![]() |
Nagrywanie na uszkodzonych CD-R
Czy ktoś zna sposób/program umożliwiający nagranie danych na płytach nie nagranych do końca np. z powodu błędu opróżnienia buforu, braku zasilania itp., lub na płytach z zamkniętą sesją.
Kiedyś jak miałem LG 8x dostałem program do pakietowego zapisu DirectCD i udało mi się sformatować CD-R z zamkniętą sesją i nagrać 50 MB na końcu, ale potem te dane dało się odczytać tylko w nagrywarce. |
wg. mnie szkoda zachodu - wiecej potem problemu z szukaniem tak poukrywanych plikow niz oszczednosci w kosztach
a nagrac mozna TYLKO na plytach NIE zamknietych (czyli palonych TAO) |
eee, mnie sie wydaje ze nie, mam chyba z 30 cd-r zaczetych ale nie skonczonych - czesto u mnie prad wylaczaja :)
|
Cytat:
|
hmm wiec tak
objetosc ktora zadeklarowales przy rozpoczeciu nagrywania mozesz uznac za stracona - tzn. jesli chciales nagrac 660mb na plyte 700mb to niezaleznie od tego w ktorym miejscu wykrzaczylo sie nagrywanie to masz do dyspozycji max 40mb kolejna sprawa jest naglowek kolejnej sesji ktory musisz odjac od tych 40mb - rozne programy robia to roznie - ale bywa ze taki naglowek ma ni mniej ni wiecej tylko 40mb :) wiec sam widzisz ze to troche bez sensu nagrac mozesz wkladajac plyte do napedu, dajac 'media info' w nero jesli napisze ze plyta nie jest recordable - to w kosz, jesli napisze ze jest - to potrenuje wszystki opcjie - sadze ze zadziala 'utworz dysk z poj sesja' i nagarnie w TAO bez zamykania plyty [warto wiedziec w jakim trybie iso byla nagrywana plyta wczesniej - zeby ustawic ten sam - jesli nie grzebales to w domyslnym] na koniec sie powtorze - szkoda zachodu |
w czasach jak sie nagrywarke x8 uwazalo za luksus a cd-r kosztowaly 6zl/szt to nieraz dogrywalismy dane do plytek uwalonych np z powodu buffer underrun i dzialalo - wlazic wlazilo tyle ile fizycznie zostalo minus 50mb (jak sie wywalilo na 10mb to mialem jeszcze 650mb)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:05. |