![]() |
dziwne zacha=owanie teac
Mam dośc nową nagrywarkę teac cd-w552ek. Niezbyt ją używałem , ale dziś mnie zaskoczyła ! Mialem nagrać koledze filmek ( o pojemnosci 713 mb)na płytce platinium 700 mb w nero i zaczęło sie nagrywac, ale skończyło na 3 % i nic pozatym. Nagrywarka odczytała płytkę pustą a podczas zapisu cały czas się "włączała i wyłączała"( nie wiem czy to dobre określenie).
Mam windows xp , pamieci 512 mb i procesor athlon 1333 |
Hmm... trochę mało napisałeś, tzn. chodzi o to, że oparłeś się na przykładzie tylko jednej płytki (tak to przynajmniej zrozumiałem). W takim pojedynczym wypadku powodów dziwnego zachowania może być wiele, np. niestabilność systemu (jakiś program w tle namieszał), coś się Nero pokopało itp.
Natomiast jeśli problem się powtarza, to napisz w jakich sytuacjach, czy tylko przy jednych konkretnych płytkach, czy przy kopiowaniu plików z dysku (jak teraz), czy przy robieniu bezpośredniej kopii całego CD, czy tylko przy overburningu, jakimś zakresie prędkości itd. Dodatkowo możesz sprawdzić inne programy do nagrywania płytek, żeby mieć porównanie. Słowem: jak będziesz wiedział więcej, to napisz jeszcze raz. |
jaki BIOS ma Twój Teac?
|
Nie, niestety to nie była jedna płytka, próbowałem z różnymi predkościami od 8 do 42.Różne rzeczy tzn. pliki, audio,avi. Innym programem także-cdrwin. ostatnio robiłem tak, że zaraz po włączeniu kompa. wchodziłem do menedżera zadań i wyłączałem wszystko(prawie)w procesach tak aby inny progs mi nic nie robił.
I tak wciąż zaczyna nagrywać i kończy na 3-4% i wszystko się wiesza. W odp. do Viking nie bardzo wiem jak go odczytać ( czy może chodzi o sterownik to jest 5.1.2535.0) |
Wejdż w Menu Start, programy, potem Nero i poszukaj "Nero InfoTool". W otwartym oknie aplikacji (jeżeli masz dwa napędy to wybierz TEAC) u góry wyświetlonego okna będzie "Firmware version:". Jeżeli będzie 1.0 K to zmień na jakiś wcześniejszy BIOS. To jest prosta operacja (jak zainstalowanie dowolnego programu) i potem potzrebny jest RESTART kompa. Jak nie znajdziesz nigdzie biosu to daj znać, prześlę Ci go na mejla.:czytaj:
|
no wszedłem i sprawdziłem mam wersję biosu 1.0g
|
ale najbardziej zastanawia mnie dlaczego działała nagrywarka spoko i nagle coś je od..... i się popsuła. Nic w niej nie grzebałem
|
Poczytaj sobie http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...hreadid=25753, być może, że Św. Piotr przyszedł już po twojego Teac'a
Ja już sie zastanawiam na kupnem nowej spawarki. Na mojego TEAC'a było tylko 1 rok gwarancji. Jak sie okazuje, ta firma spada na psy. Trzeba teraz patrzeć na inną wypalarkę z dłuższym terminem gwarancji. |
Dodam jeszcze, że pierwsze objawy padania pojawiły się 3 dni po upływie gwarancji!!!!! (( (( (( (( (( ((
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:03. |