![]() |
win98 + winXP
witam all
Na C mam zainstakowane win98se, xp zainstalowałem na partycji D. Podczas instalacji niumyślnie "nacisneło" mi sie zeby instalator skopiował pliki instalacyjne (pierwszy raz instalowałem xp). Po zainstalowaniu stwierdziłem ze te pliki wpakował do C do folderu Windows.A jest tego z 500 mb. Oba systemy działają bez zarzutu, przy startowaniu wybieram system itd. Zastanawiam sie czy jak przywróce kopię systemu 98 norton ghostem to czy cos sie pochrzani z XP? Czy XP instaluje coś na C? Win 98 zaczyna mi sie mulić(jak zwykle po 2-3 miesiącach użytkowania) chciałbym przywrócic kopie. Co radzicie? Macie jakies pomysły? Jak i czy mozna usunąć z C te pliki instalacyjne XP? |
obraz ghosta powinienes zrobic PO zainstalowaniu winxp, gdzyz umieszcza on swuj loader na partycji c - tak po prostu musi byc
jezeli przewalisz win98 (obojetnie czy ghosta czy przez ponowna instalaje z formatem czy tez bez) to winxp straci swoj wpic na c i juz go nie zobaczysz wtedy z konsoli odzyskiwania winxp (bootujesz z plytki i wybierasz napraw) musisz odzyskas mbr i zrobic bootfix - niestety rzadko dziala mozesz tez zrobic ponowna instalacje winxp bez formatu (nadinstalacje) na starym xp - to pomoze mam nadzieje ze Ci nie nakrecilem za bardzo ;) |
Dzięki.Czyli reasumując powinienem zrobić tak:
1.odinstalować XP 2.format D 3.przewalić win98 nortonem ghostem 4.zainstalowac XP na D 5.zrobić ghostem kopie 98 i xp. I będzie ok? Mam racje czy próbowac jakos inaczej? PS. Czy XP zapisuje swoje pliki na C tylko podczas instalacji czy później też coś tam pakuje? |
dokladnie tak jak napisales - procedurka instalacji systemow :)
winxp na partycji c zapisuje tylko swojego loadera przy instalacji i potem juz nie dozuca tam swoich innych plikow jezeli pozmieniasz cos w ustawieniach bootowania (nazwy systemow do wyswietlenia w menu startowym czy czas wyswietlania), to te rzeczy zapisywane sa w pliku boot.ini na partycji c |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:02. |