Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Studia ... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/studia-25674/)

pawelblu 17.09.2003 09:49

Studia ...

Witam :)

Od tej ankiety i od dzisiejszej wizyty w starej szkole bedzie zalezec jak pokieruje sie moja przyszlosc. Sprawa jest trudna. Juz na poczatku 4. klasy wiedzialem ze chce studiowac telekomunikacje (makrokierunek II) na PW, ale moja wychowawczyni-matematyczka wciaz wmawiala mi ze mam umysl bardziej analityczny niz do zapamietywania (co sie zreszta zgadza) i bardziej pasowac bedzie do mnie UW, wiec za jej namowa postanowilem zdawac rowniez tam zeby sie sprawdzic. Egzamin na UW wyszedl zaskakujaco dobrze. Bylem pierwsza osoba ktora sie nie dostala na informe (1600 osob na 100 miejsc z czego 40 juz zajetych przez olimpijczykow). Egzamin na PW wyszedl mi tez raczej dobrze ale auforii nie bylo - dostalem sie na telekomunikacje ale wynik swietny nie byl. Pomyslalem sobie ze to znak :) i odstapilem od pisania odwolan na UW i staran sie o przyjecie. Zylem ten miesiac w swiadomosci ze mam spokoj i po prostu jest jak ma byc, ale dzisiaj przyszedl list w ktorym zostalem zawiadomiony ze mam czas do 19.IX na zlozenie dokumentow na UW i juz sam nie wiem co robic. Troche wczesniej zalowalem tego UW, bo jednak bylem wysoko i uczelnia prestizowa, a teraz nagle mam okazje i nie wiem co robic. Ale z drugiej strony pierwsza mysla bylo PW ze wzgledu na ta specyficzna atmosfere :) - sam juz nie wiem, dla mnie to juz bez roznicy.

Teraz wiec mam pytanie - moze tendencyjne.
Ktora uczelnie (z kierunkiem) bys wybral(a) ? Wam moze byc latwiej bo macie do tego wiekszy dystans. Pytanie mozna rowniez potraktowac jako pytanie o typ studiow: czy lepsze politechniczne czy uniwersyteckie ??
Wiem ze tego nie mozna porownac bo to sa uczelnie innego typu, ale sumarycznie mozna okreslic perspektywy po ukonczeniu kazdej z nich.
Jezeli chodzi o znajomych to wiecej idzie na PW.

W gre wchodza:
PW - Makrokierunek II - telekomunikacja (studia politechniczne)
UW - informatyka (studia uniwersyteckie)

SEBAW 17.09.2003 12:15

Uniwersytet jest lepszy od politechniki.

-Sid-The-Rat=> 17.09.2003 13:57

Cytat:

SEBAwl napisa***322;(a)
Uniwersytet jest lepszy od politechniki.
oo! oo! jjasne :)

jakies agrumnety pewnie wypadaloby podac

tluamczyelm ci juz pawel czym sie roznia te dwa wydzialy - nawet te dwa kierunki - oba znam dosc dobrze

przy moich zainteresowaniach nie mialem wyboru - uniwerek nie wie co to jest elektronika - a gola informa (taka jest na uniwerku) jest dla fanatykow, zreszta na ten wydzial na UW ida glownie fanatycy kodowania (bardzo niewielka czesc nadaje sie do czegokolwiek poza nauka - zycie towarzyskie? zapomnij...) i jesli cie to nie kreci - mozesz sie tam po prostu fatalnie czuc

jesli chcesz byc programista, pisac, pisac, pisac - nic tylko uniwerek - takiej dawki algorytmow, matematyki i sztuki plodzenia kodu jak tam nie ma nigdzie indziej - jesli chcesz wiedziec jak to wszystko dziala - polibuda, tu niczego nie pokaza ci doglebnie - ale to co dostaniesz wystarczy do zrozumienia calosci - reszte mozna sobie samemu doszukac (programowania mozna sie nauczyc samemu - sprzetowki - nie)

teraz sie zastanow co cie ciagnie bardziej

ps. na tym uniwersyteckim kierunku mozesz miec marnie z kumplami - rocznik '81 sklada sie w 50% z fanatykow z ktorymi o niczym innym niz kod nie pogadasz...
a na polibudzie z drugiej strony mozna watrobe stracic i z kobietami bywa marnie... to w sumie tez wazne

SEBAW 17.09.2003 14:40

Ja tylko podałem, co jest lepszy - politech. czy uniwer. O żadnym kierunku nie wspomniałem. ;p

kraluk 17.09.2003 16:00

Wedlug mnie unuwersytet jest duzo lepszy od politechniki.
Pozdro;)

-Sid-The-Rat=> 17.09.2003 16:09

a wg mnie arbuz jest duzo lepszy od samolotu

pepperman 17.09.2003 16:24

uniwerek byl prestizowy, ale nascie lat temu. takie tam cyrki odchodza na "zapleczu", ze oczy moga wyjsc z orbit. zreszta na uniwerek trudno sie dostac (to zalezy od kierunku, ale wcale nie musi byc to tozsame z wysokim poziomem), ale znacznie latwiej utrzymac.

ThanatoS 17.09.2003 16:37

Uniwerek jest lepszy?

Oczywiscie ze Politechnika, przynajmiej masz lepsze techniczne wyksztalcenie i specjalistyczne.

To ze sie pije to fakt, ale sama nauka sie nie zyje.

Na polibudzie w zasadzie jest ciezej niz na uniwerkach, i ma sie sporo wieksza wiedze (mam kolegow na informie na uniwerku).

eloise 17.09.2003 19:44

idź za głosem swego serca

andrzejj9 18.09.2003 15:30

Musze Ci powiedziec, ze swego czasu mialem bardzo podobny problem. Zdawalem na Politechnike Wroclawska na kierunke Informatyka na wydziale Elektronika, ale poniewaz bardzo trudno bylo sie tam dostac, zlozylem jeszcze papiery na Akademie Ekonomiczna. Dodatkowo, poniewaz nie wymagalo to skladania dodatkowych dokumentow, ubiegalem sie jeszcze o przyjecie na Marketing i Zarzadzanie na wydziale Informatyka i Zarzadzanie na Politechnice.

Wszystko byloby fajnie i prosto gdybym dostal sie na ktorys z nich. Poszedlbym tam i nie byloby zadnego problemu. Niestety problem sie pojawic, poniewaz dostalem sie wszedzie i nagle musialem zrezygnowac z dwoch bardzo dobrych kierunkow na korzysc trzeciego. Ale ktorego?

Dlugo zastanawialem sie, jaka decyzje podjac. W koncu postanowilem zrezygnowac z Akademii Ekonomicznej i pojsc na dwa kierunki na Politechnice (wlasciwie od poczatku zdecydowalem, ze pojde na dwa, a jedynie dwa w tym samym miejscu wydawaly mi sie chociaz troche mozliwe do realizacji - koniecznosc jeszcze dojazdu z jednego konca miast na drugi to byloby juz zbyt wiele).

Tak tez zrobilem, ale po tygodniu przekonalem sie, ze zbyt wiele zajec pokrywa sie godzinami i musialem jednak zrezygnowac z jeszcze jednego kierunku. Ostatecznie zdecydowalem sie kontynuwac Zarzadzanie i Marketing, mimo, ze od poczatku szkoly sredniej zamierzalem isc dalej na Informatyke.

I powiem Ci jedno - to byla dobra decyzja i jestem naprawde zadowolony :)

Tak wiec nie patrz na to, o czym zawsze myslales, poniewaz w kazdej chwili mozesz zmienic decyzje i byc moze bedzie to zmiana na lepsze. Sam napisales, ze zgadzasz sie z nauczycielka. Moze wiec faktycznie i ona i Ty sam macie racje i jednak ten drugi kierunek bedzie dla Ciebie lepszy.

Sid napisal Ci troche o tym, jak te kierunki rzeczywiscie wygladaja. Wez to rowniez pod uwage, przy podejmowaniu tej decyzji, ale moze troche humorystyczna rada eloise'a - Idz za glosem serca - jest najlepsza :)

Powodzenia :)

andrzejj9 18.09.2003 15:34

hmmm, taka refleksja mnie naszla - czy posty, ktore piszemy, sa jeszcze w jakikolwiek sposob zliczane? Wlasnie tak od niechcenia popatrzylem na licznik swoich i doszedlem do wniosku, ze od x czasu sie nie zmienil. Tak ma teraz byc, czy cos jest nie tak?

(wiem, ze to post raczej na propozycje, uwagi i bledy... ale nie moge tam wejsc. Nie wiem czemu, ale w liscie dzialow mi sie nie wyswietla - tak pewnie tez nie powinno byc? ;) )

-Sid-The-Rat=> 18.09.2003 19:39

z tym licznikiem i cala reszta narowow forum to ja juz glowe stracilem - wiem ze ktos cos poprawia po nocach - ale sytuacja wygalda tez ze do pelnej funkcjonalnosci trzeba wymienic praktycznie 50% szkieletu forum (ktos powiedzmy namieszal i nie posprzatal) co przy dobrych wiatrach zajelo by tydzien nieustannej pracy

ps. licznik dziala - tylko ze znowu wszystko dopisuje sie do licznika glownego...
na 100% dziala moj licznik - bo zanim to wszsytko siadlo to mialem >4k...

andrzejj9 19.09.2003 00:00

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
z tym licznikiem i cala reszta narowow forum to ja juz glowe stracilem - wiem ze ktos cos poprawia po nocach - ale sytuacja wygalda tez ze do pelnej funkcjonalnosci trzeba wymienic praktycznie 50% szkieletu forum (ktos powiedzmy namieszal i nie posprzatal) co przy dobrych wiatrach zajelo by tydzien nieustannej pracy

ps. licznik dziala - tylko ze znowu wszystko dopisuje sie do licznika glownego...
na 100% dziala moj licznik - bo zanim to wszsytko siadlo to mialem >4k...

Tak tylko pytalem. W sumie dla moich potrzeb funkcjonalnosc forum jest wystarczajaca. A licznik faktycznie jednak dziala. Nie wiem, czy to ja nie zauwazylem, czy na chwile sie zamrozil. Moze moje niedopatrzenie :)

jasut 20.09.2003 01:28

Cytat:

kraluk napisa***322;(a)
Wedlug mnie unuwersytet jest duzo lepszy od politechniki.
Pozdro;)

O Jezu, dawno takich bluzgów nie słyszałęm. Kraluk, jesteś taki młody a używasz takich brzydkich słów. :D :D :D

A tak poważnie trudno jest porównać uniwerek z polibudą, gdyż niewielu jest takich którzy kończyli jedno i drugie, więc zawsze opinia o jednej uczelni nie będzie opinią z autopsji. Ja osobiście polecam polibudę gdyż wykształcenie tam zdobyte jest zdecydowanie szersze.
A spoglądając problem od innej strony we Wrocku kończyłem licencjat na jednej ze szkół prywatnych i wykładali tam wykładowcy z polibudy i z uniwerku i prawdę powiedziawszy ci z uniwerku byli zdecydowanie bardziej strawni.

Smartek 20.09.2003 09:26

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
a wg mnie arbuz jest duzo lepszy od samolotu
eee tam... pitolisz :P :D... ja tam wole samoloty :P, a jeszcze lepsze sa helikoptery... mniam :D
pozdro ;)

ps - EOT! :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:47.