![]() |
Pomocy! Zwiecha podczas upgrad'u firmware'u...
Witam!
Wczoraj kupiłem LG GCE-8523B 1.01. Podczas aktualizacji firmewareu nastąpił zwis kompa i teraz już kicha :( Nie wykrywa nagrywarki oraz nawt nie wysuwa się tacka. Czy to już koniec? Ew. co mogę zrobić aby przywrócić ją do życia???... |
:D wczoraj kupiłeś i już Ci sie zachcialo flashowania!? Po jaką cholere za przeproszeniem?
Coś Ci nie działało czy co? Jeszcze nowa nagrywarka! Ten temat jest dowodem na to, że flashowanie nagrywarki to nie jest żadna zabawa hop siup ;) Nie znam się na tym dobrze, ale proponuje użyć wyszukiwarki, przejżeć starsze posty, na pewno coś znajdziesz bo tego jest dużo. Nie idź czasem do serwisu. Bo Ci gwarancje anulują! |
just look
no prosze tak sobie oglądam i identyczna sprawa (prawie) niżej!
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...threadid=25397 |
spokojnie
sprawa jest do naprawienia (na 99%) ogólnie wygląda to tak: po pierwsze (i chyba najtrudniejsze) to musisz zdobyć taką samą nagrywarkę, następnie włączasz komputer z dobrą i popsutą nagrywarką (kable sieciowe podpięte, taśma IDE tylko do dobrej nagrywarki), odpalasz program do flashowania, w momencie kiedy wykryje model nagrywarki, zanim klikniesz flash/update/ok/czy coś tam innego przepinasz taśmę IDE do starej nagrywarki i dopiero zaczynasz flashowanie sposób jest ryzykowny ale sprawdzony, może nie zadziałać pod Windows, wtedy trzeba próbować pod DOS-em (inny program do flashowania np. MTKFlash) zaryzykować warto bo nic nie tracisz (ryzyko, że przy odpinaniu taśmy IDE z włączonego napędu można go uszkodzić jest małe, ale jest...) |
Cytat:
aktualizacja oprogramowania ma sens |
Cytat:
Piszesz także rzeczy oczywiste, które wiem kolego. Tak jak ja napisałem rzecz oczywistą do ktorej wielu sie przychyli, że jak działa to po co ruszać. Można, ale nie trzeba. |
nie miałem w zamiarze rozpoczęcie dyskusji na tematy oczywiste, tylko poinformowanie nowego użytkownika forum, o tym, że aktualizacja oprogramowania nie jest czymś strasznym ani zakazanym (a tak subiektywnie odebrałem Twą wypowiedź, to "naskoczenie" na nowego człowieka)
może forma mojego postu winna być inna: nie powinienem cytować Twej wypowiedzi a jedynie poinformować GoostleeK-a o sprawach związanych z aktualizacją biosu nagrywarek nie wątpię, że wiesz w tym temacie sporo, być może nawet więcej odemnie nie chcę wywoływać konfliktów przepraszam, już mnie tu nie ma |
Eloise! ;)
Nie wiem w temacie dużo, ale wiem co się dzieje na forum i wiem jak wszyscy nakłaniają, wypominają i mają nawet w podpisach, żeby korzystać z wyszukiwarki, tematy się tak licznie powtzrazają. Byłem żdziwony tym, że tak zabrał się za zmianianie biosu, a w sumie sam nie wie po co (rozmawialem z kolega na GG). To nie jest żadne naskakiwanie tylko pouczanie i pomoc jaka byla zawarta w tym, że poinformowalem go o wyszukiwarce i dałem jeszcze link. Nie ma mowy o konfliktach. No co ty :) Ale wiesz nie ma sensu o tym na nowo dyskutowac i zdaje mi sie ze jesli ktos zabiera sie za flashowanie choc w kilku procentach wie o tym, ze robi to dla zalet. :) A twoj tekst Cytat:
Pokój ;) |
no to teraz jeszcze dajcie sobie buzi na dobranoc :*
:D ^_^ :D :peace: |
Już naprawiłem :jupi: ...
Wielkie Dzięki! |
Cytat:
Cytat:
|
Opis naprawy
Hej
Zważywszy na to, iż zmartwychwstanie napędu miało miejsce o 3.00 AM Nie chciałem budzić znajomych w srodku nocy, aby udostępnili nagrywarkę... W skrócie: MtkWInFlash 1.5.3.6 (IDE Version) + aktualny BIOS + samotnie podłączona nagrywara pod Secondary Slave... PS. Pamiętajcie aby przełączyć w tryb PIO PS2. Komu jeszcze sflashować 8) ?? Pozdrawiam i dzięki :jupi: EOT |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:15. |