Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   <Jak to jest z tym zamykaniem systemu w Win98SE?-Help> (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-jest-tym-zamykaniem-systemu-win98se-help-25452/)

CIAPEK 11.09.2003 11:27

<Jak to jest z tym zamykaniem systemu w Win98SE?-Help>

Witam!

To pytanie kieruje do znawców/użytkowników oraz oczywiście do wszystkich tych, którzy mają o tym pojęcie.

Chodzi oczywiście o zwieszający się system na ekranie końcowym przy zamykaniu Windows 98. System zatrzymuje się i pomaga tylko reset.

Na 98 jade od niedawna, ostatnio miałem go ponad dobry rok teemu i wszystko było dobrze, zamykał się bez problemu. Może, też sprzęt już się sypie :blee: To jest tu zastanawiające.

Sprawa "łaty Microsoftu"
A łata to chyba same problemy również. Niedawno po wgraniu systemu wgrałem z głupoty automatycznie tą łate choć nie wiedziałem wogóle, że u mnie istnieje ten problem. I system zamykał się tylko tak ok. raz na trzy razy. Masakra. Potem dowiedzialem się, że nic innego mi nie pomoże jak format.

Teraz jade na systemie bez tej łaty :) Lecz problem się pojawił po tak ok. 3 dniach od formatu C: i wgrania systemu. Ale jest on troche mniej widoczny niż wcześniej. System zamyka się częściej niż "nie zamyka" ;)
Zauważyłem także, że lubi się częsciej nie zamknąć, gdy komputer działa długo i dość mocno obciążałem mu pamięć/procka. hmmmmmmm ???

Co zrobić?
Co to może być?
Czym spowodowane?

Co z łatą? Nie wiem czy wgranie jej coś da? Można spróbować, ale potem co będzie to sam nie wiem.

Może istnieje jakiś inny sposób niż łata na wyeliminowanie tego dręczocęgo i wkurzającego problemu.

Za każdą pomoc wielkie dzięki.
:help:

prometeusz 11.09.2003 12:08

po odpaleniu msinfo32.exe jest narzedzie konfiguracji systemu.
Na zakladze ogolne wybierz zaawansowane i naznacz szybkie zamykanie systemu (byc morze odchacz) - nie pamietam juz dobrze od 3lat nie uzywam juz 98-ki.

prometeusz

CIAPEK 11.09.2003 13:35

ok prometeusz, jak w to wejść? Wszedłem w coś o tej nazwie, ale to chyba nie to bo to są same info.

prometeusz 12.09.2003 08:28

po odpalenie configuratora wybierz z pod zakladki "narzedzia"
"narzedzie konfiguracji systemu - reszta tak jak opisalem

prometeusz

CIAPEK 12.09.2003 10:04

Ilość załączników: 1
ok, znalazłem :)

Odznaczyłem tą opcję "wyłączaj szybkie zamykanie systemu" była wcześniej zaznaczona. Mam tak jak na screenie.

Dzięki Prometeusz, w najbliższym czasie dam znać i okaże się czy wszystko działa poprawnie. Tak pozatym 98 nawet działa mi dobrze :)
:3msie:

CrazyLucas 12.09.2003 14:19

u mnie byl tez problem z sterami do grafy - rivka tnt2 + detonatory nowsze niz 28.xx = problemy z wyswietlaniem po wybraniu "uruchom poownie w trybie msdos" czy zamykaniu systemu

CIAPEK 12.09.2003 14:21

...

a teraz to wogóle system szaleje. Biore ZAMKNIJ, a on się uruchamia ponownie.
Zaznaczyłem to ponownie :(
Co jest? :(

@Crazy Lucas, a u Ciebie to minęło? Co zrobiłeś, żeby było dobrze?

kizio 12.09.2003 14:46

Poszukaj czegoś na www.windows.online.pl (chybva jeszcze ta strona istnieje?)

CrazyLucas 13.09.2003 14:20

jak to byla tylko sprawa sterow to odinstalowanie nowych i wgranie ponownie tych 28.xx czy nawet 21.xx pomoglo
ale zwykle jak mi sie taka jazda robila to w ruch szla plytka ratunkowa z obrazem sprawnego systemu (format c:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:47.