Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Czy mozna sprawdzic ze nagrywarka ma zle wgranego biosa??? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/czy-mozna-sprawdzic-ze-nagrywarka-ma-zle-wgranego-biosa-26138/)

SEBAW 28.08.2004 10:47

Cytat:

Napisany przez adam187
Mam nagrywarke LG i podczas wgrywania biosu mi sie komp wylaczyl
i nagrywarka niezyje(niepala sie diody tacka niewyjezdza niewidac jej w biosie )Czy lepki z serwisu sa w stanie stwierdzic ze to
przez zle wgrany bios niedziala czy poprostu mi wymienia na nowy :)

Napędy LG posiadają kostki biosu firmy MTK, więć przy pomocy programu MTKFlash dla DOS lub WINa można spróbowac wgrać bios. LG wypuszcza biosy w postaci exe, ale można je rozpakować i dzięki temu zdobędzie się bios w postaci HEX, który posłuzy do wgranie go w napęd.

Maciej 27.08.2004 22:05

Cytat:

Napisany przez adam187
Podłączyłem dziś dla testu nagrywarkę na taśmę ATA 100 i działa na UDMA-2 ale czemu niechce dzialac na tasmie ATA 66?

Taśmy jak to ty nazywasz ATA100 i ATA66 nie różnią się niczym ,to są typowe taśmy 80 żyłowe. Możliwe ,że jedna z nich jest uszkodzona .Tasmy 80 żyłowe są bardzo cieniutkie w porównaniu z 40-zyłowymi ,i bardziej podatne na uszkodzenia.

Epmd 27.08.2004 21:55

mam ogromny problem i nie wiem czy da sie z tym cos zrobic. Otóz kiedy
robiłem update biosu nagrywarce Sony DRU-530A w trakcie flashowania
zawiesił mi sie komp i musiałem go zrestartowac - i to był mój bład,
po tym gdy nagrywarka jest podłaczona do komputera zaraz przy starcie
jest napisane Detecting IDE drives i tak mozna czekac i czekac, i nic
sie nie dzieje, da sie ja jakos naprawic??

nimal 20.10.2003 08:35

Cytat:

adam187 napisa***322;(a)
Podłączyłem dziś dla testu nagrywarkę na taśmę ATA 100 i działa na UDMA-2 ale czemu niechce dzialac na tasmie ATA 66?
sa tasmy 40to zylowe - czyli pio oraz udma do 33 wlacznie oraz tasmy 80cio zylowe czyli od udma 66 w gore

w zwiazku z powyzszym nie rozumie Twojego pytania - podaj wiecej szczegolow

adam187 20.10.2003 00:41

Pio 03.10.2003 11:18

Cze

Z tym płaceniem za transport jest tak: Jeśli producent w karcie gwarancyjnej nie wpisał takiego zdania, że "w przypadku nie uzasadnionego reklamowania sprzętu, bądź uszkodzenia powstałego z winy użytkownika koszty transportu ponosi Klient" to mogą Cię w d..ę pocałować. Nic nie musisz płacić.

A teraz o tej metodzie, że masz dwa identyczne napędy jeden dobry drugi padnięty i przełączasz je w locie, to w moim przypadku to nie zadziałało :(. Bawiłem się kiedyś moją LG 8x4x32 czy jakokoś tak.
I ponieważ padł mi w niej bios, metoda wyżej opisanie nie podziałała nagrywara poszła do serwisu na gwarancję, który.... po ustawowych 14 dniach kalendarzowych wymienił mi ją na model LG 12x :)

Pozdrawiam

seoman 01.10.2003 22:40

Cytat:

adam187 napisa***322;(a)
Zła nowina oddałem nagrywarkę na reklamacje i powędrowała do serwisu LG.Jesli sie okaże ze to moja wina to obciaza mnie kosztami transporu czy jak?Gdzies czytalem ze serwisy LG nie sa zbyt skrupulatne jesli chodzi o sprawdzanie sprzetu;czy to prawda?
mial ktos juz jakies przejscia z serwisem LG i wie jak to wygląda?

a jesli chodzi o tamten program to skad wziasc bios do niego(model mojej nagrywarki to 8520B)

Nie wiem jak w LG ale u nas to tylko bys zapłacił za transport w dwie strony teoretycznie powinniśmy też liczyć koszt tzw. ekspertyzy (fajne nie?) + ewentualnie koszt naprawy.
Teoretycznie nagranie biosu trwa max 20-30 min. (rozkręnie nagrywarki,
wyjęcie biosu nagranie w programatorze włożenie skręcenie test),ale nam jako serwisowi producent sprzętu za tą usługę nie zapłaci więc musi za to zapłacić winowajca czyli tzw. użyszkodnik. no i ok 100 nie twoje :)

adam187 01.10.2003 21:35

Cytat:

seoman napisa***322;(a)
Jak oddasz do serwisu to zapłacisz sobie za transport tam i z powrotem. Może ci sie uda nagrac bios tym programem :
MtkWinFlash w opcjach ustaw "direct IDE"

Zła nowina oddałem nagrywarkę na reklamacje i powędrowała do serwisu LG.Jesli sie okaże ze to moja wina to obciaza mnie kosztami transporu czy jak?Gdzies czytalem ze serwisy LG nie sa zbyt skrupulatne jesli chodzi o sprawdzanie sprzetu;czy to prawda?
mial ktos juz jakies przejscia z serwisem LG i wie jak to wygląda?

a jesli chodzi o tamten program to skad wziasc bios do niego(model mojej nagrywarki to 8520B)

seoman 01.10.2003 20:32

Jak oddasz do serwisu to zapłacisz sobie za transport tam i z powrotem. Może ci sie uda nagrac bios tym programem :
MtkWinFlash w opcjach ustaw "direct IDE"

CIAPEK 01.10.2003 11:50

-jeśli wyłączył Ci się komp podczas wgrywania nowego firmwaru to na bank bios wgrał się źle - to logiczne :)
-jeśli proces nie dobiegł do końca też jest źle
-jeśli nagrywarka padła to .... źle, przecież nie dobrze.

LG mówi jasno w karcie gwarancyjnej oraz instrukcji pobranej z www.lge.pl z firmwarem, że robisz to na własną odpowiedzialność, LG nie odpowiada za to co się stanie podczas wgrywania biosu.

Poszuukaj tematów o padniętych napędach, pogrzeb coś, ostatecznie kombinuj z podobnym napędem.
W serwisie będą wiedzieć więcej od Ciebie, uważaj!

Powodzenia:3msie:

nimal 01.10.2003 10:21

nie szczailes wypowiedzi zorga
TAK - moga sprawdzic, pozatym nie beda tego robic w sklepie tylko wysla do serwisu lg
byl juz watek ktore marki dopuszczaja update firmwaru w okresie gwarancji bez jej utraty
byl tez watek jak przywrocic spaware do zycia po nieudanej operacji wgrania firmwaru - potrzebujesz identycznej spawary i odwarznego kumpla ktory Ci ja pozyczy ^_^

adam187 01.10.2003 01:05

Re: Czy mozna sprawdzic ze nagrywarka ma zle wgranego biosa???

Cytat:

adam187 napisa***322;(a)
i nagrywarka niezyje(niepala sie diody tacka niewyjezdza niewidac jej w biosie )Czy lepki z serwisu sa w stanie stwierdzic ze to

I tak chcialem dac ta nagrywarke na gwarancje bo sporo plyt mi kopała a teraz mam poprostu dobry pretekst.wiem ze da sie zreanimowac czytalem te posty ale ja poprostu chce nowa nagrywarke
i chce wiedziec czy moga mi udowodnic ze niedziala z mojej winy czy
poprosutu uznaja ze przedmiot jest martwy i wymienia mi na nowy
(tak bylo w przypadku tunera ktory wogle niedzialal)

zorg 01.10.2003 00:58

a jak ci sie wydaje ?

ze nikt do szkoly nie chodzil ? poszukaj tu na forum co robic w takich wypadkach :czas:

adam187 30.09.2003 23:37

Czy mozna sprawdzic ze nagrywarka ma zle wgranego biosa???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:23.