Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Restarty (https://forum.cdrinfo.pl/f5/restarty-26056/)

tomall0 28.09.2003 13:32

Restarty

Witam, niedawno zmieniłem płytę głowną. Od tego czsu mam niespodziewane restarty kompa. Np siedzę sobie w sieci wychodze, a tu restsrcik. Nie wiem z czym to może być związane??? Hardware, software??? Pomóżcie. tutaj jest mój post o podobnym problemie:(

Jasienczyk 28.09.2003 14:24

Mam podobny problem z nowym komputerem. Oddałem do serwisu. Po naprawie dam znać co było przyczyną. Być może to samo.

KarolluZet 28.09.2003 14:45

a czy nie próbowaliście postawić od nowa systemu ?? Chodzi mi o jakąś winde XP lub 98 [zależy co lubicie].... Chodzi mi czy komp zachowywał by siętak samo pod różnymi systemami... może po prostu coś Tobie się grzeje... np procek lub główny wentylator w zasilaczu no i dlatego restarcik..... no ja nie wiem co może być przyczyną... teraz tylko gdybam...

tomall0 28.09.2003 18:06

Cytat:

KarolluZet napisa***322;(a)
a czy nie próbowaliście postawić od nowa systemu ?? Chodzi mi o jakąś winde XP lub 98 [zależy co lubicie].... Chodzi mi czy komp zachowywał by siętak samo pod różnymi systemami... może po prostu coś Tobie się grzeje... np procek lub główny wentylator w zasilaczu no i dlatego restarcik..... no ja nie wiem co może być przyczyną... teraz tylko gdybam...
Od wczoraj windę XP stawiałem 3 razy, bez skutku. 98 nie zainstaluje ( NTFS), wcześniej było OK ( na starej płytce) temp w normie, też mi to wygląda na to jakby coś ze sprzętem.???

KarolluZ 28.09.2003 20:20

może wiesz co zrób... mam taki pomysł... przypomniałem sobie taką sytuację, że kolesie w firmie komputerowej mieli problem z kompem, bo po prostu się wieszał i koniec. Wymieniali po kolei procesor, pamiątki, płyte... a komp nadal się wieszał. W końcu, co najważniejsze, nie podejrzewali zasilacza. A okazało sie na koniec, że zasilacz był jakiś trefny.

Jednak skoro zmieniałeś płyte to to jest dziwne... Może jest jakiś konflikt sprzętowy i coś z czymś nie współgra. Dziwne rzeczy z tymi kompami... hmmmm.... no może spróbujesz coś powymieniać albo po prostu no oddać komp do serwisu i niech się oni męczą :). Jakbyś go oddzyskał to daj znać, bo aż mnie to zainteresowało :)

adams_a 28.09.2003 20:42

TO jest wirus tylko nie pamietam jak sie nazywa trzeba go usunac a potem latke zainstalowac

tomall0 28.09.2003 20:56

Cytat:

adams_a napisa***322;(a)
TO jest wirus tylko nie pamietam jak sie nazywa trzeba go usunac a potem latke zainstalowac
To raczej nie W 32 Blaster Worm czy jakoś tak miałem go przed zmianą płyty, teraz zainstalowałem łatkę i antyvira. A co dziwne restartuje się bez żadnego ostrzeżenia, a Blaster pokazywał okno???

RoKFoR 28.09.2003 21:16

zobacz np speedfanem jakie masz napiecja jak nie sa w normie to masz przyczyne.

tomall0 28.09.2003 22:51

Cytat:

RoKFoR napisa***322;(a)
zobacz np speedfanem jakie masz napiecja jak nie sa w normie to masz przyczyne.
Napięcie w normie bios wskazuje 1,77v, biorąc poprawkę w normie, max może być 2,1v.

CrazyLucas 28.09.2003 23:28

zasilacz zasilaczowi nie rowny - mialem kiedys tak ze plyta nie startowala jak sie nie przycisnelo przycisku reset zaraz po wlaczeniu pradu
sprawdz tez styki w wtyczce zasilania - czasrem ktorys moze byc luzny, w szczegolnosci kable fioletowy, zielony, szary

-=AgoNy=- 29.09.2003 17:04

Ja też bym typował zasilacz ,ale jeszcze spawdz sobie jak masz poustawiane IRQ. Może pół kompa masz na 1 przerwaniu....

tomall0 30.09.2003 22:26

Cytat:

-=AgoNy=- napisa***322;(a)
Ja też bym typował zasilacz ,ale jeszcze spawdz sobie jak masz poustawiane IRQ. Może pół kompa masz na 1 przerwaniu....
Zasiłka, może , ale przed zmianą płytki była ta sama i hulała ( 300W), zmieniłem pamiątki na nowe i to samo???

KarolluZ 02.10.2003 20:31

adams...ale czy Ty mówiz o wirusie w XP no, że cośrobisz a potem wyskakuje okienko i odliczanie w dół no masz jakieś 30 sekund i komp się restartuje ?? Powiedz...jak go usunąłeś ?? Ale to nie jest Worm !?

Pio 03.10.2003 11:50

A wyłącz ACPI w biosie i obadaj czy to coś da.

tomall0 03.10.2003 19:51

Cytat:

Pio napisa***322;(a)
A wyłącz ACPI w biosie i obadaj czy to coś da.
Na razie zmieniłem zasiłkę i zobacze czy to coś da.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:19.