Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   DTS CD SPDIF i Amplituner (https://forum.cdrinfo.pl/f2/dts-cd-spdif-amplituner-26340/)

Hiero 08.10.2003 01:39

DTS CD SPDIF i Amplituner
 
Dorwałem plytke cd zapisana w standardzie dts. Wsadzilem do odtwarzacza dvd w kompie, zaczalem odtwarzac i nic. Mam liva z cyfrowym wyjsciem do niego mam podpiety pod wejscie spdif amplituner z kina domowego. W WinDVD ustawilem wyjscie spdif, amplituner powinien zaczac dekodowanie. Jak wkladam do windvd divx ze sciezka ac3, dekoder automtycznie wykrywa strumien do dekodowania. W przypadku CD DTS cisza. Przewinelo mi sie przez kompa 3 cd dts, zadna nie zostala zdekodowana.Tak wyglada info z WinDVD
Version:
5.1 B05.005
Navigation:
Type: CDDA
Region: None
Drive: G:
TV System: Unspecified.
Video:
Info not available
Audio:
Hardware:
Audio Device: waveout
S/PDIF: Present
Number of speakers: 2
Stream:
Type: DTS
Bitrate: 1411 Kbps
Number of main channels: 5
LFE Channel: None
Sampling Frequency: 44.1khz
Bits Per Sample: 16
Output:
Sample Rate: 44 KHz
Bits per Sample: 16
CPU:
Name: AMD Athlon(tm) XP 2200+
Family:6(Gen:7) Model:8 Stepping:1
Standard Feature: 0x0383fbff
Hyper-Threading: Not supported, Not enabled
Instruction support:
Intel MMX: Enabled
Intel SSE: Enabled
Intel SSE2: Not enabled
AMD 3DNow!: Enabled
AMD Enh 3DNow!: Enabled
AMD 3DNow! Pro: Enabled
W powerDVD sa tylko trzaski. Czy to wina dekodera sprzetowego? Nie wydaje mi sie, ma wytloczone na panelu czolowym DTS, ogladam DVD, divxy z ac3, wszystko jest OK, dopiero przy CD DTS zaczynaja sie schody. Moze to sterowniki, moze co innego, juz niewiem, kupe przy tym siedzialme, zaczynam tracic nadzieje.

fido2001 08.10.2003 03:55

W PowerDVD ustaw dekodowanie, zamiast SPDIF. Nie wiem dokladnie dlaczego to nie dziala, ale tak juz jest... Ustaw Stereo albo Direct Sound 3d, cokolwiek - ale tak zeby komp Ci to dekodowal a nie wysylal dalej... Ja posiadam w swoich zbiorach ponad 50 plytek Audio wydanych w USA wlasnie w DeTeSie, i specjalnie dla nich kupilem dodatkowy DVD-Player aby moc z niego wysylac cyfrowo do Amplitunera dzwiek z takich wlasnie plyt.

Od razu Ci powiem ze roznica w dekodowaniu na kompie takiej muzy, a dokodowaniu przez dobry Amplituner z ukladami BurrBrown'a jest kolosalna. Pisze to, poniewaz tez tak zaczynalem. Dorwalem plytke w standardzie DTS i kombinowalem jak ja posluchac przez kompa. Mialem wtedy SB Audigy podlaczonego cyfrowo wlasnie prze SPDIF do Yamahy RX-V620RDS. Ktos mi pomogl i udalo mi sie posluchac... To byl Pink Floyd... Pozniej kolega przytargal do mnie NADa z wyjsciem cyfrowym, i przez TOSlinka puscilismy to na moja Yamaszke ! OOOH Mother of God ! To byla uczta - nigdy nie zapomne tego brzmienia. Wczesniej nie zdawalem sobie sprawy ze mozna uslyszec tak precyzyjne, soczyste i pelne brzmienie z plyty kompaktowej...

Dwa dni pozniej zabralem kase przeznaczona na wakacje ( czesc ) i poszedlem kupic swoj wlasny odtwarzacz DVD i koniecznie TOSlinka do podlaczenia :)

....to byly wakacje planowane od pol roku....moglo byc eXtramalnie, ale (...) do dzisiaj nie zaluje podjetego wyboru; a gdy nachodza mnie chwile zastanowienia, to puszczam sobie Stinga, Joe Cockera lub Diane Krall i watpliwosci zmykaja w dal...na dlugoo.....

Pozdrawiam, rafal.

Hiero 08.10.2003 15:18

Dzieki za odpowiedz. Czyli o ile dobrze zrozumialem nie mozna puscic sygnalu cyfrowego cd DTS z karty muzycznej na amplituner. Trzeba posiadac odpowiedni odtwarzacz sprzetowy lub np Audigi ktore mi to zdekoduje, a sygnal bede musial puscic na amplituner wyjsciami analogowymi, kazdy kanal oddzielnie. W sumie nie musze kupowac audigi wystarczy Live 5.1, dekodowaniem zajmnie sie odpowiedni program.


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:31.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.