Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Mam problem z nagrywarką LG (https://forum.cdrinfo.pl/f2/mam-problem-nagrywarka-lg-26345/)

Michał Marcin 08.10.2003 10:02

Mam problem z nagrywarką LG

Cześć.
Mam nagryware LG HL DT ST CD-RW GCE-8400B 40x12x40x.
Na komputerze mam zainstalowane 2 systemy Win xp i Win 98.
Na Win XP mogę nagrywać (próbowałem wielu programów) max 12x- kiedy próbuje większą prędkością bufor skacze od 12% do 90%.( przy pręd 12. jest wszystko ok 95%- 97%).Wiadomo- czas takiego nagrywania np.40x wydłuża sie do 12 minut!! Kiedy odpalam Win 98 nagrywarka działa idealnie na wszystkich prędkościach. Co to może być. Jeszcze jedno - podpięta pod innego kompa z Win xp działa idealnie.
Proszę -niech ktoś mi pomoże, bardzo mi na tym zależy.
Pozdrawiam.

CIAPEK 08.10.2003 10:19

kolego nie masz problemu z nagrywarką tylko z systemem :) Nagrywarka jest sprawna, jeśli działa TU i TU idealnie.

DMA! Tak mi na to wygląda, że w w XP u Ciebie jest wyłączone DMA napędów (w tymże nagrywarki). Sprawdź to!
Jeśli nie wiesz jak to zrobić poszukaj postów dotyczących tego tematu za pomocą wyszukiwarki na forum.

Albo zobacz najpierw np. w Nero Info Tool jak ta sytuacja się przedstawia. Pozdro

Michał Marcin 08.10.2003 10:51

Tak racja to bardziej wina systemu niż nagrywarki, ale wszystkie Dma są włączone, oprócz nagrywarki w której nie mogę go włączyć - jest ustawione "jeżeli dostępne włacz dma" a pracuje w trybie Pio. Może nie obsługuje dma? ale dlaczego tak zwalnia?

Pawel_k 08.10.2003 11:49

Cytat:

Michał Marcin napisa***322;(a)
Tak racja to bardziej wina systemu niż nagrywarki, ale wszystkie Dma są włączone, oprócz nagrywarki w której nie mogę go włączyć - jest ustawione "jeżeli dostępne włacz dma" a pracuje w trybie Pio. Może nie obsługuje dma? ale dlaczego tak zwalnia?
wiec wywal takie cos jak "pomocniczy kanal IDE" (jesli tam masz podpieta nagrywarke) -> restart systemu i LG powinna juz pracowac w DMA, jesli nie to zainstaluj najnowsze sterowniki do plyty glownej :)

/\/\cDrive 08.10.2003 14:08

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
wiec wywal takie cos jak "pomocniczy kanal IDE" (jesli tam masz podpieta nagrywarke) -> restart systemu i LG powinna juz pracowac w DMA
Racja powinna ale może się zdażyć tak że będzie trza włączyć DMA samemu bo po usunięciu tego kanału DMA powinno być dostępne na bank, które włączy windows a jak nie to najpierw po restarcie wejdź i sprawdź czy jest włączone, a jak nie to je włącz :)

Michał Marcin 09.10.2003 09:31

Wiatam ponownie.
Odinstalowałem pomocniczy kanał IDE - po restarcie zainstalował sie ponownie ale nic sie nie zmieniło. Ustawiłem DMA zresetow. i nic - nadal przy prędkości większej niż 12x bufor skacze od 10% a czas nagrywania jest ok. 15 minut przy 24x !.
Sterowniki do płyty głównej niedawno były uaktualniane, zresztą ta nagrywarka ma już rok ! - to chyba powinny wystarczyć.
Może macje jeszcze jakieś pomysły!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:37.