Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Mam 384 mb sdramu, oplaca sie dokupic jeszcze 128 ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mam-384-mb-sdramu-oplaca-sie-dokupic-jeszcze-128-a-25862/)

MaciejT 26.09.2003 02:23

To jest wszystko zalezne od wszystkiego. Gdybym dolozyl sobie do obecnego 512 DDR drugie tyle, na pewno odczulbym roznice. Wszystko lezy w SYSTEMIE, APLIKACJACH, oraz sposobie uzytkowania tego wszystkiego.

Natomiast muszę przyznac, ze w firmie mam 2 kompy, prawie IDENTYCZNE, z systemami i softem wlacznie, a jedyna roznica to RAM. 1 ma 256SDR, 2 ma 512DDR. 2 osoby subiektywnie zauwazyly (a nie wiedzialy o RAMach i podobnej konfiguracji!), ze 2 komp chodzi "swobodniej".

Jesli Kolega ma W98, maly monitor, malo aplikacji i nie zarzyna systemu jednoczesnie sciagajac, sluchajac muzy, robiac 5 innych rzeczy po sieci i wypalajac plyte, to nie ma potrzeby dokladania 128MB pamieci.

Mam monitor 22'', i z racji tego, ze duzo sie na nim zmiesci (otwartych programow), powiedzmy ze to wykorzystuję. A do 1600*1200 również sporo ramu systemowego potrzeba.

www.tvgawex.pl/~g10878/image2.rar

pepperman 26.09.2003 01:10

Cytat:

Zbieg12 napisa***322;(a)
Jesli tak to racja.
Tylko czy szanowny kolega ma zmienic plyte i wszystkie pamieci tylko dlatego zeby miec wiecej ramu?

Drogo jest, ale to i tak taniej niz zmiana pol kompa.

racja.
najwiekszy skok odczuje tylko przy przejsciu ze 128 na 256 i wiecej. dolozenie ilus tam MB-ajtow do tych 384 bedzie niezauwazalne w normalnej pracy chyba, ze bedzie chcial sobie odpalic niektore gierki badz jakies pamieciozerne aplikacje. tak samo mija sie z celem przejscie z sdram na ddr no chyba, ze ktos w ogole unowoczesnia komputer.

MaciejT 25.09.2003 22:51

Jesli tak to racja.
Tylko czy szanowny kolega ma zmienic plyte i wszystkie pamieci tylko dlatego zeby miec wiecej ramu?

Drogo jest, ale to i tak taniej niz zmiana pol kompa.

pepperman 25.09.2003 22:31

Cytat:

Zbieg12 napisa***322;(a)
http://www.comp-art.pl/sklep.php?grupa=AE

różnica pomiędzy kością 128MB SDRAM Kingston a Hynix (lub inne), wynosi 4 (cztery) pln BRUTTO

nie zrozumielismy sie. akurat hynix'y tez sa markowe, tak samo jak kingston (zreszta ten to tylko firmuje), ale mnie akurat chodzilo o porownaie cen sdram do ddr.

MaciejT 25.09.2003 22:11

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
no ja nie zgodze sie, ze jest tani jak woda, a przynajmniej jesli chodzi o markowe moduly.
http://www.comp-art.pl/sklep.php?grupa=AE

różnica pomiędzy kością 128MB SDRAM Kingston a Hynix (lub inne), wynosi 4 (cztery) pln BRUTTO

pepperman 25.09.2003 15:29

Cytat:

Zbieg12 napisa***322;(a)
sdram jest tani jak woda

system będzie działał "swobodniej", a wielkość tej swobody zależna jest od wersji Windows: im nowsza, tym więcej swobody

no ja nie zgodze sie, ze jest tani jak woda, a przynajmniej jesli chodzi o markowe moduly.

esem 23.09.2003 21:01

Cytat:

Y@nkee_PL napisa***322;(a)
no moim skromnym zdaniem to ramy najlepiej jest miec w dwoch kosciach
w ten sposob mamy nieco (% ? ) wieksza wydajnosc ;)
a moze sie myle ???
pomijam tryb DualDDR bo to zbyt oczywiste :jezyk:

Chyba się mylisz: każdy OC woli mieć jedną kość niż dwie. Porównywalne efekty uzyskasz jeżeli Twoje pamiątki będą dokładnie takie same: rozmiar, częstotliwość, producent i numer serii produkcyjnej: inaczej zapomnij o podkręcaniu. 8)

esem 23.09.2003 20:58

Cytat:

Mrufka napisa***322;(a)
A kto ci takich rzeczy naopowiadal??
W pierwszy bank =0= wklada sie najwolniejsza kosc!
W drugi te szybsza!
W trzeci, albo jak w drugi, albo najszybsza!
Windows przy starcie odwoluje sie do najwolniejszej kosci. Przy inaczej wlozonych kosciach moze po prostu nie wystartowac.

Ciekawa teoria, pierwszy raz coś takiego słyszę.
Ale najlepiej sprawdzić empirycznie: jestem przekonany, że Patrix ma rację. 8)

Mrufka 23.09.2003 20:05

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)
jesli nie zrobisz podstawowego bledu to chyba bez znaczenia:
w pierwszym banku moze byc tylko nakwiekszy nominal np

bo pierwsza kosc bedzie spowalniac druga kosc.

to sa przykladowe wielkosci, chodzilo mi o kolejnosc najwiekszy - najmniejszy.

A kto ci takich rzeczy naopowiadal??
W pierwszy bank =0= wklada sie najwolniejsza kosc!
W drugi te szybsza!
W trzeci, albo jak w drugi, albo najszybsza!
Windows przy starcie odwoluje sie do najwolniejszej kosci. Przy inaczej wlozonych kosciach moze po prostu nie wystartowac.

ZiP 23.09.2003 19:50

Zainwestuj w ddr-y, zmień procesor. Z tego co mi wiadomo, to kompa masz niezbyt szybkiego, a 384 mb ramu to już i tak dla niego za dużo. Dodatkowe 128 mb nie przyspieszy sprzętu ani trochę, a spowoduje tylko zbędny wydatek.

Podpatrzyłem też w profilu, że hardware masz "wystarczający", więc po co zmieniać :P

Patrix 23.09.2003 18:35

jesli nie zrobisz podstawowego bledu to chyba bez znaczenia:
w pierwszym banku moze byc tylko nakwiekszy nominal np
1 bank 128mb
2 bank 64mb
3 bank 32mb (kiedys :))

lub:
1 bank 256mb
2 bank 64mb
3 bank 64mb

ale nigdy tak:
1 bank 64mb
2 bank 128mb
3 bank 64mb

bo pierwsza kosc bedzie spowalniac druga kosc.

to sa przykladowe wielkosci, chodzilo mi o kolejnosc najwiekszy - najmniejszy.

Y@nkee_PL 23.09.2003 17:29

Cytat:

Sniper napisa***322;(a)
moja propozycja jest taka ( wywalic te dwie kosci i kupic jedna 512!!!) sam tak zrobiłem i po prostu miodzio mi sie pracuje nad grafikami muza divx-ami czy nawet autocad-em
no moim skromnym zdaniem to ramy najlepiej jest miec w dwoch kosciach
w ten sposob mamy nieco (% ? ) wieksza wydajnosc ;)
a moze sie myle ???
pomijam tryb DualDDR bo to zbyt oczywiste :jezyk:

CrazyLucas 23.09.2003 15:33

www.esc.pl - 128mb sdramu po ok 90zl

Ormianin 23.09.2003 15:30

Cytat:

QBUS napisa***322;(a)
W sklepach, ale sa cholernie drogie (128 kosztuje w granicach 150 zlotych), oraz na Allegro.
jesli juz SDRAM to tylko Kingston

QBUS 23.09.2003 14:52

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
gdzie można jeszcze swobodnie dostać te starsze sdramce pod płyte BX'a?
W sklepach, ale sa cholernie drogie (128 kosztuje w granicach 150 zlotych), oraz na Allegro.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:57.