![]() |
Kant w gwarancji HP ???
Ludzie. Nie dajcie sobie wcisnac do podpisu gwarancji HP.
Dlaczego? Bo jest tam napisane: "(...)Wybor sposobu usuniecia wady zalezy od gwaranta, ktory MOZE naprawic rzecz poprzez naprawe lub WYMIANE uszkodzonej czesci rzeczy lub wymienic cala rzecz. Niezaleznie od sposobu usuniecia wady GWARANCJA TRWA DALEJ (!!!!!!), PRZEDLUZONA O CZAS USUWANIA WADY PRZEZ GWARANTA (...)". Ludzie, to ch...nia jakiej malo! Jesli sprzet zepsuje ci sie np.: 2 tygodnie przed koncem gwarancji, a oni ci go wymienia na nowy, to na ten nowy przepisywana jest gwarancja z tego starego. Czyli, na nowy sprzet masz 2 tygodnie gwarancji :-( |
Zawsze uwarzalem ze HP to gowniana firma
co innego mozna powiedziec o TEAC :)) |
Ja tez po fakcie. Chociaz kto wie co sie kryje miedzy wierszami w ich gwarancji.
|
Duza firma, to cwana firma. Sadze, ze odbije sie to na nich czkawka.
|
prawda jest taka że nie znasz się na swoich prawach.
Jeśli dostałeś nową nagrywarkę (lub wolną od wad). To gwarancja trwa od nowa. Masz to zagwarantowane przez kodeks cywilny. Inaczej sprawa wygląda jak ci ją naprawią lub wymienią tylko część nagwywarki to gwarancja jest przedłużana o czas naprawy. Prawdopodobnie sklep w którym kupywałeś zrobił cię w jajo. W każdym większym mieście jest instytucja ochrony praw konsumenta (robią to za darmo !).Sam korzystałem z ich usług gdy sklep chciał mnie zrobić w jajo. Po jednym telefonie od prawnika z tej instytucji sklep dziwnie zmienił zdanie. Pozdrawiam |
potwierdzam gwarancja - gwarancją ale konsument musi (w sensie powinien), nie tylko "może" dobiegać swoich praw w Biurze Konsumenta, to nie te czasy że "po odejściu od kasy reklamacji nie przyjmujemy"
Więc korzystaj z tego prawa jeśli czujesz się pokrzywdzony !!! |
LG robi to samo...
|
Oto co mi odpowiedzieli:
Szanowny Panie, firma Hewlett-Packard stosuje takie właśnie sposoby załatwiania gwarancji. Ma do tego prawo, ponieważ gwarancja jest rodzajem umowy cywilno-prawnej i tu niestety producent może określić jej warunki niemal dowolnie. Czyli widzialy galy co podpisywaly... |
niemniej jednak jeżeli wiesz gdzie jest u Ciebie w pobliżu taka instytucja powinieneś się przynajmniej dowiedzieć jakie masz szanse na wyyjście z tej sytuacji (mam na myśli stwierdzenie czy Twoje prawa nie zostały pogwałcone- np. poprzez nie sprecyzowanie tej kwesti w umowie lub jej zatajenie )
a to stwierdzić może tylko fachowiec. |
przeciez kazdy moze skorzystac z rekojmi, czy nie lepsze rozwiazanie????
|
Cytat:
Niestety jestem na przegranej pozycji. W gwarancji to co cytowalem jest jasno napisane. A skoro podpisywalem gwarancje, to znaczy ze zapoznalem sie z jej warunkami. Zreszta... sami kopia pod soba dolek. |
Prawda !
Im bardziej renomowana marka tym większe problemy z gwarancją. A powinno byc chyba na odwrót. W końcu ludzie po to wywalają te 2 czy 3 stówy więcej na markowy sprzęt żeby się później nie użerać z gwarancjami jakiejś firmy XYZ a tu się okazyje że ci którzy tak czynią to "frajerzy". P.S. Sam nim jestem mam HP 9110i (chodzi tak sobie) |
A jeżeli chodzi o samą treść gwarancji to jest ona tak sformuowana że właściwie HP nie daje żadnej gwarancji bo praktycznie z każdego zgłoszenia są w stanie się wykręcić. A jeżeli kupiłeś sprzęt, wyjąłeś go z pudełka i nie działa to HP ABSOLUTNIE NIE MA OBOWIĄZKU przyjąć go od ciebie np. w sytuacji gdy firma znajduje się w stanie likwidacji i kilku innych "stanach" (tam jest to napisane bardziej fachowym słownictwem - niezrozumiałym dla normalnego zjadacza chleba). W ogóle samo nastawienie pracowników serwisu odstrasza od składania jakich kolwiek reklamacji.
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:26. |