Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   pozwolić, nie pozwolić ?? ?? ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pozwolic-nie-pozwolic-26325/)

INCOGNITO 07.10.2003 18:02

pozwolić, nie pozwolić ?? ?? ??

Witam,

Czasami pewne "aplikacje systemowe" żądają, abym pozwolił im łączyć się z internetem i puścił je przez firewall. Te "aplikacje" są momentami bardzo nachalne, przez co mój firewall wyrzuca mi komunikaty o próbie "przedarcia sie" przez niego, i czy zgadzam się, aby je puścić.

Są to następujące "aplikacje" :

1. Jądro i system NT ( ntoskrnl.exe )
2. Powłoka LSA ( lsass.exe )
3. Generic Host Process for Win32 Services ( svchost.exe )
4. NDIS User mode I/O Driver ( ndisuio.exe )

Co z tymi robaczkami zrobić ? :)
Puścić wszystkie, a może tylko niektóre, albo żadnego ??

Może coś poradzicie ??

nimal 07.10.2003 18:37

mozesz poblokowac wszystkie, zaden nie potrzebuje dostepu do netu
u mnie sa poblokowane wsio dziala :jupi:
jezeli jednak cos dzialac Ci nagle przestanie, to wtedy bedziesz mogl kombinowac ^_^

INCOGNITO 07.10.2003 22:20

Cytat:

nimal napisa***322;(a)
mozesz poblokowac wszystkie, zaden nie potrzebuje dostepu do netu
u mnie sa poblokowane wsio dziala :jupi:
jezeli jednak cos dzialac Ci nagle przestanie, to wtedy bedziesz mogl kombinowac ^_^

Dzięki za odpowiedź, ale to dla mnie trochę za mało.
Nie mogę sobie pozwolić na ewentualny bug'i w systemie.
Chyba, że potrafisz uzasadznić, dlaczego tak a nie inaczej.

Poczekam, aż więcej osób wypowie się w tym temacie i mam nadzieję, że to nie będą odpowiedzi typu "tak, bo ja tak mam", tylko raczej podparte krótkim wyjaśnieniem, konstruktywne wypowiedzi.

Tomek777 08.10.2003 00:53

U mnie (Win XP Pro) jesli na firewall`u zablokuje Generic HOst Process for Win32 Services to nie moge wtedy odbierac poczty ani przegladac stron. Nie wiem dlaczego tak jest, tez sadzilem, ze nie powinno miec to wplywu na dzialanie netu, ale coz. Jesli ktos wie cos wiecej na temat owej uslugi to prosze o info tutaj.
Pozdrawiam

INCOGNITO 08.10.2003 01:23

Cytat:

Tomek777 napisa***322;(a)
U mnie (Win XP Pro) jesli na firewall`u zablokuje Generic HOst Process for Win32 Services to nie moge wtedy odbierac poczty ani przegladac stron. Nie wiem dlaczego tak jest, tez sadzilem, ze nie powinno miec to wplywu na dzialanie netu, ale coz. Jesli ktos wie cos wiecej na temat owej uslugi to prosze o info tutaj.
Pozdrawiam

To już jest nas dwóch, może to zmobilizuje "wiedzących" do podzielenia się z nami informacjami.

Może po prostu ktoś napisze krótko do czego służy dana usługa i czy powinna mieć "pozwolenie" na przejście przez firewall ??

Czekam(y) na Wasze odpowiedzi.

CrazyLucas 08.10.2003 02:48

services.exe na port 53 to DNS - lepiej to pozostawic otwarte

mr_spock 09.10.2003 20:57

Generic HOst Process for Win32 Services ??? Takie same objawy, wydaje mi sie że jak to wyłacze, to troche szybciej chodzi net (pingi w grach) ale www i poczta za to wcale:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:03.