Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   pokaz zjęć w Ulead... (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pokaz-zjec-ulead-25249/)

mofo 05.09.2003 08:50

pokaz zjęć w Ulead...

Witam,
Proszę o pomoc w następującej sprawie. Chodzi mi o zrobienie pokazu zdjęć na VCD(SVCD) w programie Ulead DVD Picture Show 2. Skorzystałem z "przepisu" zawartego na cdrinfo.pl. Problem jest taki że po wypaleniu płytki, płyta nie chodzi na kompie. To że nie startuje to jestem w stanie zrozumieć, brak autorun. Ale wogóle nie mogę jej odtworzyć. Dlaczego ten program nie dodaje pliku autorun i dlaczego nie dodaje na płytkę jakiegoś swojego otwarzacza ? Proces tworzenia pokazu w tym programie jest chyba zamknięty, więc sam program powinien dodać plik autorun oraz odtwarzacz. Może coś pomijam ? Czy ktoś robił już taki pokaz ? Szukałem podobnego problemu na forum ale nie mogłem znaleźć.
Pozdrawiam,
mofo

Kobi 05.09.2003 09:21

Czesc. Jakis czas temu robilem pokazik w UDPS 2 i wyszlo mi calkiem niezle. Z tego co zrozumialem z Twojego postu to, to ze plyta jest wypalona poprawnie a "otwarcie plyty" to masz na mysli zobaczenie efektu pracy, czyli pokazu na ekranie komputera. Jezeli tak to:

Do odtwarzania takich plyt wykonanych pod jakim kolwiek programie firmy Ulead (moge sie mylic, ale prztestowalem juz chyba wszytskie) potrzebne jest jakies oprogramowanie np. WinDVD czy PowerDVD, lub jakis kodek Mpeg2 w systemie. Najwygodniej jest oczywiscie WinDVD czy PowerDVD (lub podobnymi) programami. Chodzi o to ze plyta VCD czy SVCD (DVD tez :-) ) ma specyficzny uklad katalogow i nawet jak bedziesz recznie odpalal pliki filmowe Twojego projektu to bedzie to nie wygodne...

Co do odtwarzacza automatycznie dodawanego do plytki to potrafi to robic WinOnCD i VideoPack 5 (w innych programach ktore testowalem nie znalazlem tego, albo nie testowalem "odpowiedniego" programu :-) ) ale tylko do plyt wykonanych w charakterystyce VCD. SVCD niestety rzadzie sie juz prawami takimi jak DVD i do odtwarzania potrzebuje kodeka Mpeg 2.

Jak masz jakies jeszcze pytanka to wals smialo. cze...

mofo 05.09.2003 12:19

Dzięki bardzo za odpowiedź,
Efektów pokazu UDPS2 nie mogę oglądać nawet "ręcznie",
kiedyś spróbowełem zrobić pokaz w nero, i też nie działało, z tego chyba wynika że nie mam w systemie kodeka mpeg2 ?
dziwne bo inne płytki w formacie VCD mogłem oglądać...

Kobi 05.09.2003 13:13

Czesc

Aby sie zrozumiec kodek Mpeg2 potrzebny jest do odtwarania plyt nagranych w standardzie SVCD i DVD. VCD odpali na kazdym komputerze nawet Pentium 50 (chyba :-) ) i to jest kodek Mpeg ktory jest zawsze w kazdym windowsie obecny.

A jak tworzyles w Nero?? Wybierales VCD czy SVCD?? Sproboj w UDPS2 stworzyc prezentacje w formacie VCD i wtedy zobacz. Musi chodzic. Jak masz mozliwosc to sciagnij sobie WinOnCd (www.roxio.de) i wtedy jak zrobisz VCD to na plyte dogra sie programik o ktory sie pytales wczesniej i wtedy sproboj. Nie wiem co mozesz robic zle, ale pytaj, nakieruj mnie na cos a sie zrobi. Ja chetnie pomoge...

Aha i jeszcze. Czy jak tworzysz w UDPS2 to w zakladce PREVIEW chodzi wszystko dobrze???
Czy sprawdzales w stacjonarnym odtwaraczu DVD czy chodzi...

I czy mozesz normalnie np. w eksploratorze zobaczyc zawartosc plyty (pliki, katalogi)???

mofo 05.09.2003 14:52

Cytat:

Kobi napisa***322;(a)
Aha i jeszcze. Czy jak tworzysz w UDPS2 to w zakladce PREVIEW chodzi wszystko dobrze???
Czy sprawdzales w stacjonarnym odtwaraczu DVD czy chodzi...
I czy mozesz normalnie np. w eksploratorze zobaczyc zawartosc plyty (pliki, katalogi)???

W eksploatorze mogę przeglądać zawartość płyty, tzn. folderów, gdy chcę uruchumić jakiś plik, uruchamia się Windows Media Player i jakiś komunikat (niepamiętam jaki), i nie chodzi.

Co do zakładki PREVIEV w UDPS2, jeśli chodzi Ci o tę:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/v.../ulead2/6_.png
to klikając na play na tym wbudowanym odtwarzaczu, nic się nie dzieje, pokaz nie działa (zarówno przy VCD jak i SVCD).
Przez weekend pokombinuję trochę korzystając z Twoich rad (dzięki), zacznę od wypalenia VCD.
Aha, a jak (w którym momencie) ręcznie dodać plik autorun.inf oraz jakiś odtwarzacz na płytę podczas tworzenia pokazu w UDPS2 ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:08.