![]() |
Cytat:
Chyba nic nie weżmiesz jak będziesz tak dalej spekulował. Albo może już coś tam zakupiłeś to moje pytanie jest nieaktualne. Pochwal się :) |
Cytat:
Gdy kontroler pracuje jako zwykły kontroler IDE, można do niego podłączyć po dwa urządzenia na kablu, czyli razem cztery. Gdy pracuje jako kontroler macierzy, faktycznie do każdego kabla podłącza się tylko jeden dysk. Te proste kontrolery potrafią pracować tylko w trybie 0 (Striping - Performance) albo w trybie 1 (Mirroring - Security), natomiast nie mogą pracować w trybie 0+1, co wymaga czterech dysków (podobno płyty Abit-a mają bardziej zaawansowane kontrolery). W każdym razie, jako kontroler IDE z podłączonymi dyskami twardymi spisuje się to znakomicie. Zwróć też uwagę, że nowocześniejsze układy firmy Silicon Image (dawniej CMD), spotykane obecnie na dodatkowych kartach PCI z kontolerem IDE lub RAID, mają większe możliwości - bez problemu obsługują także wszelkie napędy CD, a nie mam pewności, czy możliwości wersji z kontrolerem macierzy RAID też nie są lepsze. Może lepiej darować sobie marny kontroler RAID na płycie i kupić lepszy kontroler na karcie? Z drugiej strony, od roku już nie przyglądałem się nowym płytom głównym i nie wiem, czy nie mają przypadkiem nowszych i lepszych kontrolerów RAID. W każdym razie, przed zakupem sprawdź to dokładniej. Ja informację o tym, że kontroler kiepsko obsługuje napędy CD znalazłem dopiero na stronach FAQ Gigabyte, w dziale poświęconym mojemu modelowi płyty. Trzeba dobrze szukać i czytać między wierszami. |
Cytat:
Dorzuć jeszcze 10PLN i Będziesz miał FICa AU13: z Soundstormem: właśnie się na nią zdecydowałem. Transakcja wiązana w trakcie. 8) |
Przyuwazylem ciekawa plyte bo niedroga:
http://tw.giga-byte.com/MotherBoard/...A-7N400E-L.htm U mnie w okolicy jest za 339zeta. Moze ktos wie cos na jej temat? Jest na n-force co prawda nie ma duala ale dla mnie to sztuka. |
Kupiłem Epoxa 8RDA3+, po prostu cud, miód i orzeszki :D
Raj dla overclockerów - można zmieniać dosłownie wszystkie ustawienia. Athlon XP 2000 z serii JIUHB chodzi stabilnie na ponad 2800 - fakt, zależy to głównie od procka, ale gdyby nie możliwości płyty, taki overclocking byłby niemożliwy. Wyższych częstotliwości nie sprawdzałem, ale jestem pewien, że jest jeszcze rezerwa mocy:) Tutaj muszę wszystkich ostrzec przed płytami ECS - miałem taką jedną - szajs, złom, nie kupować! Inna sprawa, że Epox 8RDA3+ do tanich nie należy (526 zł), ale podstawowe modele na chipie nForce 2 też są warte swojej ceny (poniżej 400 zł). |
Cytat:
|
Witam!
tak sie sklada, ze teraz tez bede kupowal nowy komp, a co za tym idzie nowa plyte i przymierzam sie do ASUS A7V600 KT600 SATA USB2.0 AGP 8x LAN za 389zl, toche czytalem o tej plycie i musze powiedziec, ze zapowiada sie obiecujaco. |
Jest bardzo dobra: nie mam zastrzeżeń: kt266a.
Mam ją jednak w wersji P2: ma ograniczenie: obsługuje Athlony max. 0,18um. A mi się marzy ostatnio Barton. 8) |
Cytat:
Ja tak juz z 2 tygodnie sie zastanawiam. Nadal nie jestem przekonany bo nie ukrywam, ze n-force jest troche za drogi a via sie boje. Dokladnie boje sie tego chipsetu :( Jak czytam te posty ludzi, ktorzy maja problemy z plytami na tym chipsecie to mam strach w oczach. Do tej pory nie mialem zadnych problemow z plyta bo mam na chipsecie amd. A wystarczy poczytac tylko te posty na forum i odpowiedzi zainstaluj nowe via to wlos sie jezy na glowie. Ale zdaje sie esem obecnie masz tez plyte na via to moze bys sie wypowiedzial jak tam sie u ciebie sprawuje? |
Cytat:
|
Cytat:
Czyli na razie sprawa wyglada tak, ze bede sie przymierzal do tego gigabyta na kt600. Plyta jest za rozsadna cene takze mozna ja brac.Chyba, ze pojawia sie jakies nowe szzcegoly:chytry: |
Na tym z kt600 jest pasywne chlodzenie.
|
Cytat:
Bo wzialbym tego gigabyta u mnie co prawda jest on troche drozszy bo za 325, ten z lanem za 335 i jeszzce drozszy ten najbardziej rozbudowany. A jak wyglada tam sprawa z tym chlodzeniem czy jest to tak samo rozwiazane jak w poprzednich wersjach.Czy juz jakos lepij to zorganizowali? |
Cytat:
Płyty. które mam na myśli to: GA 7vt600 za 300,-zł, GA 7n400-l1 za 360 zł. W tej sytuacji kt400 albo kt400a wogóle bym nie brał pod uwagę. 8) |
Cytat:
A co do kontrolerow Raid przeczytaj sobie ten artykul http://www.tomshardware.pl/storage/20011023/ . Milej lektury. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:30. |