![]() |
Mam problem z nagrywarką LG
Cześć.
Mam nagryware LG HL DT ST CD-RW GCE-8400B 40x12x40x. Na komputerze mam zainstalowane 2 systemy Win xp i Win 98. Na Win XP mogę nagrywać (próbowałem wielu programów) max 12x- kiedy próbuje większą prędkością bufor skacze od 12% do 90%.( przy pręd 12. jest wszystko ok 95%- 97%).Wiadomo- czas takiego nagrywania np.40x wydłuża sie do 12 minut!! Kiedy odpalam Win 98 nagrywarka działa idealnie na wszystkich prędkościach. Co to może być. Jeszcze jedno - podpięta pod innego kompa z Win xp działa idealnie. Proszę -niech ktoś mi pomoże, bardzo mi na tym zależy. Pozdrawiam. |
kolego nie masz problemu z nagrywarką tylko z systemem :) Nagrywarka jest sprawna, jeśli działa TU i TU idealnie.
DMA! Tak mi na to wygląda, że w w XP u Ciebie jest wyłączone DMA napędów (w tymże nagrywarki). Sprawdź to! Jeśli nie wiesz jak to zrobić poszukaj postów dotyczących tego tematu za pomocą wyszukiwarki na forum. Albo zobacz najpierw np. w Nero Info Tool jak ta sytuacja się przedstawia. Pozdro |
Tak racja to bardziej wina systemu niż nagrywarki, ale wszystkie Dma są włączone, oprócz nagrywarki w której nie mogę go włączyć - jest ustawione "jeżeli dostępne włacz dma" a pracuje w trybie Pio. Może nie obsługuje dma? ale dlaczego tak zwalnia?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wiatam ponownie.
Odinstalowałem pomocniczy kanał IDE - po restarcie zainstalował sie ponownie ale nic sie nie zmieniło. Ustawiłem DMA zresetow. i nic - nadal przy prędkości większej niż 12x bufor skacze od 10% a czas nagrywania jest ok. 15 minut przy 24x !. Sterowniki do płyty głównej niedawno były uaktualniane, zresztą ta nagrywarka ma już rok ! - to chyba powinny wystarczyć. Może macje jeszcze jakieś pomysły! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:37. |