Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   problem-LiteOn 52327s :( (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-liteon-52327s-25971/)

yeloonek 29.09.2003 11:47

Nowy Problem LITEON 52X32X52

Witam
Czy ktos moze wie dlaczego nie moge zainstalowac Winona ( 3.8, 5.0 )

Kupilem tego liteona i dostalem Nero expressa ktory instaluje sie bez bolu, natomiast winon przerywa w trakcie instalacji.

Probowalem podpinac tasmy w roznych konfiguracjach ( z dyskiem i bez , z cedekiem i bez, itd itp )

Niestety bez rezultatu

Znajomy kupil dokladnie ta sama nagrywarke i okazalo sie ze u niego jest odwrotnie

Jesli chodzi o winona - zainstalowal sie bez bolu natomiast nero przerywalo sie tak jak winon u mnie.

Jesli ktos wie jaka moze byc przyczyna prosze o kontakt
yeloonek@poczta.onet.pl

z gory dziekuje

Piotrek

Miki_ok 29.09.2003 09:28

Re: Re: re

Cytat:

Lester napisa***322;(a)
Pozatym 28x ma pewne plusy - jest cicho :) :) :)
Nie w przypadku LG 52x 2,5 years old wierz mi ;p

Cytat:

Lester napisa***322;(a)
A wypnij litka i potestuj LG samo na tasiemce na master i na slave, oraz podpięty na początku i na środku tasiemki (to tylko 4 testy).
Kiszka CDek do wymiany.. :(

cinma 28.09.2003 19:17

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
to ze smieci po np. karcie dzweikowej zostaja to to jest oczywiste - windows nie radzi sobie ze sprzataniem w rejestrze z prostego powodu - wpisuje sie do niego kto chce...
ale to ze slady zostawia naped ktorego sie nie isntaluje tylko podpina pod tasme - a z pkt. widzenia komputera wyglada identycznie jak kazdy inny naped to az sie dziwie (stare cdromy to co innego - ale to juz bylo tak dawno ze mozna zapomniec)

nie wiem, czy moja odpowiedz Cie usatysfakcjonuje, ale ostatnio bawilem sie w programowanie i uzywalem troche ASPI (wnaspi32.dll) aby uzyskac dostep do napedu
wszystko szlo sprawnie (odczyt nazwy napedu, wersja biosu, producent, nawet czytanie TOC itd.) dopoki nie zachcialo mi sie (niby banalnej rzeczy) programowo uzyskac informacje o tym, jaka litere ma naped, ktory wedlug ASPI przedstawil sie jako np. LITE-ON LTR-52327S
przeszukalem troche netu i jedyna odpowiedz jaka uzyskalem bylo przeszukanie rejestru i wlasnie w nim znalezienie odpowiedniego przypozadkowania naped -> litera

m.in. uzywano kluczy (dla WinXP, dla 2k chyba tez, ale dla Win9x klucze sa juz inne):
HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\DEVICEMAP\Scsi\Scsi Port 1\Scsi Bus 0\Target Id 0\Logical Unit Id 0
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices

watpie czy microsoft tylko dlatego stworzyl te klucze, zeby mozna bylo jakos odnalezc sie z literami dyskow, ale masz juz jedna odpowiedz na Twoje pytanie

Lester 28.09.2003 18:13

Re: re

Cytat:

Miki_ok napisa***322;(a)
podpialem spowrotem tasiemke, wgralem nowe firmware do CDLG 52x i wsio idzie ok.. tylko ze na nero CDSpeed max predkosc napedu nie przekracza 28x CDk ma juz ponad 2 lata i pewnie sie do wymiany nadaje .... ale Litek chodzi jak burza :)
A wypnij litka i potestuj LG samo na tasiemce na master i na slave, oraz podpięty na początku i na środku tasiemki (to tylko 4 testy). Może to dalej problem z kontrolerem IDE, a nie z samym napędem. Pozatym 28x ma pewne plusy - jest cicho :) :) :)

Miki_ok 28.09.2003 15:26

re

podpialem spowrotem tasiemke, wgralem nowe firmware do CDLG 52x i wsio idzie ok.. tylko ze na nero CDSpeed max predkosc napedu nie przekracza 28x CDk ma juz ponad 2 lata i pewnie sie do wymiany nadaje .... ale Litek chodzi jak burza :)

CIAPEK 28.09.2003 11:10

to jakie jest rozwiązanie tego problemu? Bo napędy tak jak mówicie nie będą razem działać poprawnie.
Co zrobić?

puch 28.09.2003 10:47

A więc jednak miałem rację :jupi: - przyczyną było drugie urządzenie na taśmie! Uważam, że potwierdza to moje wcześniejsze stwierdzenie, że interfejs IDE kryje w sobie wiele niezgłębionych (i niezgłębialnych) zagadek, i często skuteczne okazują się działania magiczne.

Płynie stąd jedna ważna nauka: przy problemach należy przede wszystkim sprawdzić, czy ich źródłem nie jest zła współpraca z innym urządzeniem, podłączonym do IDE. Jak się okazuje, zdarza się to częściej niż gotowi bylibyśmy to przyznać.

MarioNet 27.09.2003 22:31

u mnie ok!

Witam!

ja zagorzały przeciwnik LiteOn'a nabyłem tejże firmy napęd 52327. Mam p4 2.0 768 ddr naped DVD toshiba podpięty jako slave na drugim kanale (litek jest master na 2 kanale). użyłem płytki cdr platinum x48 i wypaliłem ją całą z prędkością x52. trwało to zdecydowanie krócej niż 8 min (ok 3 min).

P.S. swoją drogą całkiem fajny palnik....

-Sid-The-Rat=> 26.09.2003 09:12

to ze smieci po np. karcie dzweikowej zostaja to to jest oczywiste - windows nie radzi sobie ze sprzataniem w rejestrze z prostego powodu - wpisuje sie do niego kto chce...
ale to ze slady zostawia naped ktorego sie nie isntaluje tylko podpina pod tasme - a z pkt. widzenia komputera wyglada identycznie jak kazdy inny naped to az sie dziwie (stare cdromy to co innego - ale to juz bylo tak dawno ze mozna zapomniec)
patrzylem gdzie sie toto wpisuje - 90% to wpisy roznego rodzaju softu, glownie nerocdspeeda i samego nero
jest jeszcze galaz deviceclasses - jesli nazwa klucza nie ma jakiegos ukrytego przed smiertelnikiem sensu to raczej to tylko statystyka, tak samo historia kanalu IDE - znalazlem tam dluuuuga liste dyskow ktore podpinalem po przyniesieniu od kolegow - nawet sie nie spodziewalem ze 80% swiata uzywa seagate :)
bede grzebal dalej - musze jeszcze ew. wyeliminowac przypadek ze cdrom zostal dopisany do takiej ciekawej listy przez jakis soft...

Miki_ok 26.09.2003 09:00

no tak tak

tak rzeczywiscie bylo nie naleze do ludzi ktorzy zworkow nie umieja dobrze wsadzic czy tasiemke do gory nogami wsadzaja... !! tak bylo! wypialem CD i idzie i to jak szalony :)

CIAPEK 26.09.2003 08:49

Re: re

czytam i wnioskuje, że starczyło tylko wyjąć/potem włożyć ponownie drugi napęd.
Co było tego przyczyną? Co mogło być przyczyną? Wadliwa taśma?
Dziwny problem.

Miki_ok 26.09.2003 02:15

re

No narazie Ci nie powiem co z moim LG bo plytki mi sie skunczyly :( alo jak tylko kupie to napisze.. narazie podpialem go powrotem i Nero CD Speed pokazuje spoczko szybkosc na nagrywarce... wczesniej nie przekraczala 24/26x bedzie ok :)

Co do optyki to sie wyglupilem, ciekawe tylko dlaczego nikt o to nie pytal czy mam drugi naped....

pozdro
___
MiK|

Lester 26.09.2003 02:05

Re: REWELACJA !

Cytat:

Miki_ok napisa***322;(a)
wypieprzylem CD-ROM LG, Litek jak byl tak zostal na MASTER i jak byl tak zostal na czele tasiemki i i i WORK ! 2,49 min!

Szkoda że nie napisałeś wcześniej, że masz jeszcze jedną optykę, bo to jedna z pierwszych rzeczy którą trzeba zrobić jak coś nie tak... wypieprzyć ją (były już jakieś posty o tym).

Tak na marginesie to mnie nie strasz, bo też mam CD-ROM LG, ale jeszcze nie podłączony bo mi złącza zasiłki brakuje. Chcę go jednak wczepić, bo jest cichszy.

Miki_ok 26.09.2003 01:38

REWELACJA !

Jak ktos kiedys powiedzial... nowy LiteOn PALI JAK DZIKI ! 8) 8) 8) 8) 8) 8)

a tak to popełniam:

:idea: zainstalowalem forceaspi -> wypalilem -> kaplica

:idea: wypieprzylem rejestry po starym Teac'u przestawlem w kontrolerze dla dysku tw.: oba kanaly IDE sa wlaczone-> wypalilem -> kaplica

:idea: wypieprzylem CD-ROM LG, Litek jak byl tak zostal na MASTER i jak byl tak zostal na czele tasiemki i i i WORK ! 2,49 min!

dzieki wielkie za wszystkie posty :)
a dla LiteOna wielkie JO i AMEN

puch 26.09.2003 00:15

Dochodzę do wniosku, że najbezpieczniej byłoby przed każdą instalacją nowego/próbowanego sprzętu lub oprogramowania zrobić kopię Rejestru, a potem, po odinstalowaniu tego sprzętu lub programu, przywracać wcześniejszy Rejestr. Czasem nawet pamiętam, by to zrobić, ale niestety nie zawsze.

Swego czasu korzystałem z Quarterdeck CleanSweep'a, który dość dobrze radził sobie z usuwaniem instalacji programów - ale uwaga! - tylko tych, których instalację monitorował, a i tak nigdy nie pozwalałem mu działać całkowicie automatycznie, tylko dokładnie sprawdzałem to, co zamierzał usunąć. Nauczyło mnie tego przykre doświadczenie, gdy raz usunąłem całkowicie automatycznie program, którego instalacji CleanSweep nie monitorował - skończyło się ponowną instalacją systemu!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:22.