![]() |
nero- nie widzi czystej plyty
Witam, od jakiegos czasu mam problem z nero ktory nie widzi czystych plyt w nagrywarce- a wczesniej bylo ok. InCD natomiast bez problemu wypala na cdrw. Wpierw zainstalowalem InCD, pozniej nero. Czy wtym jest pies pogrzebany?
pozdroofka ptaq_ |
a jaka to masz wersie Nero ?
|
Napisz jaką masz nagrywarkę, jaka płytę (z jakim czipsetem). Czy NERO widzi płyty cd-rw, a nie widzi cd-r ???
|
Wersje nero mam 5.5.9.14, incd 3.39.0. Nagrywarka SONY CRX1611, plyta glówna Shuttle ak1. Jednakze wczesniej chodzil o bez zarzutu, byc moze ze na innej wersji nero bo mialem kikla, teraz dwie probowalem i nic. Jeszcze jedno nagrywarka widzi zapisane plytki.
|
Sprawdź dodatkowo praogramami typu Clone CD, Alcohol itp. Może one będą widzieć,a wtedy wina będzie leżeć po stronie systemu/software'u.
Sony 16x (jeśli dobrze odczytałem) ma już swój wiek i sądzę, że mołoby się jej przydać przeczyszczenie lasera. Zabrudzenie lasera jest wg. mnie najbardziej prawdopodobne. |
Dzieki. Niestety na niewiele sie to zdalo. Jesli uda mi sie cos z tym zrobic to dam znac. Moze to jest wynik przemeblowania w kompie?
pozdr ptaq_ |
Wgraj nowszy bios.
|
Dzieki, pomogla jednak zmiana zworek. Nie chodzila jako master.
pzdr ptaq_ |
Ja już od dłuższego czasu używam Nero 5.5.10.20 i nie mam żadnego problemu. na pewno były problemy z 5.5.10.15.
Spróbuj tej wersji co moja, to nic nie kosztuje a może pomoże Pozdrawiam No to nie instaluj bo widze ze problem rozwiazany |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:06. |