Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   A co myślicie o HP 9150i ? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/co-myslicie-o-hp-9150i-2547/)

Unrealman 29.03.2001 22:49

A co myślicie o HP 9150i ?

Zastanawiam się nad kupnem CDR
Nie wiem co wybrać SAMSUNG 8x/4x/32 czy HP 9150i a może Philips 4x/4x/24 ?

Proszę o odpowiedź.

Dzięki

Unrealman 30.03.2001 15:10

MA może ktoś z was taką nagrywkę ?
Ma DAO-RAW ?

wojtek 30.03.2001 21:42

Stary nie znam sie na tym zbyt dobrze ,ale jedno wiem na pewno , nie kupuj philipsa (poczytaj sobie posty), bo po 3,4 miesiacach bedziesz mogl ja oddac do naprawy.
Ja mam samsunga sw-208b(8*4*32) i spisuje sie niezle , obsluguje tryb dao -raw , ale dopiero po zainstalowaniu nowego biosu(banalna sprawa). Tak naprawde jak masz troche kasy to kup sobie plextora lub TEACa .

Piasek 18.04.2001 23:15

9110 obsługuje - ta napewno też ale osobiście polecałbym Yamahę lub Teac`a na to raczej nikt nie narzeka (czyt. jakość, trwałość) szczególnie modele SCSI są twarde a HP jak chodzi to chodzi a jak się spieprzy to zapomnij że ci ją wymienią. Znajdą milion powodów na pdst. których stwierdzą że to ty ją zepsułeś i gó... ci dadzą. Będziesz się z gnojami całe życie szarpał a oni będą cię zwodzić. A właściwie jak tą ich gwarancję przeczytał mój znajomy prawnik to stwierdził że oni właściwie ŻADNEJ gwarancji nie dają bo ta która jest jest tak napisana że praktycznie z każdej awarii sprzętu oni mogą się wykręcić. Właściwie naprawiają sprzęt jak im się chce...

martinez 19.04.2001 10:37

Chcesz HP - poczytaj posta "Kant w gwarancji HP"
Dopóki chodzi jest ok. Natomiast jak się spieprzy....
Ale wracając - są dwie wersje HP 9150. Jedna jest to OEM Philipsa, a druga OEM Sony.
DAO-RAW - w wypadku pierwszego : obsługuje. Niestety jak to Philips nie nagywa pełnych subkanałów, nie posiada opcji CD-TEXT, ani CD+G. Za to bez problemu tnie Safedisc 2.
Za to druga wersja... nie posiada w ogóle DAO-RAW.

Wszystkie nagrywarki które wymieniłeś, możesz sobie odpuścić.
Najlepszym wyborem dla niezbyt zasobnych młodych piratów jest Teac 54E lub Teac 58E (ok. 550 zł).
Sprzęt dobry jakościowo, wyposażony w możliwość nagrywania pełnych subkanałów. Czyli DAO-RAW pełną gębą.
Muszę niezgodzić się z opinią na temat SCSI. Moim zdaniem w dzisiejszych czasach nie ma sensu stosować takich nagrywarek - można to nawet zauważyć patrząc na firmę TEAC która kiedyś robiła TYLKO napędy SCSI, a teraz ? Model za modelem IDE. I są równie dobre (lepsze niż ich poprzednicy - tamte nie obsługiwały DAO-RAW).

Pozdrawiam

Unrealman 19.04.2001 14:23

Jeśli chodzi o nagrywarę to wybrałem jednak
Creative 8432 jest to OEM Plextor-a PX-W8432
i narazie nie narzekam.
A właśnie czy ktoś próbował zrobić na niej Safedisc 2 ?
Jakby ktoś miał na ten temacik kilka zdań to zapraszam..

martinez 19.04.2001 14:54

Hmmm...
Miałem do czynienia z Creativem i za diabła nie mogłem założyć mu firmware od Plexa.

Unrealman 19.04.2001 15:26

Cytat:

martinez (19-04-2001 14:54):
Hmmm...
Miałem do czynienia z Creativem i za diabła nie mogłem założyć mu firmware od Plexa.
A jaką to Creative miałeś ?
Ja mówie u mnie wszystko ok !
Tylko niewiem czy chodzi safedisc2 bo jeszcze nie miałem okazji sprawdzić.
Z tego co słyszałem to chyba chodzi ale odczytać można tylko w nagrywarce ( ale to tylko słyszałem )

martinez 19.04.2001 16:10

Cytat:

Unrealman (19-04-2001 15:26):
Cytat:

Hmmm...
Z tego co słyszałem to chyba chodzi ale odczytać można tylko w nagrywarce ( ale to tylko słyszałem )
No właśnie miałem Creativa 8/4/32.
Ale nie martw się - może Creative robi tak samo jak HP.
Tzn. HP 9150 była zrobiona na bazie Philipsa i Sony. Może ten mój Creative był na też czymś innym ?
Co do SD2 z tego co wiem to rzeczywiście pójdzie ci tylko na nagrywarce.
Ale dobre i to.....

Piasek 21.04.2001 19:49

Cytat:

martinez (19-04-2001 16:10):
Cytat:

Unrealman (19-04-2001 15:26):
Cytat:

Hmmm...

No właśnie miałem Creativa 8/4/32.
Ale nie martw się - może Creative robi tak samo jak HP.
Tzn. HP 9150 była zrobiona na bazie Philipsa i Sony. Może ten mój Creative był na też czymś innym ?
Co do SD2 z tego co wiem to rzeczywiście pójdzie ci tylko na nagrywarce.
Ale dobre i to.....
Mam małe pytanie: jakie "bebechy" ma w środku HP 9110i bo sam taką posiadam. Szczerze - myślałem, że HP robi własne nagrywarki, nie miałem zielonego pojęcia, że są to sprzęty innych producentów firmowane tylko znakiem HP.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:38.