![]() |
combo liteOn 48x24x48x16 - dziwny problem
kupilem sobie combo liteOn 48x24x48x16 i okazalo sie ze wiekszosci wczesniej nagranych przez inne nagr. plytek nie chce za bardzo czytac (tylko niektore czyta), jak nagralem cos nia nim to 1 plyte w ogole mi skaszanil zmasakrowal, ale nastepnym razem niby nagral dobrze, ale nie potrafil jej przeczytac, za to inne napedy te jego plytki czytają... (bez problemu tez czyta dvd i audio, chociaz scan disc nero pokazuje bledy audio, a jak zrobie scan disca nero na innym napedzie tej samej plyty audio to 0 bledow)
kurcze co jest grane, bylem u dwoch kumpli i u nich to dziala a u mnie nie... tzn. u nich nagralem spokojnie na moim combosie i odtwarzalem, i scandisc nero pokazywla wszystko na zielono, a jak sprawdzilem te plytki u mnie, to sc nero juz sie plul (juz pokazywal na zolto niektore, czasami wiekszosc sekt.- czyli uszkodzone) i plyty te albo wcale albo z wielkim trudem... czyzby plyta glowna? mam ecsa K7S5a dysk seagate 40giga, podlaczalem tego combosa na wszystkie sposoby master slave cs i to samo. plyte mi skaszanil jedną jak nie mialem wlaczonego dma, i nagral to zamiast 40x to 16x help.....jesli ktos sie cos zna, lub mial takie przygody z góry dzieki |
Skoro na innych komputerach to działa, winna musi leżeć w Twoim sprzęcie.
Sprawdź kabel, którym podłączas to combo, weź od kolegi napewno dobry kabel (IDE) i sprawdź u siebie. Nie podkręcałeś przypadkiem procesora? |
Cytat:
sprawdzalem na roznych kablach i zawsze to samo... :/ |
serwis czeka - prawdopodobnie wada fabryczna
|
Udało Ci się to jakoś rozwiązać, bo u mnie jest ten sam problem.
|
Cytat:
|
Właśnie wczoraj byłem u kumpla i u niego wszystko bez problemu nagrywało i czytało. Zacząłem myśleć, że to może wina płyty głównej, bo też mam ecs-a. Zaraz zobaczę, jak pójdzie z Verbatimem, ale mediasoniki i emteki nagrywało z błędami.
|
U mnie to samo - NOWA nagrywarka LiteON 48x24x48x16. Wsadzona w to samo miejsce, co LG, który nagrywał dobrze, więc wątpię aby była to wina komputera. Nagrywarka już jest w serwisie, bo wspaniała firma BALTA nie chciała wymienić egzemplarza na nowy pomimo upłynięcia 2 dni od zakupu :(
Nagrywarka nie czytała swoich własnych płyt ani innych, próbowałem nagrywać na różnych szybkościach i różnych płytach. Prawie wszystkie nagrane płytki nagrane przez LITEONa były odczytywane przez inne napędy, więc coś jest z odczytem. Coś dużo tych liteonów z tym problemem - widocznie jakaś skopana partia. Arek |
Cytat:
|
Już rozpracowane :) Zmiana zasilacza z 250W na 300W pomogła. 0 błędów, tylko podczas nagrywania cały czas świeci się pomarańczowa dioda, ale to na razie da się przeżyć. Dzięki fraktal!
|
Cytat:
|
Cytat:
|
W porządku grracjan fajnie ze moglem pomoc, cieszmy sie tym co mamy, ze dziala i w ogole, a swoją drogą to ciekawe czy kadi500 dostal nową nagryware i ciekawe czy ta nowa działa :>
|
Cytat:
Oczywiście skrobnę jak wszystko działa. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:07. |