Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   DVD nagrywarka - pytanie?? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/dvd-nagrywarka-pytanie-26166/)

Raul___ 02.10.2003 17:31

DVD nagrywarka - pytanie??

MAM PYTANIE
JAKĄ RADZICIE MI WYBRAĆ NAGRYWARKĘ DVD ŻEBY OBSŁUGIWAŁA RÓŻNE FORMATY PŁYT, ITP. I PROGRAMY DO OBSŁUGI NAGRYWANIA, BO Z TEGO CO SŁYSZAŁEM DUŻO OSÓB MA NAGRYWARKI A NIE MA PROGRAMÓW, BO NIE WIEDZĄ JAKIE I W JAKI SPOSÓB JE OBSŁUGIWAĆ. AHA CZY TO JEST ZALEŻNE CZY JAKAŚ NAGRYWARKA WSPÓŁPRACUJE Z JAKIMŚ PROGRAMEM. CZY RACZEJ KAŻDA NAGRYWARKA WSPÓŁPRACUJE Z WIĘKSZOŚCIĄ PROGRAMÓW. PO ZA TYM SZUKAM NAGRYWARKI TAK DO 600ZŁ WIEC NIEWIEM JAK TO BEDZIE :)??

PROSZE O POMOC
PZDR RAUL

Brutalny Stefan 02.10.2003 23:09

Wlasciwie wszystkie nagrywarki sa niezle, w moim przekonaniu. Ktores Panasonic mialy problemy z niektorymi dyskami i trzeba bylo specjalnych upgradow firmware - takie szczegoly mozna wyszukac na forum dyskusyjnym kiedy juz bedziesz bliski podjecia decyzji. Jesli Cie stac na dwuformatowa DVD-R i DVD+R to warto taka miec. Predkosc nagrywania nie ma wielkiego znaczenia, bo z predkoscia wzrasta ryzyko 'dziurawego' nagrania i niektorzy fachowcy lubia ustawic predkosc 2x lub nawet 1x w szybszych nagrywarkach. Lepiej kupic nowa niz uzywana.

Wszystkie popularne programy wspolpracuja z wszystkimi popularnymi nagrywarkami. Mozna zaczac od latwych w uzyciu programow, a kiedy sie zlapie bakcyla mozna pojsc wzwyz. Super-prosty i niezly zestaw do kopiowania filmow na DVD to AnyDVD i CloneDVD. AnyDVD wylacza zapezpieczenia a CloneDVD robi kompresje i kopiuje dysk. Inne programy sa omawiane na tym forum i wiele cennych informacji mozna tu zdobyc.

Robs 03.10.2003 08:46

Re: DVD nagrywarka - pytanie??

Cytat:

Raul___ napisa***322;
MAM PYTANIE
JAKĄ RADZICIE MI WYBRAĆ NAGRYWARKĘ DVD ŻEBY OBSŁUGIWAŁA RÓŻNE FORMATY PŁYT, ITP ............ SZUKAM NAGRYWARKI TAK DO 600ZŁ WIEC NIEWIEM JAK TO BEDZIE :)??

Do tej ceny to chyba nie dostaniesz żadnej rewelacji, Lite-On ewentualnie Benq - obie jednoformatowe.

Raul___ 03.10.2003 16:32

to znaczy z tego co wiem to są takie nagrywarki może i nie są rewelacje, więc dzięki za pomoc. Mam pytanko na co mam zwracać uwage przy kupnie nagrywarki i prosiłbym o poradzenie jakiejś dobrej nagrywarki(nie mówie do 600zł) tylko zeby też nie była w kosmicznych cenach. taka dobra tania nagrywarka.

Dzieki za pomoc

pzdr Raul

Jabba the Hutt 03.10.2003 21:11

[QUOTE]Raul___ napisa***322;(a)
to znaczy z tego co wiem to są takie nagrywarki może i nie są rewelacje, więc dzięki za pomoc. Mam pytanko na co mam zwracać uwage przy kupnie nagrywarki i prosiłbym o poradzenie jakiejś dobrej nagrywarki(nie mówie do 600zł) tylko zeby też nie była w kosmicznych cenach. taka dobra tania nagrywarka.

Dzieki za pomoc

pzdr Raul
[/QUOT]

Dobra nagrywarka - to mysle nagrywarka dobrej firmy. A więc można zwrócić uwagę na PLEXTOR, PIONEER, TDK, NEC, TEAC. Poza tym należy zaglądać na fora zachodnie. I nasze też. Często zdarzają się na przykład problemy z nagrywaniem tańszych płyt na TDK :).

Jabba

Raul___ 04.10.2003 20:21

Mógłbys mi poradzic jakąś nagrywarkę obsługującą oby dwa formaty i oczywiście w przystępnej cenie :]

Robs 04.10.2003 20:39

W granicach 7-8 stów: NEC ND-1300, Pioneer DVR-106D

Stefan Brutalny 04.10.2003 23:01

Cytat:

RobsYoda napisa***322;(a)
W granicach 7-8 stów: NEC ND-1300...
Moze ktos ma wujka w Stanach ;)

http://www.3btech.net/necnddvdvdr.html

Raul___ 04.10.2003 23:11

Mozecie jeszcze polecić jakieś nagrywarki 2 formatowe

Jabba the Hutt 04.10.2003 23:44

PIoneer 106D to dwuformat

Jabba

fido2001 05.10.2003 03:40

Plextor PX-708A

;)

Pozdrawiam.

marc07 06.10.2003 15:41

Poczytaj sobie na www.cdrinfo.pl testy to Ci pomoże zorientować sie jakie sa róznice pomiedzy nagrywarkami. Ja mam LiteOn 401s i nie narzekam. Dostepny jest w sieci Carefure za 599zł.
Czemu taka?
1. Format + jest raczej przyszłościowym formatem jak również jest nowszym formatem,wadą są 2x droższe płytki tj.

od 9za słąbsze firmy do 11zł za TDK za DVD+R,
od 13 do 17zł za DVD+RW

2. Nagrywrka ta bardzo szybko pali zwykła płyty CDR x40, konkurenci wymiękaja przy niej, bo co lepsze modele maja x24

3. Cena jest stosunkowo przystępna jak za taki sprzet i takie prędkości

4. Model ten jest elektronicznie podobny do kolejnego 2formatowego modelu LiteOna 411s, co sugeruje ze z czasem poprzez wgranie biosu z nowego modelu, nagrywarka ta zminie sie z jendo na 2formatową

5. LiteOn-a miałem wczesniej model 40125W@48125W i nie miałem z nim najmnijeszych problemów.

Wiesz generalnie to darowałbym sobie mało popularne firmy typu benq albo inne cuda typu cyberdrive, no chyba ze ich wnętrznosci pochodza od renomowanego producenta.

Co do czytania płytek to powiem jedno-jak mma wydać 9zł na jakąs epseranze to wole miec za 11 TDK czyli lidera jesli chodzi o nosniki cyfrowe.

Jak bedziesz kupował to pamietaj ze nagrywarka x1 pali DVD w godzine, a x4 w 15min.

Jesli masz stacjonarny DVD to najpierw sprawdz jakie płyty on odczytuje: czy DVD+ czy DVD- i kup taki sprzet zeby Ci czytał stacjonarny sprzęt.

Co do programów to ja używam Nero 6.0 011 i Easy CD/DVD Creator 6.0 deluxe i wypalam tym każda płyte. Jak chchesz sie zajmowac kopiowaniem filmów to nie pomoge CI bo jeszce sam dobrze nie poczytałem o tym ale podobno CloneDVD jest niezły.
Pozdrawiam

Raul___ 07.10.2003 13:30

Dzięki serdeczne
Powiedziałeś:
" Model ten jest elektronicznie podobny do kolejnego 2formatowego modelu LiteOna 411s, co sugeruje ze z czasem poprzez wgranie biosu z nowego modelu, nagrywarka ta zminie sie z jendo na 2formatowe"
CZY możecie podać najtańsze dwuformatowe modele. Bo z tego co ja się orientuje to najtańszy moedel jaki widziałem to było w sklepiku cdrinfo 865zł NEC 1300 i ona jest dwuformatowa. Natomiast model jednoformatowy to liteon ten o którym pisałeś i jest on jedno formatowy. Co do prędkości to mam pytanie
KTÓRE płyty się wypalają szybciej DVD+ czy DVD- i ile jak to wygląda przekładając na czas?

Robs 07.10.2003 14:04

Cytat:

Raul___ napisa***322;
CZY możecie podać najtańsze dwuformatowe modele. Bo z tego co ja się orientuje to najtańszy moedel jaki widziałem to było w sklepiku cdrinfo 865zł NEC 1300 i ona jest dwuformatowa.
A co ja niby podałem w poście powyżej?

marc07 07.10.2003 16:26

Nie ma znaczenia czy płyta DVD- czy DVD+ bo i tak prędkośc nagrywania dla obu formatów

x1 = 1350 kB/sek

Zależnośc jest taka ze nagrywanie

x1 zajmuje 60 min
x2.4 zajmuje 25 min
x4 zajmuje 15 min
x8 zajmuje 7,5min

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:37.