1
Kurcze a u mnie jest tak :(
I co mam zrobić :buu: |
Trochę to dziwne. U mnie pokazuje się zakładka z DMA a u Ciebie NIE. Hmmm... Co do zmiany biosu napędu zalecane jest wyłączenie DMA, ale wydaje mi się, że powinno wyjść z włączonym. No, ale wiesz, ram się uda, raz nie. Weź DVD podepnij do innego kompa i wgraj bios - to będzie dobre rozwiązanie.
A propo, jaki ty napęd posiadasz - model ??? |
Asus E616
|
A nie masz przypadkiem zainstalowanego Intel Accelerator cośtam, bo słyszałem, że po zainstalowaniu tego programu znikała zakładka z ustawieniami. Druga możliwość (takie coś miałem u siebie) to trochę dziwne sterowniki i tryb pracy mogłem zmieniać tylko w "urządzeniu nadrzędnym" (we właściwościach kontrolera), na poszcególnych kanałach się nie dało.
|
Odinstalowałem "Intel Application Accelerator" i na zakładkę pomogło , przestawiłem na PIO zrestartowałem (sprawdziłem czy jest PIO) odinstalowałem napędy wirtualne , wywaliłem antywira i zabrałem się za nowe firmware i na początku sukces już nie wywala komunikatu że bufor coś nie tak tylko pięknie idzie dalej. Flashuje flashuje... Flash Complete!! i bęc Err.Verify NG !!:buu: :buu: :buu: :(
|
Zrób tak jak opisałem w TYM poście. Mimo, że nagrywarka może nie być kompatybilna z programem flaszujacym, to i tak udało się przywrócić inne napędy do porządku. Napisz czy ci się udało. Życzę powodzenia. :)
|
SEBAwl a może najpierw spróbować z bina ale Flasharem asusowym tylko nie kumam angielskiego jest tam tak napisane :
Firmware version 2.1 for the ASUS DVD-ROM E616 Flash in Windows with MTK WinFlash (http://digi.rpc1.org) and point to "ASUSE616.BIN" Or Flash in DOS with mtkflash Boot into DOS, then navigate to the folder where the firmwares and mtkflash are extracted Type "upgrade" and proceed to tell the batch file where the drive is located using the numbers 1-4 Your current firmware will be backed up to the folder as back00.bin and back01.bin bo może spod dosu by poszło ?? Jak nie pójdzie to spróbuję tym sposobem z tamtego postu szakalaka dodał(a) obrazek: |
JJJJJJJJJJJUUUUUUUUUUUUUUUUUUUHHHHHHHHHHHHUUUUUUUU UUUUUU
Udało się spod Dosu zmieniłem na ver. 2.1 i poszło oki , następnie już standardowo pod WinXP firmware z 2.1 na 2.2 i wszystko OKI. Wielkie dzięki wszystkim ,a w szczególności SEBAwl-owi dzięki tej stronie którą podałeś z biosami ściągnołem biosa razem z flasherem pod DOSa, i poszło. SEBAwl masz u mnie duże piwo :):) :) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:01. |