![]() |
Proszę o poradę
Posiadam nagrywarkę LG GCE8480B z początku nagrywała z ustawioną predkością tzn. płytkę 700mb nagrywała ok 3min przy predkości x32.Jest podpięta jako master na jednej taśmie z nagrywarka LG x8 slave .Od około tygodnia zauważyłem że wyrażnie zwolniła przy czym podczas nagrywania bufor skacze a faktyczna predkośc wynosi około 10x.Co może być tego przyczyną , czy możliwe jest że pobrała bios ze starszej nagrywarki poradzcie coś.
|
mogło Ci się wyłączyć DMA napędu. Sprawdź to! ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
To o czym pisze Ciapek jest mało prawdopodobne, najpewniej masz zdefragmentowany dysk (dyski) i stąd radykalne zmniejszenie prędkości zapisu.
Pozdrówka Ziut2 |
Nawet masz rację. Mimo włączonego DMA bufor skacze jak szalony. To nie leży po stronie DMA, tylko coś nie tak jest z systemem, bądź też jakieś stery/program utrudnia prace nagrywania. A tak poza tym, to wydaje mi się, że w systemie XP DMA jest nastawione na AUTO, więc samo jest włączane, natomist w starszych wersjach windowsa DMA należy właczyć ręcznie.
|
Cytat:
DMA to podstawowa przyczyna. Defragmentacja to taka czynność o której prawie zapomniałem. Rzadko kto ją wykonuje przynajmniej z moich znajomych a nagrywarki chulaja i mi chula nawet przy Celeronie 566 dziadku! |
ja obstawiam jak Ciapek .. najprawdopodobniej DMA
wgraj stery do mobo, wlacz DMA i zobacz czy cos z tego wyniknie |
Dzieki.Włączyłem DMA wgrałem Hyperion.4in1.i wszystko wruciło do normy.Osobiście uważam i polecam to innym którym nagrywarki zwolniły że pomogł hyperion,4in1,Jeszcze raz dzieki.:) :) :) :)
|
Cytat:
|
ale chodzi tu o sterownki do mobo .. a ze w tym przypadku byly to hyperiony to juz indyvidualna sprawa
LG GCE FAN`S r0x |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:08. |