Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Przerwy miedzy utworami na AudioCD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/przerwy-miedzy-utworami-audiocd-26185/)

wolim 03.10.2003 11:15

Przerwy miedzy utworami na AudioCD

Witam wszystkich;)

Problem dotyczy przerw miedzy piosenkami (jak w temacie:) )

Nagrywam w Nero i chcialbym nagrac plyte bez przerw. Ustawiam odstep na 0 sec, disc-at-once i sie nagrywa (oczywiscie wczesniej mi wyskakuje ostrzezenie, ze <nie dokladnie pamietam> specyfikacja programu pozwala na zamieszczenie 2-3sekundowych przerw miedzy utworami, ale klikam zeby mimo to nagrywal)...
I teraz problem: mimo, ze plyta nagrana jest at-Once i odstepy sa zerowe, to slychac trzaski miedzy poszczegolnymi utworami. Nie sa bardzo dokuczliwe, ale troche irytujace;)
Da sie na to cos poradzic?
Acha! Nagrywarka TEAC 52x (nagrywam przy 4x), ale jak mialem Ricoha, bylo to samo.

Z gory dzieki za pomoc.

Michal W.

Ehh! Teraz sprawdzilem. Nie chodzi o specyfikacje programu, tylko specyfikacje CD. Sory za zmącenie :)

para 03.10.2003 11:34

sprawdź najpierw te utwory, czy nie ma na nich trzasków.
A jak są to spróbuj je powycinać jakimś edytorem audio np. Wavelabem lub Soundforgem.

Pozdrawiam

wolim 03.10.2003 11:41

Cytat:

para napisa***322;(a)
sprawdź najpierw te utwory, czy nie ma na nich trzasków.

Nie ma trzasków. Na 100% nie jest to wina empetrójek, bo nagrałem kilkanaście ROZNYCH plyt w ten sposób i na każdej sa zauważalne trzaski. :(

para 03.10.2003 11:56

To spróbuj przed nagraniem przekonwertować te mp3 do wav innym programem np Easy CD-DA Extratorem.

-Sid-The-Rat=> 03.10.2003 13:03

masz kijowe mp3 - trzaski sa spowodowane tym ze ktos kodujac mp3 nie przejmowal sie zabardzo tym zeby utowry zaokraglic do pelnych ramek - i masz bol, ale lenistwo jest juz tak powszechne ze sie nie dziwie

nagrac to mozna bez trzaskow Feurio, sequoia i paromoa innymi programami ktore obsluguja zaokraglanie ramek i dokonuja pewnych drobnych aczkolwiek istotnych poprawek

nero chocbys na rzesach stanal tego nie nagrasz dobrze

wolim 06.10.2003 17:00

No! Chyba udalo mi sie rozwiazac problem. Zamiast ustawiac przerwe na 0 sec. ustawilem ja na 0 frames. Teraz wydaje sie byc w porzadku. Co prawda sa bardzo drobne cykniecia miedzy utworami (choc prawie nie wyczuwalne), ale wydaje mi sie, ze jest to spowodowane np. minimalna rożnica w jakosci, czy głośności poszczególnych. Jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.

-Sid-The-Rat=> 06.10.2003 19:09

te klikniecia to efekt tego ze mp3 ktore chcesz nagrac nie sa zaokraglone do wielokrotnosci ramki - takiej dlugosci wav' nie przewiduje standard CD - stad trzaski bo braki sa uzupelniane w sposob zupelnie losowy

uzyj feurio - on poskleja utwory ze soba (w skali pojedynczych ramek - tak zeby kazdy byl idealnie wielokrotnoscia jednej ramki) i unikniesz nawet tych trzaskow

mallow 06.10.2003 19:54

uzyj WOC6

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:47.