![]() |
ręce opadają
Nagrywarka Lite-On LTR 24102B OEM na dołączonym oprogramowaniu Nero 5.5.6.3 bundled jak i na
Nero 5.5.10.42 a także CDRWIN 5 i EAC 0.95beta3 a nawet Feurio 1.66 uniemożliwia mi nagrywanie w wolniejszym trybie niż x8. Wprawdzie program CDBurnerXP Pro umożliwia mi nagrywanie z prędkością nawet do x1 to jednak nie jestem tego pewien no i nie obsługuje Overburningu. Czy można wogóle nagrywać moją nagrywarką z prędkością mniejszą niż x8 (nagrywam głównie audio) a jeśli tak to jak to zrobić w Nero ??? |
Ta nagrywarka nie nagrasz wolniej niz 8x ;)
Co rozumiesz poprzez "nie obsluguje overburningu"? |
Chodziło mi o to że CDBurnerXP Pro nie obsługuje overburningu a to jedyny program w którym mogę ustawić x1. Dlaczego twierdzisz że nie nagram wolniej niż x8 ???
|
Bo takowa nagrywarke posiadam... ;)
|
ale mam problem, nie, ludziska chca szybciej i szybciej a ja ..wolniej. Musi byc jakis sposob i uwierz mi ze ja go znajde a moze upgrade biosu ?
|
jak nagrywasz w takim razie audio ? 8x ? bo ja jak do tej pory tak ale po wlaczeniu overburningu wyszla mi na 8x kicha plyta... :(
|
Jedyne co mi przychodzi do glowy, to zakup starszej nagrywarki, gdzie zapis np. 2x i 4x jest dostepny... :)
P.S. Wolne nagrywanie tez nie jest najrozsadniejszym rozwiazaniem - pare osob na tym forum przeprowadzalo testy nagrywanych audio-cd z roznymi predkosciami - te najwolniej nagrywane wcale nie wykazaly sie najwyzsza jakoscia... ale to tylko tak na marginesie ;) |
Cze
A jak z plytkami ? Zdaje mi sie ze teraz wiekszosc plyt jakie mi przechodza przez rece jest 4-42 razy czy jakos tak. Moze to plytki moga byc ta granica???? ??? |
Cytat:
Nagrywasz audio z overburningiem? :blee: |
nie radze nagrywac 1x na nowych plytach - i juz
to ze jakis program pokazuje ci jakas predkosc nie znaczy ze nia nagrasz - clone cd pokaze ci kazda predkosc - a nagra tylko kilkoma wybranymi - to nagrywarka o tym decyduje a nie soft jasne ze audio da sie nagrac z overburnem - warunkiem jest nagrywanie dao (czyli dao lub dao/cue) |
Nie moglem wtedy na biezaca kontynuowac dyskusji bo bylem swiezo upieczonym uzytkownikiem i cos zaczelo szwankowac, po prostu nie moglem odpisywac ale widze ze jest lepiej ;)
Nie chodzi mi juz o nagrywanie x1 ale x2 lub x4 by sie przydalo przy paleniu audio ! Jesli ktos chce palic plytki audio np x42 ;) to jego sprawa, ja bym chcial gora x4.Plytki nie maja nic do zeczy jesli sie chce nagrywac wolniej, inaczej ma sie sprawa jesli ktos ma np plytke 40 a chce palic x48 to oczywiste ze sie nie da ;) Co do overburningu audio to czasem trzeba go zasosowac jesli wpadnie komus w rece plytka ktora ma rowne 80 min lub 80 z hakiem. Wlasnie taka ostatnio wypalalem x8 (bo wolniej sie moim sprzetem nie da) i zaczela skakac przy odsluchu. Swoja droga ciekawe ze szybsze "liptony" potrafia nagrywac nawet x1 a moja ponizej 8 nie chce zejsc. Zdecydowalem sie na zakup tej akurat nagrywarki (jakies 2 lata temu) bo w rankingach byla opisywana ze och i ach. No i faktycznie nie jest zla tylko dlaczego w zadnym czasopismie(min. Chip) nie podali tak istotnej informacji ze nie potrafi nagrywac wolniej niz x8 ? Ciekawe nie. Coz, fachowo ja testowali, nieprawdaz.. |
nie wierz testom z gazet, a szczególnie Chip-a
na przyszłość: popytaj ew. poszukaj na forum co warto kupić co do nowszych LiteOn-ów - mój 48246S (48/24/48 ) najwolniej pali płyty x4 |
jesli nie wierzysz ze nagrywanie nowych, szybkich plyt malymi predkosciami jest bledem i powoduje spore ilosci bledow c1 to twoj problem
nie poruszajac tak nieistotnej sprawy jak nagrywanie woniej niz 8x tez bledu nie popelnili - wystarczy byc fachowcem zeby wiedziec ze wspolczesne plyty ulegaja przepaleniu na zbyt niskich predkosciach pomiar c1 na verbatimach najnizszy ich poziom pokazuje na 16x... na 4x plyta jest calkowicie nieczytelna (ltr 48246s z biosem od 52 6s0f z natury nie pomagam ludziom idacym w zaparte - wiec wiecej sie odemnie nie dowiesz :) |
Jestem daleki od tego by brnac w zaparte dlatego moje zapytanie ale we wszystkich artach ktore jak dotad czytalem, wszyscy zalecaja palenie audio nie szybciej niz x4 wiec sam juz nie wiem. Z gory dzieki wszyskim ktorzy sie ze mna podzielili czyms ciekawym czego nie wiedzialem i poradzili. THX !!!
P.S. Sa jednak ludzie ktorzy pala x4 ;) - to tak na marginesie. Wychodzi na to ze musze skapitulowac i palic x8 :( |
masz liteona, no nie?
wses'kprobe'cddoctra sadze znajdziesz... sprawdz sam :) - najlepiej wez jakas plyte z barwnikeim 48x/52x - i nagraj ja WOLNO - i popatrz jak ci wykres skale przebija 10 razy... wez plyte AZO (stary typ - juz prawie ich nie ma - bo sie do szybkiego palenia nie nadaja) i nagraj tak samo - bedzie bardzo ladna... ftalocyjanina sie do wolnego palenia po prostu nie nadaje - nie da sie zrobic abrwnika ktory wypali sie dobrze ze skrajnymi predkosciami - a ze celem jest szybkosc - to wolne palenie powoduje straszne efekty |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:02. |