Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaka grafa do 2D (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaka-grafa-2d-26351/)

Majonez 08.10.2003 12:53

Jaka grafa do 2D

Witajcie

Mam pytanko - zwlaszcza do osob majacych cos wspolnego z DTP
Moj znajomy poszukuje taniej karty (powiedzmy ok 300 zl) ktora bedzie wykorzystywana wlasciwie wylacznie w trybie 2D - w oficynie wydawniczej - czyli sklad tekstu i inne takie cuda - zadnych gier filmow tez raczej ten komp nie ujrzy

Nie znam sie na tym totalnie wiec prosilbym o podawanie konkretnych modeli najlepiej razem z producentem karty

Z gory dzieki

cana 08.10.2003 13:11

TYLKO Matrox i albo model g450 / tańszy i IMHO lepszy obraz niz nowsze modele/ albo g550
a zapomniało mi się / podobno lubią nadal miód :)/ sam używam g450 /miałem do wyboru 550 i 450 i jak dla mnie lepszy obraz daje 450 ( monitor to 21" i praca przy 1600x1200@85Hz bo tylko tyle wytrzymuje monitor) oczywiście ma moziwośc pracy na dwa monitory /dualhead/ a cena teraz powinna być bardzo przystepna

pozdro

-Sid-The-Rat=> 08.10.2003 13:20

do skladu tekstu to moze byc rownie dobrze riva tnt :) byle by pamieci miala tyle zeby wysokie rozdzielczosci obsluzyc

matrox to faktycznie karta DTP ale czy warto sie w to pakowac? support mizerny, egz ktore mozna kupic stare juz i uzywane - lepiej najtanszego radka kupic (nawet 9000) i ew. popytac o nowe karty z wyjsceim bnc jesli tam maja takie monitory (ale do skladu tekstu to naprawde wystarzcy zlom)

Fantomas 08.10.2003 22:23

Potwierdzam - karty Matroksa jak dla mnie to nic nie przebija pod względem jakości obrazu. A filmy też na tym da się oglądać. Ja korzystam (-łem - bo już jutro chyba dostanę nową grafikę) z Millenium G200 przez kilka lat, a teraz pewnie będzie do wzięcia (jeszcze się zastanowię). Nie ma ona układu chłodzenia, więc jest bezgłośna - to też sobię w niej cenię.
Miłego wieczoru.

cana 09.10.2003 08:57

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
do skladu tekstu to moze byc rownie dobrze riva tnt :) byle by pamieci miala tyle zeby wysokie rozdzielczosci obsluzyc

matrox to faktycznie karta DTP ale czy warto sie w to pakowac? support mizerny

dlaczego mizerny / stery są i chodza dobrze a ja od tego typu karty nie oczekuje niepotrzebnych mi w pracy wodotrysków tylko uzytecznego i stabilnego oprogramowania/

pozdrófka

-Sid-The-Rat=> 09.10.2003 09:19

ja rozumiem - tez cenie sobie stabilnosc - tylko interesuje mnie jak taka karta poradzi sobie np. dx9a? to juz sa wiekowe rozwiazania, ogladanie na tym filmow moze byc interesujacym przezyciem - a za 300 zlotych mozna spokojnie kupic nowoczesna stabilna i dobra karte firmy ati (nawet budzetowy model 9000 jest mocniejszy od g200 czy g450 i to wielokrotnie)

ps obraz z radeona tez wgniata jakoscia :)

cana 09.10.2003 09:49

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
ja rozumiem - tez cenie sobie stabilnosc - tylko interesuje mnie jak taka karta poradzi sobie np. dx9a? to juz sa wiekowe rozwiazania, ogladanie na tym filmow moze byc interesujacym przezyciem - a za 300 zlotych mozna spokojnie kupic nowoczesna stabilna i dobra karte firmy ati (nawet budzetowy model 9000 jest mocniejszy od g200 czy g450 i to wielokrotnie)

ps obraz z radeona tez wgniata jakoscia :)

ale czy ten najtańszy radek ma dualhead'a? i czy ati daje dedykowane stery pod acada i takie tam?
po co mi w tyrce dx9x :) piszemy tu o 2D, do zabawy, rozrywki to ok ati nvidia ale do 2D to matrox / jestem może i konserwatywny ale nie zamierzam experymentować w firmie tylko pracować na tym /

ale ja kkto lubi , mnie idalnie pasi obraz z mojego g450 i ządne ati jakie miałęm w łapkach nie mialo takiego obrazu w 2D

pozdrófka

-Sid-The-Rat=> 09.10.2003 09:57

hmm - tak, maja prace na dwa monitory (byle jeden byl DVI drugi Dsub - sa tez karty z 2*dsub)
sterow to nie sadze - bo teraz kazdy sterownik obsluzy acada i nie trzeba do tego pisac jakis 'specjalow'

pisalem o realiach polskiej firmy/wydawnictwa gdzie z wlasnego doswiadczenia wiem ze pare zscieciowanych kompow niezlej mocy kusi, oj kusi zeby sobie 'cos' odpalic

ale nie bede sie klocil - tylko zaproponowalem ze skoro sa pieniadze to lepiej jednak cos nowoczesnego kupic - tak na wszelki wypadek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:35.