Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Technologie - dyski twarde (https://forum.cdrinfo.pl/f5/technologie-dyski-twarde-26027/)

CIAPEK 27.09.2003 14:27

Cytat:

Pagerus napisa***322;(a)
Może się machnęli w oznaczeniach :P
Swoją drogą ciekawe czy dysk, który był pod wcześniej wskazanym linkiem oraz ten różnią się czyms od siebie - czy to ten sam...

1 rok gwarancji?:o --> LOL!

Samsungi mają 3 latka! Ja w sumie jak będę się zaopatrywał w twardziela raczej wezme Samsunga chyba, że nadal tak będą zachwalać te Baracudy ale na moje to podobna klasa.

P.S. No ja jade na 20 GB i mało mało mi ale da się przeżyć i również trzeba będzie pomyśleć nad zakupem nowego dyściora ;), nad monitorem też. Ale mam plany prawie nierealne na dzień dzisiejszy :D
Ale będzie dobrze, dziś wysłałem kupon na Dużego Lotka :)

Pagerus 27.09.2003 14:27

Pewnie, że dysk 20GB może być doskonały - jednakże człowiek, który od jakiegoś czasu działa na dysku 6GB (dostałem go w przysłowiowym spadku po kimś) ma ochotę zwiększyć pojemność dysku - np. 10 krotnie :P Mam już nieco dość tego, że nie mogę zbyt wiele na nim zainstalować. A jak ma się ochotę pograć w jakąś nową grę, która zupełnie nie wiadomo po co instaluje się jakieś 2-3 GB to kaplica. Dlatego między innymi właśnie zastnawiam się nad zakupem dysku o pojemności ok. 80GB - przez jakiś czas będę miał spokój :P

Pagerus 27.09.2003 14:21

Może się machnęli w oznaczeniach :P
Swoją drogą ciekawe czy dysk, który był pod wcześniej wskazanym linkiem oraz ten różnią się czyms od siebie - czy to ten sam...

CIAPEK 27.09.2003 14:17

sam dysk to nie wszystko, aby dysk był rakietą musi też pracować w dobrym środowisku (preferencje sprzętowe).

BTW jak ja kocham mojego Samsunga. Rewelacyjny dla mnie dysk. Zwykły 20 GB-3 letni.

A takie ma bajeranckie systemy ;) :
System SMART
System SilentSeek***8482;
System ImpacGuard***8482;
System NoiseGuard***8482;
Fluid Dynamic Bearing (Sysytem Łożysk Olejowych)

A cichy to on jest na prawde, w tej klasie nie ma chyba tak cichych dysków.

-Sid-The-Rat=> 27.09.2003 14:14

hmm... obecnie dyski maja albo 2 albo 8mb cache - roznica wydajnosci jest dyskusyjna (choc teoretycznie 8mb jest lepsze to nie tylko to decyduje o wydajnosci) - a moje zdziwienie wzielo sie stad ze nie wiedzialem ze dyski z serii '7' sa tez w wersji 2mb...

Pagerus 27.09.2003 14:14

Z tego co znalazłem na tej stronie to jedynie dyski Caviar'a mają 8MB buffor - ale one są już nieco droższe. Dyski Maxtora również mają buffor 2MB. Czy buffor jest aż tak istotnym elementem dysku?

Pagerus 27.09.2003 14:11

Tak myślałem, że głównie chodzi o reklamę. Na dyskach twardych niestety nie znam się zbyt dobrze - i nie wiem dokładnie o co Ci chodziło z tym 2MB cache. Podejrzewam, że pewnie jest to mała liczba, nie?
Co do oznaczenia dysku to wziąłem je z jakiejś strony internetowej, przy której był opis dysku i wzmianka o tych właśnie technologiach itp.
Oto link do tej strony: link

-Sid-The-Rat=> 27.09.2003 14:00

seashell i seashield to oslonki na elektronike (spodnia czesc) w kolorku stalowoniebieskim - stad to sea... (choc od seagate tez)

ecc to zadna rewelacja - to jeden ze sposobow korekcji bledow - chyba kazdy dysk to ma

smart znajdziesz na stronie seagate - podobnie reszte terminow, g-protection to pewnie jakas technologia przeciwwstrzasowa,

ogolnie to jest nic innego niz nowa dziedzina magii zwana reklama - a sam dysk niezaleznie od tych bajerow jest niczego sobie... choc tylko 2mb cache?... to robia takie 7?

Pagerus 27.09.2003 13:56

Technologie - dyski twarde

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć lub rozszyfrować poniżej wymienione technologie, dodatkowe funkcje? :
S.M.A.R.T., SeaShell, SeaShield, G-Force Protection, ECC, Safe Sparing, CBDS
Dotyczą one dysku twardego 80GB Seagate Barracuda 7200.7 (7200/2MB/ATA100)

Z góry dzięki :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:44.