Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Lite-On 52327S Czyzby nie taki dobry jak pisza??? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lite-52327s-czyzby-nie-taki-dobry-jak-pisza-25355/)

koj 08.09.2003 20:27

Lite-On 52327S Czyzby nie taki dobry jak pisza???

Nagralem dzisiaj dwie plyty HS CD-RW Datex-a z bardzo waznymi
danymi i bardzo sie zawiodlem. Po pierwsze plyt nie dalo sie
nagrac z wieksza predkoscia niz x4 i jak sformatowalem
dysk i chcialem te dane z plyt zgrac z powrotem to g... Cale
szczescie ze mialem zapasowy sytem na drugim dysku z zainstalowanym
NERO i sprawdzilem plyte ScanDisciem. I co pewnie pytacie???
Wszystkie czerwone. W zwiazku z tym mam pytanie. Czy nadzieja
na odzyskanie danych z tych plyt jest zludna i czy sadzicie
ze Lite-On wraz z nastepnym BIOS-em moglby to naprawic, a
dokladniej czy w ogole da sie taka rzecz jak bledne nagrywanie
RW moze zostac naprawione poprzez zmiane BIOS-u. Moze moja
nagrywarka jest trafiona, bo inni posiadacze tej nagrywarki
nie maja takiego problemu. POMOZCIE!!! :)

RoKFoR 08.09.2003 21:08

nagraj na firmowej RW "verbatim", nie powinno byc problemow, na RW nie powinno sie oszczedzac.

Radoslaw 09.09.2003 13:23

Miałem dokładnie to samo(( Zresztą opisałem to na tym forum jakiś czas temu - stara nagrywarka nagrywała CD-RW bez zarzutu, a nowy Litek skisił 3 płyty na 3 próby. Żeby było śmieszniej starszych płyt CD-RW z szybkością do 4x w ogóle nie widział! Teraz kupiłem na próbę jednego VERBATIMA CD-RW - zabaczę co wyjdzie.

para 09.09.2003 13:31

Wgranie najnowszego biosu powinno pomóc. Szansa na odzyskanie danych jest mała, ale warto spróbować.

Master/Pentium 09.09.2003 16:52

Masz trefną płytę RW

Sprawdź na innych. Co prawda istnieje szansa na to, że to nagrywara (egzemplarz) nie lubi RW czyli jest trzaśnięty.

-Sid-The-Rat=> 09.09.2003 16:52

ja sie dziwie jak mozna 'bardzo wazne' dane wywalic z dysku przed upewnieniem sie czy plyta sie nagrala - kosztowna nauczka

takie klopty to w sporej czesci problem z ASPI - lub jego nieprawidlowa instalacja - proponuje zaciagnac forceASPI 1.7 lub 1.8 i naprawic syf w systemie

nie radze tez nagrywac plyt RW ile fabryka dala - co z tego ze to niby 24 jak RW z zasady nagrywa sie gorzej niz CDR? 12x to optimum

sprawdzilbym tez czy nie masz gdzeisz uszkodzonej tasmy przy nagrywarce

ThanatoS 09.09.2003 17:59

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
ja sie dziwie jak mozna 'bardzo wazne' dane wywalic z dysku przed upewnieniem sie czy plyta sie nagrala - kosztowna nauczka

takie klopty to w sporej czesci problem z ASPI - lub jego nieprawidlowa instalacja - proponuje zaciagnac forceASPI 1.7 lub 1.8 i naprawic syf w systemie

nie radze tez nagrywac plyt RW ile fabryka dala - co z tego ze to niby 24 jak RW z zasady nagrywa sie gorzej niz CDR? 12x to optimum

sprawdzilbym tez czy nie masz gdzeisz uszkodzonej tasmy przy nagrywarce

Nagrywac z predkoscia 24x mozna, ale nie na takich plytach jak Datex (ktore nie nadaja sie w ogole do nagrywania), to jest lekka przesada. Te plyty sa najtansze i nie ma co sie dziwic, ich RW sa w zasadzie innej firmy ale to inna bajka.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:01.