![]() |
problem wystrzeliła płytka w CDRW POMOCY!!!!
mam problem z nagrywarką , pewnego razu włożyłem cd do napędu i nagle wielki huk co się okazało płytka poszła w drobny mak , teraz po oczyszczeniu CDRW gdy się rozpędza wpada duże wibracje i wydaje dziwny dzwięk , nagrywa i odczytuje tyle tylko ze bardzo wolno
POMOCY co z tym mam zrobić - może da się to naprawić? |
Jesli naped jest jeszcze na gwarancji to jak najszybciej go zanies do sklepu w ktorym go kupiles !
Jesli nie jest juz na gwarancji...szukaj nowego. Temu juz sie chyba nie da pomoc :( |
mi tez kiedys strzelila plytka
w plextorku to byla audio DJ BOBO taka smieszna powycinana,ale po dokladnym wyczyszczeniu napedu dalej dobrze pracowal,nic mu sie nie stalo , tylko tej CD szkoda-ciekawy ksztalt mial
|
mi eksplodowała w cd-romie LG 48X, wygrzebałem widoczne/dostępne kawałki płyty przez tacke szprychą rowerową i napęd działał nadal. Pewnego dnia postanowiłem wogóle go przeczyścić bo siadał i rozkręciłem go :) Potem go już nie złożyłem. :)
|
mi rozwalilo w cd-romie LGx52 (fajny odglos ;) )
jak zanioslem do serwisu to powiedzieli, ze gwarancja tego nie obejmuje, moga jedynie przyjac i wyczyscic (co zreszta zrobili i naped nadal dzialal) nie wiem co Tobie powie serwisant, ale zawsze warto sprobowac |
a po co sie przyznawac, ze plyta wystrzelila ?? potem sa zonki, ze gwarancja tego nie obejmuje. Ja wzialbym odkurzacz, zalozyl cienka koncowke i wyssal wszystko.
A w serwisie udalbym idiote :) |
Cytat:
Najlepiej tak! Ja tak zrobilem z SAMSUNGIEM 48x Wlozylem plytke, dalem na zrzucanie filmu. JAK SIE rozwalila. Huk jest swietny (polecam ;)) |
Cytat:
|
Wymien silniczek ktory kreci CD, jest to dosyc standartowa rzecz i wszedzie gdzie sie bawia w naprawy napedow beda to mieli, odpisz tylko cyfry z etykietki. Jesli masz dostep do jakiejs gieldy elektronicznej to kupisz taki silnik bez problemu, i po wymianie nagrywarka bedzie jak nowa. Mozna tez przelozyc silniczek z jakiegos padnietego napedu z dobrym silnikiem, ale musialby byc wysokoobrotowy (48x?)
Najprawdopodobniej silnik dostal po uszach kiedy dysk sie rozwalil i oska mu sie lekko wygiela. Szczescie ze laser nie poszedl. Ten "dziwny odglos" (brzeczenie?) to laser usilujacy zlapac ogniskowa na zwichrowanie chodzacym dysku. Radzilbym wymienic silnik jak najszybciej i bez potrzeby nie uzywac napedu w obecnym stanie. |
buczeniem akurat bym się chyba najmniej przejmował, buczenie występuje często nawet w nowych napędach albo po prostu wysłużonych. Napęd oprócz syczenie, że to tak nazwe obracającej się płyty wydaje także inne dźwięki.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:30. |