Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   dziwny e-mail ...? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dziwny-e-mail-25494/)

Maciej 13.09.2003 20:49

Oto co znalazłem ...:

Robak internetowy, którego działanie polega na rozsyłaniu własnych kopii za pomocą poczty elektronicznej.

Zwykle robak pojawia się w komputerze ofiary w postaci załącznika do listu elektronicznego o następujących parametrach:

Od: "Microsoft"

Temat: Use this patch immediately !

Treść:

Dear friend , use this Internet Explorer patch now!
There are dangerous virus in the Internet now!
More than 500.000 already infected!

Załącznik: patch.exe

Po uruchomieniu przez użytkownika pliku załącznika robak tworzy na dysku swoje kopie w plikach dllreg.exe, load32.exe, vxdmgr32.exe, windrv.exe oraz modyfikuje tak rejestr i pliki system.ini i win.ini by kopie robaka były uruchamiane automatycznie przy każdym starcie systemu Windows.

Następnie robak rozsyła własne kopie za pomocą poczty elektronicznej do wszystkich adresatów, których adresy odnajdzie w plikach z rozszerzeniami htm, wab, html, dbx, tbb, abd znajdujących się w dysku.

Dodatkowo robak nadpisuje pliki z rozszerzeniem exe znajdujące się w katalogu głównym dysku twardego oraz na udostępnionych zasobach w sieci lokalnej tak, że stają się w całości kopiami robaka.

żródło:PC WORLD KOMPUTER

bartoldzik 13.09.2003 13:34

No właśnie, zarejestrowałem się i teraz dostaję, ale to pokazuje, że jednak microsoft rozsyła takie informacje. Nie można więc kategorycznie powiedzieć, że nie, tak jak ty to zrobiłeś używając słowa "nigdy". Czytając twój post rozumiem to w ten sposób.
Nie przysłali ci takich info bo nie są spamerami i nie wysyłają niezamówionych informacji.
Zasadniczą kwestią jest tu fakt, że nie wysyłają nigdy plików tak jak sie to dzieje w tym konkretnym przypadku.

Weron 13.09.2003 12:55

Cytat:

bartoldzik napisa***322;(a)
Błąd! Microsoft może wysyłać i wysyła informacje o dostępnych poprawkach, bo ja czasami takie informacje z technetu dostaję. Inna sprawa, że nie wysyła żadnych plików, tylko po nie trzeba się udać na witrynę Windows Update czy Office update.
5 lat korzystam z internetu i jakos nigdy takiej informacji nie dostalem.
Wiec moze wyjasnij mi dlaczego mi nie przyslali?
Co?
Co innego jak sie gdzies zarejestrowales i cie informuja ale to juz inna historia.

bartoldzik 13.09.2003 11:45

Cytat:

Weron napisa***322;(a)
Micrtosoft nigdy nie wysyla informacji o zadnych patchach itp.
Jest nawet taka informacja na ich stronie.
Jak ktos wysyla jakis plik i jest napisane , ze od microsoftu to od razu wywwali c do kosza bo to jest wirus, trojan itp.

Błąd! Microsoft może wysyłać i wysyła informacje o dostępnych poprawkach, bo ja czasami takie informacje z technetu dostaję. Inna sprawa, że nie wysyła żadnych plików, tylko po nie trzeba się udać na witrynę Windows Update czy Office update.

Weron 13.09.2003 08:34

Micrtosoft nigdy nie wysyla informacji o zadnych patchach itp.
Jest nawet taka informacja na ich stronie.
Jak ktos wysyla jakis plik i jest napisane , ze od microsoftu to od razu wywwali c do kosza bo to jest wirus, trojan itp.

michal_zb 12.09.2003 22:14

ludzie, to jest VIR, z newsów na www.pcworld.pl wiedziałem o nim już dosyć dawno. Więcej o nim właśnie tam :)

Patrixs 12.09.2003 22:02

Re: dziwny e-mail ...?

Cytat:

Maciej napisa***322;(a)
Przez ostatnie trzy dni ,dzień w dzień dostaje dziwaczny e-mail z załącznikiem ...antyvirus wykrywa w nim wirusa W32Dumaru.
Oto treść :

Temat: Use this patch immediately!

"Dear friend , use this Internet Explorer patch now!
More than 500.000 already infected!"

adres nadawcy : security@microsoft.com ;)
...czy to naprawdę jest jakiś patch...?

....ohhh pomyliłem dział ...proszę o przeniesienie na OFFTopic :)

Ja podobnie jak "brzuszki" wywalił bym odrazu, tym bardziej że to od @microsoft.com ;)... po co psuć sobie kompa.

Pozdrawiam

MaciejT 12.09.2003 20:53

@Maciej i wszyscy inni:

TO JEST WIRUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

NAV wyrzucił to szybciej niz sam zdazylem zauwazyc co to.

SERIO, to nie microsoft to wysyla tylko ktos sie podszyl (jak pode mnie - otrzymuje czasem reklamy... od siebie)

:zeby:1

-Sid-The-Rat=> 12.09.2003 19:40

platne konto cie nie chroni - raczej to ze nie podajesz tego adresu w publicznych miejscach i jeszcze cie zaden spambot nie przylapal

podaj np. tutaj to drobnicy zaczniesz dostawac tyle co reszta

tu taka generalna uwaga - jesli udzielacie sie gdzies publicznie - i podjacie komus mail a nie chcecie miec syfu w skrzynce - to stosujcie powszechnie przyjete szyfrowanie np. wstawiajcie miedzy kazda litere srednik czy cos takiego - ludzei to zrozumieja - a wy bedziecie mieli mniej smiecia w skrzynce

niektorzy uzywaja szyfrowania rot13 - ale to juz extrema

brzuszki 12.09.2003 18:32

trąci kiłą na milę:jupi:
ja takie maile wywalam z punktu:)
zresztą odkąd mam płatne konto w home.pl / 50 zeta za rok/ nie mam żadnych spamów,ani dziwnych ostrzeżeń o tym i tamtym
Pozdrawiam

Maciej 12.09.2003 18:07

dziwny e-mail ...?

Przez ostatnie trzy dni ,dzień w dzień dostaje dziwaczny e-mail z załącznikiem ...antyvirus wykrywa w nim wirusa W32Dumaru.
Oto treść :

Temat: Use this patch immediately!

"Dear friend , use this Internet Explorer patch now!
More than 500.000 already infected!"

adres nadawcy : security@microsoft.com ;)
...czy to naprawdę jest jakiś patch...?

....ohhh pomyliłem dział ...proszę o przeniesienie na OFFTopic :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:16.