![]() |
To jest wszystko zalezne od wszystkiego. Gdybym dolozyl sobie do obecnego 512 DDR drugie tyle, na pewno odczulbym roznice. Wszystko lezy w SYSTEMIE, APLIKACJACH, oraz sposobie uzytkowania tego wszystkiego.
Natomiast muszę przyznac, ze w firmie mam 2 kompy, prawie IDENTYCZNE, z systemami i softem wlacznie, a jedyna roznica to RAM. 1 ma 256SDR, 2 ma 512DDR. 2 osoby subiektywnie zauwazyly (a nie wiedzialy o RAMach i podobnej konfiguracji!), ze 2 komp chodzi "swobodniej". Jesli Kolega ma W98, maly monitor, malo aplikacji i nie zarzyna systemu jednoczesnie sciagajac, sluchajac muzy, robiac 5 innych rzeczy po sieci i wypalajac plyte, to nie ma potrzeby dokladania 128MB pamieci. Mam monitor 22'', i z racji tego, ze duzo sie na nim zmiesci (otwartych programow), powiedzmy ze to wykorzystuję. A do 1600*1200 również sporo ramu systemowego potrzeba. www.tvgawex.pl/~g10878/image2.rar |
Cytat:
najwiekszy skok odczuje tylko przy przejsciu ze 128 na 256 i wiecej. dolozenie ilus tam MB-ajtow do tych 384 bedzie niezauwazalne w normalnej pracy chyba, ze bedzie chcial sobie odpalic niektore gierki badz jakies pamieciozerne aplikacje. tak samo mija sie z celem przejscie z sdram na ddr no chyba, ze ktos w ogole unowoczesnia komputer. |
Jesli tak to racja.
Tylko czy szanowny kolega ma zmienic plyte i wszystkie pamieci tylko dlatego zeby miec wiecej ramu? Drogo jest, ale to i tak taniej niz zmiana pol kompa. |
Cytat:
|
Cytat:
różnica pomiędzy kością 128MB SDRAM Kingston a Hynix (lub inne), wynosi 4 (cztery) pln BRUTTO |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ale najlepiej sprawdzić empirycznie: jestem przekonany, że Patrix ma rację. 8) |
Cytat:
A kto ci takich rzeczy naopowiadal?? W pierwszy bank =0= wklada sie najwolniejsza kosc! W drugi te szybsza! W trzeci, albo jak w drugi, albo najszybsza! Windows przy starcie odwoluje sie do najwolniejszej kosci. Przy inaczej wlozonych kosciach moze po prostu nie wystartowac. |
Zainwestuj w ddr-y, zmień procesor. Z tego co mi wiadomo, to kompa masz niezbyt szybkiego, a 384 mb ramu to już i tak dla niego za dużo. Dodatkowe 128 mb nie przyspieszy sprzętu ani trochę, a spowoduje tylko zbędny wydatek.
Podpatrzyłem też w profilu, że hardware masz "wystarczający", więc po co zmieniać :P |
jesli nie zrobisz podstawowego bledu to chyba bez znaczenia:
w pierwszym banku moze byc tylko nakwiekszy nominal np 1 bank 128mb 2 bank 64mb 3 bank 32mb (kiedys :)) lub: 1 bank 256mb 2 bank 64mb 3 bank 64mb ale nigdy tak: 1 bank 64mb 2 bank 128mb 3 bank 64mb bo pierwsza kosc bedzie spowalniac druga kosc. to sa przykladowe wielkosci, chodzilo mi o kolejnosc najwiekszy - najmniejszy. |
Cytat:
w ten sposob mamy nieco (% ? ) wieksza wydajnosc ;) a moze sie myle ??? pomijam tryb DualDDR bo to zbyt oczywiste :jezyk: |
www.esc.pl - 128mb sdramu po ok 90zl
|
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:57. |